Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Δήλωση Μητροπολίτου Ανθίμου για το Ναΐδιο του Οσίου Παΐσιου

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως προχώρησε σε απάντηση με αφορμή σχόλιο που γράφτηκε σε ιστοσελίδα θρησκευτικού περιεχομένου για το ναΐδιο του Οσίου Παϊσίου στον Πλατανότοπο της Μαΐστρου Αλεξανδρουπόλεως.

”Σε απάντηση διαδικτυακού σχολίου του ιστοτόπου romioitispolis.gr για το ναΐδιο του Οσίου Παϊσίου στον Πλατανότοπο της Μαΐστρου Αλεξανδρουπόλεως, οφείλουμε να αληθεύσουμε τα εξής:

Τα έτη 2018 και 2019 η Ιερά Μητρόπολη σε συμφωνία με την οικογένεια των ιδιοκτητών του Ναϊδίου πράγματι έστειλε παγκάρι και τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν, 7.000,00 € το 2018 και 8.000,00 € το 2019 αντίστοιχα, κατετέθησαν με επίσημο Γραμμάτιο Εισπράξεως στο Ταμείο του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου Αλεξανδρουπόλεως από τον εκ των ιδιοκτητών κ. Αναστάσιο Μαυροκέφαλο, ο οποίος ήταν Ταμίας του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου κατά την περίοδο εκείνη. Άρα η οικογένεια είχε σαφή γνώση για το σύνολο των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν την ημέρα της πανηγύρεως των ετών 2018 και 2019.

Κανείς όμως δεν γνωρίζει εάν ενδεχομένως υπήρχε διαχείριση κατά την ημέρα της πανηγύρεως, αλλά και τις υπόλοιπες ημέρες των προηγουμένων ετών και από τότε που το Ναΐδιο τέθηκε σε δημόσια λατρεία με πλήθη λαού και προσέλευση λεωφορείων από όλη την Ελλάδα. Το γεγονός αυτό έγινε θέμα στα τοπικά ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ.

Προτείναμε στην οικογένεια των ιδιοκτητών να παραμείνει το ναΐδιο ανοικτό και προσβάσιμο σε όλους καθημερινά, όμως δυστυχώς δεν το δέχτηκαν υπό τις προϋποθέσεις που ρητά θέτει η νομοθεσία.

Η ύπαρξη παγκαριών λοιπόν σε όλους τους ναούς της χώρας μας που βρίσκονται σε δημόσια λατρεία με ευθύνη των Μητροπόλεων, είναι ο μόνος τρόπος που διασφαλίζει την νόμιμη διαχείριση.

Η νομοθεσία δεν προβλέπει ιδιωτικό ναό ως κέντρο δημόσιας λατρείας, αλλά ούτε και η Παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας το ευλογεί. Διαφορετικά θα πλημμύριζαν τα κτήματα με ναΐδια και άλλους ευκτηρίους οίκους, ανεξέλεγκτα.”

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο Αλεξανδρουπόλεως ΑΝΘΙΜΟΣ

27 Οκτωβρίου 2020

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη