Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Γκαρά: Η Κυβέρνηση καταργεί την Κρατική Αρχή Εποπτείας και στα περιφερειακά αεροδρόμια

Μεγάλη ανησυχία και έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει το Σχέδιο Νόμου που έχει καταθέσει το Υπουργείο Μεταφορών σε διαβούλευση, με τις διατάξεις του οποίου καταργείται η ύπαρξη κρατικής αεροπορικής Αρχής.

Πιο συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση ενώ προβλέπει τη δημιουργία μιας Αρχής, η οποία θα πρέπει να ελέγχει τα αεροδρόμια, εντούτοις στο ίδιο Σχέδιο Νόμου προχωρά στην κατάργηση των οργάνων που βρίσκονται μέσα στα αεροδρόμια και πραγματοποιούν τους ελέγχους ή καλούνται να αντιμετωπίσουν άμεσα οποιοδήποτε ζήτημα ανακύψει.

Οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κάνουν λόγο για ένα Σχέδιο Νόμου εξωφρενικό, πέρα και έξω από κάθε λογική, που έρχεται να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα που θέλουν να δρουν ανεξέλεγκτα μέσα στα αεροδρόμια, χωρίς την εποπτεία του κράτους.

Μάλιστα, επισημαίνουν πως, αν τελικά γίνει νόμος του κράτους, θα έχει ως αποτέλεσμα να διακυβεύεται η ασφάλεια των αεροδρομίων, των πτήσεων και των επιβατών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή λειτουργία αλλά και την αξιοπιστία των αεροπορικών μεταφορών στη χώρα.

Το ακόμη πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να καταργήσει τις κρατικές αεροπορικές Αρχές, τη στιγμή που γνωρίζει ότι σε αυτές δεν προβλέπονται λειτουργικά έξοδα, καθώς οι ιδιωτικές εταιρείες ή οι όμιλοι που διαχειρίζονται κάποιο αεροδρόμιο, έχουν την υποχρέωση από τον νόμο να φιλοξενήσουν την κρατική αεροπορική Αρχή στις εγκαταστάσεις τους και μάλιστα δωρεάν.

Πολλά και κρίσιμα, λοιπόν, είναι τα ερωτήματα που εγείρονται, τόσο για το μέλλον του εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού που εργάζεται τόσα χρόνια με μεγάλη επιτυχία και συνέπεια στην κρατική αεροπορική Αρχή και σήμερα με το Σχέδιο Νόμου της Κυβέρνησης μένει χωρίς αντικείμενο.

Ταυτόχρονα, όμως, τα πλέον κρίσιμα ερωτήματα από την κατάργηση των κρατικών αεροπορικών Αρχών γεννιούνται σε σχέση με τη λειτουργία των αεροδρομίων που βρίσκονται στην παραμεθόριο, όπως αυτό της Αλεξανδρούπολης. Πώς και κατά πόσο θα επηρεάσει αυτή η δυσμενής εξέλιξη την ομαλή και εύρυθμη εφαρμογή των Σχεδίων Εθνικής Άμυνας του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας.

Ελπίζουμε ο Πρωθυπουργός να μπορέσει σύντομα να αντιληφθεί τα «παιχνίδια με τη φωτιά» που κάνει ο Υπουργός του, χάριν εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων και μόνο, ρισκάροντας ακόμη και την ίδια την Εθνική μας Άμυνα σε κρίσιμα αεροδρόμια της παραμεθορίου. Ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία με τη γείτονα να επιδεικνύει καθημερινά όλο και μεγαλύτερη προκλητικότητα. Τον καλούμε άμεσα να αποσύρει από τη διαβούλευση τα επίμαχα άρθρα.

Τα ιδιωτικά συμφέροντα δε νοείται να προηγούνται ή να υπερτερούν, έναντι του εθνικού και δημοσίου συμφέροντος.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη