Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Γκαρά: Επιτελικό μπάχαλο και στην Εκπαίδευση

Πυρ κατά βούληση ενάντια της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως εξαπολύει η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά με αφορμή τη σημερινή κατάρρευση της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης, πρώτη μέρα λειτουργίας γυμνασίων – λυκείων εν μέσω καραντίνας. Η κα Γκαρά σημειώνει πως πρόκειται για ακόμη μια τραγική αστοχία της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, η οποία έχει βαρύ αντίκτυπο σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Διαβάστε παρακάτω το δελτίο τύπου που εξεδώθη:

Επιτελικό μπάχαλο, που οδηγεί σε απορρύθμιση και ένταση των ανισοτήτων στην Εκπαίδευση έχει προκαλέσει η αδιαφορία και η ανικανότητα της Κυβέρνησης της ΝΔ, με τις ευθύνες να βαραίνουν την κα Κεραμέως.

Η Κυβέρνηση που δεν αξιοποίησε τον χρόνο και την ανοχή των πολιτών, κι επί 8 μήνες δεν έκανε το παραμικρό για να προετοιμάσει την εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα για το β΄ κύμα της πανδημίας, σήμερα οδηγείται από το ένα φιάσκο στο άλλο.

Μετά τα παγουρίνο και τις μάσκες-αλεξίπτωτα, μετά τις εκλογές – παρωδία για τα υπηρεσιακά συμβούλια, μόλις προχθές, με την αποχή-ρεκόρ των εκπαιδευτικών σε μια πρωτοφανή διαδικασία αποδοκιμασίας της κυβέρνησης και της ίδιας της Υπουργού, σήμερα είχαμε και την κατάρρευση των μαθημάτων τηλεκπαίδευσης, που τόσο είχε διαφημίσει η Κυβέρνηση. Και μάλιστα από την πρώτη κιόλας στιγμή.

8 μήνες τώρα η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας δεν έκαναν το παραμικρό για να θωρακίσουν τα σχολεία και να εφοδιάσουν μαθητές και εκπαιδευτικούς με τα απαραίτητα «εργαλεία» ώστε να μην ξανακλείσουν. Επαναπαύθηκαν μόνο σε δωρεές ιδιωτών.

Δεν φρόντισαν να εφοδιάσουν τις οικογένειες με δωρεάν ίντερνετ υψηλής ταχύτητας και laptop ή tablet – παρά τα μεγάλα λόγια και τις ψεύτικες υποσχέσεις της Υπουργού στα τηλεπαράθυρα – ώστε να μπορούν να παρακολουθούν τις διαδικασίες της τηλεκπαίδευσης όλα τα παιδιά, ακόμη και όσα δεν έχουν δικό τους υπολογιστή ή βρίσκονται σε σπίτι όπου υπάρχει ανάγκη τηλεκπαίδευσης για πολλά μέλη (αδέρφια, γονείς – τηλεργασία κλπ). Με αποτέλεσμα σήμερα να απειλούνται τα παιδιά με απουσίες και να μετακυλίεται το κόστος για όλα αυτά στον ήδη επιβαρυμένο προϋπολογισμό της κάθε οικογένειας.

Δεν σκέφτηκαν καν να προχωρήσουν σε μία δοκιμαστική διαδικασία της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης, μία-δύο ημέρες πριν τη θέσουν σε πλήρη λειτουργία. Με αποτέλεσμα σήμερα το σύστημα να «κρασάρει» και σε όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας, αυτή τη στιγμή, να έχει πέσει «μαύρο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είχε ζητήσει επενδύσεις στις δημόσιες ψηφιακές υποδομές ήδη από την άνοιξη και είχε αντιταχθεί στην παράδοση της τηλεκπαίδευσης σε ιδιωτικές πλατφόρμες. Που σήμερα είδαμε να καταρρέουν στην πρώτη σοβαρή δοκιμασία. Έχουμε ζητήσει την παροχή κατάλληλου εξοπλισμού σε μαθητές κι εκπαιδευτικούς και την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλους, τη μείωση των μαθητών ανά τμήμα και την πρόσληψη εκπαιδευτικών.

Η αποδοκιμασία και η οργή της κοινωνίας για την Υπουργό Κεραμέως και την απύθμενη «επιτελική αριστεία» της κυβέρνησης της ΝΔ, λαμβάνουν τεράστιες διαστάσεις. Η Κεραμέως έχει προκαλέσει ήδη τεράστια ζημιά στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας.

Η πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει την υγειονομική ασφάλεια της εκπαιδευτικής κοινότητας και τη δωρεάν ισότιμη πρόσβαση όλων στην εκπαιδευτική διαδικασία: μαθητών και εκπαιδευτικών.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη