Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Γιώργος Τσούνης: « Γεωστρατηγικός ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης» – Τι είπε για το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Λίγο στα ελληνικά, λίγο στα ξένα, με πολύ δόση χιούμορ και αφού ζήτησε τις ευχές και την φώτιση του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Γιώργος Τσούνης μίλησε για τις διμερείς σχέσεις και το υψηλό επίπεδο στο οποίο βρίσκονται. Ο κύριος Τσούνης ανέβηκε στο βήμα και προχώρησε σε ένα λόγο άκρως συναισθηματικό μεταφέροντας προσωπικά βιώματα και εμπειρίες.

Αναφέρθηκε στα παιδικά του χρόνια και το γεγονός, ότι προέρχεται από φτωχή οικογένεια και να σημειώσει ότι εργαζόμαστε για την αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων για να διασφαλίσουμε ότι όλοι έχουν την ευκαιρία να είναι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους, να συνεισφέρουν στην κοινωνία, να συνεισφέρουν στη χώρα τους.

Στις εξαιρετικές σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ που βρίσκονται πλέον στο καλύτερο σημείο τους αναφέρθηκε στην ομιλία του στο « Εast Μacedonia Τhrace Forum» ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα και έδωσε την είδηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Οβάλ Γραφείο για συνάντηση με τον πρόεδρο «Μπαϊντενόπουλο», όπως αποκάλεσε τον Μπάιντεν χαριτολογώντας για να προσθέσει ότι ο αμερικανός πρόεδρος αγαπάει πολύ την Ελλάδα.

Για τον αμερικανό πρεσβευτή ο πέμπτος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας που διεξήχθη στην Ουάσιγκτον τον περασμένο μήνα, ανέπτυξε ακόμη περισσότερο τη σχέση των δύο χωρών.

Υπενθύμισε, ότι στις εξαιρετικές σχέσεις των δύο χωρών αναφέρθηκε και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν κατά την επίσκεψη του στα Χανιά και τη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, Άντονι Μπλίνκεν. Μία σχέση που συνεχώς δυναμώνει, βαθαίνει και εξελίσσεται. Και μόνο αναπτύσσεται.

Ο κύριος Τσούνης υπογράμμισε, ότι η Αλεξανδρούπολη αποτελεί βασικό κομμάτι αυτής της σχέσης. Υπενθύμισε ότι τον περασμένη μήνα έλαβε χώρα ο πέμπτος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας που διεξήχθη στην Ουάσιγκτον. Όπως επεσήμανε, Ελλάδα και ΗΠΑ μοιράζονται κοινές αρχές και συνεχίζουν να προωθούν τους κοινούς στόχους για ειρήνη στην περιοχή. Σε μία σχέση που μόνο αναπτύσσεται.

Χαρακτήρισε την Ελλάδα «πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή» και όχι μόνο, καθώς γύρω της αναπτύσσονται τόξα αστάθειας. Αναφέρθηκε στο ρόλο της Ελλάδας και σε σχέση με το ΝΑΤΟ τονίζοντας ότι διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην υπεράσπιση της νοτιοανατολικής πλευράς της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, για την Ανατολική Μεσόγειο τα Δυτικά Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα και πέρα από αυτή.

Τόνισε, για ακόμα μία φορά τη σημασία της Αλεξανδρούπολης και υπό το πρίσμα της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ προσθέτοντας, ότι το στρατηγικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ συνεχίζεται. Όπως είπε, πάνω από 3.000 τεμάχια εξοπλισμού του αμερικανικού στρατού διέρχονται από το λιμάνι αυτό το μήνα.

Μέσω της Αλεξανδρούπολης, ο κύριος Τσούνης σημείωσε, ότι η Ελλάδα διασφαλίζει την ετοιμότητα του ΝΑΤΟ «και εργαζόμαστε για να κάνουμε περισσότερα». Αναφέρθηκε στα πρόσφατα ταξίδια του σε Μολδαβία, Ρουμανία και Βουλγαρία για συναντήσεις με τους ηγέτες των κυβερνήσεων τους αλλά και παράγοντες του ιδιωτικού τομέα και στόχο να διερευνήσει όπως είπε «πώς η Ελλάδα μπορεί να συνεργαστεί με τους γείτονές της για να αυξήσει την περιφερειακή συνδεσιμότητα, ιδίως καθώς προσβλέπουμε στην ημέρα που θα χρειαστεί να ανοικοδομήσουμε την Ουκρανία». Για να τονίσει ότι αυτό θα ξεκινήσει από την Ελλάδα.

Υποστήριξε, ότι για την Ελλάδα αυτή τη τοποθεσία είναι κρίσιμης σημασίας, γεωστρατηγικά και οικονομικά, αφού όπως υποστήριξε δεν υπάρχει άλλη πόλη στην χώρα που να έχει περισσότερες δυνατότητες και ευκαιρίες από την Αλεξανδρούπολη. Και «εναπόκειται σε εμάς να εξασφαλίσουμε ότι αυτές οι ευκαιρίες θα αξιοποιηθούν στο έπακρο» πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμα, ότι μπορεί να αποτελέσει κόμβο και είναι το κλειδί για την περαιτέρω περιφερειακή ολοκλήρωση με βάση το αυξημένο εμπόριο και τις κοινές αξίες. Όπως είπε, η Αλεξανδρούπολη μπορεί να παίξει «μεγαλύτερο ρόλο ως σημείο εισόδου» για αγαθά στον κρίσιμο διάδρομο που θα αφορά τις ροές «από το νότο προς το βορρά». Χαρακτήρισε βασικό το ρόλο του σιδηρόδρομου και αναφέρθηκε σε βελτιώσεις που απαιτούνται στο δίκτυο της Ελλάδας και γειτονικών χωρών για να διευκολυνθεί η καλύτερη διακίνηση στρατιωτικού εξοπλισμού και μη στρατιωτικών αγαθών στη ΝΑ Ευρώπη.

Όπως σημείωσε «είναι ευρέως αποδεκτό στη χώρα μου πόσο σημαντική είναι η Ελλάδα, πόσο ουσιαστική είναι και πώς συμπεριφέρονται στην παγκόσμια σκηνή».

Ο κύριος Τσούνης υπογράμμισε και το ρόλο της Αλεξανδρούπολης όσον αφορά στην ενέργεια, σημειώνοντας πως θα παίξει βασικό ρόλο στον ενεργειακό μετασχηματισμό. Και στην απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο. «Η Ελλάδα ξανασχεδιάζει τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. Είναι απίστευτα σημαντικό καθώς η Ευρώπη βασιζόταν σε έναν μοναδικό προμηθευτή ενέργειας» ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε ακόμα στο FSRU της  Αλεξανδρούπολης λέγοντας ότι «το πρώτο του φορτίο αναμένεται την 1η Απριλίου. Εργαζόμαστε και για ένα δεύτερο FSRU».

Για να προσθέσει ότι σε συνεργασία με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και τη Μολδαβία και την Ουκρανία στόχος είναι «η ενέργεια να εκπορεύεται στην Ελλάδα και να πάει σε όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Αυτό είναι σημαντικό και για την ελληνική οικονομία, είναι μια γεωστρατηγική προτεραιότητα και θα οδηγήσει στην οικονομική ανάπτυξη».

Σημείωσε, ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στην Αλεξανδρούπολη αλλά «τίποτα πουθενά, πουθενά δεν κινείται τόσο γρήγορα όσο θέλουμε. Ας το ταρακουνήσουμε. Ας πιέσουμε. Ας κινηθούμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Ας δουλέψουμε μαζί. Ας κάνουμε όμως και λίγη υπομονή καθώς κανείς δεν έχει μαγικό ραβδί», όπως είπε. Κατέληξε σημειώνοντας, ότι πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις στην Αλεξανδρούπολη ώστε να μπορέσει να εκπληρώσει τις δυνατότητες της.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη