Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Γυναίκες- στρατηγοί στις ΜΕΘ εν καιρώ πανδημίας Covid-19 – Μαζί και η Αλεξανδρουπολίτισσα Ελένη Μουλούδη

Σχεδόν σε κάθε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης υπάρχει μία γυναίκα -διευθύντρια στη ΜΕΘ, εκεί όπου δίνεται η μάχη για τη ζωή. Είναι οι γυναίκες- στρατηγοί σε αυτή τη μάχη, που εν καιρώ Covid έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολη. Τις μέρες της πανδημίας βρίσκονται συνέχεια εκεί έχοντας «ξεχάσει» το σπίτι και την οικογένειά τους. Σκύβουν με ενσυναίσθηση πάνω στους ασθενείς τους, ενώ, παράλληλα έχουν να συντονίσουν το προσωπικό, που υπερβαίνει τις δυνάμεις του, αλλά και να ενημερώσουν τους συγγενείς των ασθενών. Οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες, όπως και τα συναισθήματα για τις ίδιες αλλά και για όλους τους εργαζόμενους στις ΜΕΘ. Η χαρά και η λύπη εναλλάσσονται αλλά λόγω της επαγγελματικής εξουθένωσης δεν προλαβαίνουν να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους.

Μία από αυτές τις γυναίκες στην μάχη κατά του covid-19 είναι και Ελένη Μουλούδη, μία Αλεξανδρουπολίτισσα η οποία πρόσφατα βραβεύτηκε στη διοργάνωση «Greek Top Women Awards 2021».

Αναφορικά με την “μάχη” που δίνει καθημερινά στο χώρο του νοσοκομείου αναφέρει: «Ήταν η δυσκολότερη περίοδος της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας γιατί ήταν η πρώτη φορά που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μία νόσο, η οποία απειλεί και τη δική μας ζωή και μάλιστα σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης που βρέθηκε η πόλη μας, κυρίως τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020», σημειώνει η αναισθησιολόγος- εντατικολόγος, συντονίστρια διευθύντρια της ΜΕΘ ενηλίκων του Ιπποκρατείου, Ελένη Μουλούδη.

«Έπρεπε μέσα σε μια εβδομάδα να μετατραπούμε από ΜΕΘ non Covid σε ΜΕΘ Covid και να επεκταθούμε με τις καλύτερες δυνατές ελάχιστες προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας. Η δυσκολία ήταν τεράστια γιατί προσπαθήσαμε, εκ των ενόντων επιμελητών και κάποιων που είχαν εμπειρία από Μονάδα καθώς και με το νοσηλευτικό προσωπικό που ήρθε για να μας ενισχύσει και από άλλα μέρη της Ελλάδας, να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Ήταν τεράστια εμπειρία. Ήταν πάρα πολύ συγκινητικό γιατί και οι γιατροί και οι νοσηλευτές υπερβήκαμε εαυτόν, γιατί ήμασταν άπειρες ώρες στον χώρο εργασίας μας. Δώσαμε την ψυχή μας για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας γιατί οι καταστάσεις, δυστυχώς, είχαν ξεφύγει, με την έννοια ότι σε περίπτωση ανάγκης όσο κι αν είσαι προετοιμασμένος, εφόσον συνεχώς αυξάνονται τα κρούσματα που χρειάζονται ΜΕΘ, δεν θα μπορέσεις να καλύψεις 100% αυτό που θα θέλεις. Αλλά το καλύψαμε σε πολύ μεγάλο ποσοστό».

Ας γνωρίσουμε την Ελένη Μουλούδη:

Η Ελένη Μουλούδη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξανδρούπολη.

Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και εξειδικεύτηκε στην Αναισθησιολογία και την Ειδική Φροντίδα ασθενών.

Είναι Συντονίστρια-Διευθύντρια στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Ενηλίκων στο ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Πλούσια η συμμετοχή της σε διαλέξεις και ερευνητικές δημοσιεύσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Είναι επικεφαλής του ελληνικού ηλεκτρονικού περιοδικού Perioperative Medicine.

Εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής Κριτικής Φροντίδας από το 2013.

Εκλέχθηκε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμόσχευσης από το 2017.

Μέλος των επιτροπών ICU (2) του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας

Μέλος επιτροπής ερευνών και κλινικών μελετών του Νοσοκομείου «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης.

Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής σε 2 διεθνή ιατρικά περιοδικά, Έχει υπάρξει μέλος επιστημονικής ή / και οργανωτικής επιτροπής 25 συνεδρίων / συνεδριάσεων (1 διεθνής)

Έχει βραβευτεί για την ερευνητική της εργασία της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη