Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Γκαρά: Στροφή στην «οικονομία της γνώσης» ως υπόδειγμα οικονομικής ανάπτυξης της Θράκης

Παρέμβαση κατά τις εργασίες της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, πραγματοποίησε η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά.

Η κα Γκαρά στην τοποθέτησή της κατά τη 2η συνεδρίαση της Διακομματικής, επισήμανε πως η Επιτροπή οφείλει να αναδείξει και να εμβαθύνει πάνω στο πλαίσιο και τις πολιτικές που θα πρέπει να ακολουθηθούν για την ανάπτυξη της Θράκης.

Η Βουλευτής από τον Έβρο ανέφερε χαρακτηριστικά πως η Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει και να συζητήσει για την αλλαγή του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου στη Θράκη, με τη μετάβαση σε ένα νέο υπόδειγμα οικονομικής ανάπτυξης που σχηματικά θα μπορούσε να ονομαστεί «οικονομία της γνώσης». Ένα υπόδειγμα που έχει ως στόχο τη μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, στηριζόμενο στην υπάρχουσα δυναμική και σε σύγχρονες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Παράλληλα η κα Γκαρά τόνισε πως θα πρέπει να εξεταστούν πολιτικές που θα κάνουν την Θράκη πιο ελκυστική για κατοίκηση, για εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα, με την ενίσχυση της απασχόλησης, της δημογραφικής ανασυγκρότησης, της κοινωνικής συνοχής και της ποιότητας ζωής. Διότι μόνο έτσι μπορούμε να μιλάμε για ουσιαστική θωράκιση της Θράκης: βελτιώνοντας την εικόνα της περιοχής.

Επιπλέον επισήμανε πως θα πρέπει να υιοθετηθούν πολιτικές που θα προάγουν την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών, των ψηφιακών μέσων, της επιστήμης, για παράδειγμα στον πρωτογενή τομέα και την γεωργία.

Συμπληρώνοντας η κα Γκαρά τόνισε πως υπάρχει πολύ υλικό που μπορεί να βοηθήσει τις εργασίες της Επιτροπής, από μελέτες που έχουν κάνει επιστήμονες κατά καιρούς για τη Θράκη, ενώ σημείωσε πως θα πρέπει να καταγραφούν αναλυτικά οι ιδιαιτερότητες της περιοχής και να αναλυθούν οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν διαχρονικά στη Θράκη και οδήγησαν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα (θετικά ή αρνητικά).

Ταυτόχρονα σημείωσε ότι προφανώς θα πρέπει να υπάρξει και εκτεταμένος διάλογος με τους φορείς της περιοχής.
Κλείνοντας η Βουλευτής από τον Έβρο επισήμανε πως «υπάρχει μεγάλη συλλογή εμπειριών και γνώσης για την περιοχή μας, δεδομένα τα οποία θα πρέπει οι Βουλευτές-
μέλη της Επιτροπής να συνοψίσουν, αναδεικνύοντας έτσι το πλαίσιο των πολιτικών που θα πρέπει να ακολουθηθούν».

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη