Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024

Γ. Δεμερίδης: Ναι στα μικρά αιολικά πάρκα για τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών

«Είμαι κατά της «πράσινης» σε εισαγωγικά ανάπτυξης. Την πράσινη ενέργεια ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, που δεν ρυπαίνει τη δέχεται το οικολογικό κίνημα σε όλη την Ελλάδα», ξεκαθαρίζει ο Γιώργος Δεμερίδης, από την Οικολογική Εταιρία Νομού Έβρου.

Τον συναντήσαμε στην Κομοτηνή, πάντα ενεργό και δραστήριο, στην “πρώτη γραμμή”. Αυτή τη φορά παρέα με άλλους πολίτες από όλη την Αν.Μ.Θ. που εξέφραζαν την ανησυχία τους για τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται τα αιολικά πάρκα στην περιοχή.

«Τελικά πώς μεταστραφήκαμε τυχαία;» αναρωτήθηκε και έδωσε ο ίδιος την απάντηση: «Όχι, βέβαια. Αποδείχτηκε ότι έχουν ως προμετωπίδα τη λεγόμενη «πράσινη ενέργεια» και κάνουν πάρα πολύ μεγάλη ζημιά και στην τοπική οικονομία. Πέρα από αυτό λειτουργούν άκρως προληπτικά και κατασταλτικά», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Δεμερίδη «αυτό που έγινε στο Νυμφαίο και στην Τήνο είναι σοβαρό. Οδηγούν τους πολίτες στα δικαστήρια επειδή δημόσια εκφράζουν την άποψη τους και αντιδρούν στη δημιουργία αιολικών πάρκων. Κι όμως τους πάνε στα δικαστήρια. Προκαλούν τους πολίτες. Διαμαρτύρονται γιατί στον τόπο τους γίνονται έργα με τα οποία έχει πάθει ζημιά η τοπική οικονομία. Δεν μιλούμε για θέματα δημόσιας υγείας κ.α. Δεν έχουμε τέτοια στοιχεία, αλλά η τοπική οικονομία έχει σοβαρά ζητήματα», είπε, σημειώνοντας το παράδειγμα της Νότιας Καρυστίας στην Εύβοια: «Έχουν γεμίσει την περιοχή με ανεμογεννήτριες, είναι εμφανή τα προβλήματα σε κτηνοτροφία και μελισσοκομία. Έχουν γεμίσει παντού και πάνε να κάνουν το ίδιο και στην κεντρική Εύβοια».

Όπως ανέφερε ο κ. Δεμερίδης το κίνημα που εκφράζει τον προβληματισμό του είναι πανελλαδικό «δεν είναι πέντε οικολόγοι που διαμαρτύρονται, είναι οι πολίτες», είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας από τους εκπροσώπους των εταιρειών, «πάνω από όλα να σέβονται τη Νομοθεσία που υπάρχει» γιατί, όπως υποστηρίζει, «Δεν σέβονται ούτε το άρθρο 24 του Συντάγματος. Δεν σέβονται τις 12 Αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης, για παράδειγμα δεν σέβονται την αρχή της ήπιας ανάπτυξης των ευαίσθητων οικοσυστημάτων, όπως δεν σέβονται και την Αρχή της φέρουσας ικανότητας. Δεν τα σέβονται και είναι αποδεδειγμένο. Τα επισημαίνει και το Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας. Έχει καταργηθεί η Νομοθεσία που προστατεύει το περιβάλλον».

Σ’ αυτό το σημείο ανέφερε το παράδειγμα της Σαμοθράκης και των αντιδράσεων που σημειώθηκαν εκεί για τη δημιουργία πάρκου στα 1400 m, στην περιοχή Αμόνι. «Οι κτηνοτρόφοι γνώριζαν ότι δεν μπορεί να πάει δρόμος εκεί», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, δεν παρέλειψε για μια ακόμη φορά να ξεκαθαρίσει την άποψη των οικολόγων της περιοχής «Ναι, να αξιοποιήσουμε την αιολική ενέργεια. Συμφωνούμε να γίνονται αιολικά πάρκα σε κοινότητες που θα σέβονται τη Νομοθεσία και η απόφαση θα παρθεί από το Σύνολο των κατοίκων. Ναι στα μικρά αιολικά πάρκα», είπε, σημειώνοντας ένα μικρό προσωπικό βίωμα: «Είχα πάει στη Σύρο διακοπές, είδα μικρά κτήματα το καθένα με μια μικρή ανεμογεννήτρια. Με αυτό δεν θα είχε κανείς αντίρρηση. Εδώ στην περιοχή μας, όμως, πήγαμε σε βιομηχανικά αιολικά πάρκα που είναι τερατώδη».

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη