Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Δήμος Αλεξανδρούπολης: Για ποιους λόγους καταψήφισε το Τεχνικό Πρόγραμμα η Λαϊκή Συσπείρωση

Για διαχείριση της μιζέριας, η οποία αποτυπώνεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα που έθεσε η δημοτική αρχή και υπερψήφισαν και 3 παρατάξεις της αντιπολίτευσης κάνει λόγο με δελτίο τύπου της η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης. Η ίδια προσθέτει πως δεν γίνεται σωστή ιεράρχηση προτεραιοτήτων και διεκδικήσεων προς την κεντρική εξουσία δίνοντας μάλιστα ως παράδειγμα το «ξεμπλοκάρισμα» της επένδυσης της μεγάλης περιφερειακή οδού, καθώς η κατασκευή της συμπίπτει με την δραστηριοποίηση των νατοϊκών δυνάμεων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την τοποθέτηση:

Το Δημοτικό Συμβούλιο συζήτησε και ψήφισε με την σύμπραξη 3 παρατάξεων της  «αντιπολίτευσης» τον προγραμματισμό σε έργα, μελέτες και προμήθειες για το 2021, δηλαδή το Τεχνικό Πρόγραμμα (ΤΠ) που σύμφωνα με την εισήγηση ξεπέρασε τα 75.000.000 Ευρώ. Προοπτική υλοποίησης πολύ μικρή αν κρίνουμε από το φετινό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε κατά περίπου (και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας) 37%.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση καταψηφίσαμε και τονίσαμε, ότι για άλλη μια χρονιά το ΤΠ περιέχει, εκτός από «οράματα», «όνειρα» και άλλα μεγάλα λόγια της Δημοτικής αρχής και σχεδόν όλης της αντιπολίτευσης, μια μεγάλη προϋπόθεση: το χρηματοδοτικό εργαλείο. Όμως πίσω από την έλλειψη χρημάτων κρύβεται η αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος (περιγράφεται ως ΙΠ: γνωστή sic έκφραση για τους ίδιους πόρους, δηλαδή την τσέπη μας και προγράμματα ευρωπαϊκής επιδότησης, αλλά και προϋποθέσεων).

Κριτήριο για τη δική μας τοποθέτηση ήταν και παραμένει, αν αυτά που προβλέπει το τεχνικό πρόγραμμα ικανοποιούν τις μεγάλες και διαρκώς αυξανόμενες λαϊκές ανάγκες. Κριτήριό μας παραμένει, αν η διοίκηση του δήμου (και οι υπόλοιπες παρατάξεις) έχουν ή όχι αγωνιστική στάση απέναντι στην πολιτική που υποχρηματοδοτεί τους δήμους για να ικανοποιήσει αυτές τις αυξημένες ανάγκες και φυσικά αν έχει πρόθεση, διάθεση και θέληση σύγκρουσης προγραμματίζοντας και υλοποιώντας όλες εκείνες τις απαιτούμενες ενέργειες για την αγωνιστική κινητοποίηση του λαού που να στοχεύει στην επίλυση των χρόνιων προβλημάτων.

Ποιες είναι αυτές οι αυξημένες και σε μεγάλο ποσοστό χρόνιες και ανικανοποίητες ανάγκες; Για να τις εντοπίσει η Δημοτική αρχή και οι πρόθυμοι συνοδοιπόροι «αντιπολιτευόμενοί» της αρκεί να ρίξουν μια ματιά στις πολυάριθμες προτάσεις των Τοπικών Συμβουλίων και τότε θα ενημερωθούν και θα καταλάβουν. Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης είναι πληθυσμιακά ο μεγαλύτερος της περιφέρειας και έχει σοβαρές ελλείψεις σε: σχολική στέγη, έργα άρδευσης (ποτιστικά), ύδρευσης, αποχέτευσης, πεζοδρόμια, προσβασιμότητα και κέντρο ημέρας των ΑΜΕΑ, ξενώνα κακοποιημένων γυναικών, χώρους πολιτισμού, αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους φυσικής δραστηριότητας, επέκταση του δικτύου των παιδικών χαρών, χώρους αναψυχής, διασκέδασης και έκφρασης της ερασιτεχνικής δημιουργίας, έργα και μελέτες αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας.

Μελετώντας το τεχνικό πρόγραμμα αναγνωρίζουμε σε νούμερα αποτυπωμένη τη μοιρολατρική αποδοχή της έλλειψης πόρων και ταυτόχρονα την αθώωση της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που δεν αποδίδουν στους δήμους τα χρωστούμενα, περικόπτουν δραματικά την κρατική επιχορήγηση κλπ). Είναι η λογική «του εφικτού», δηλαδή η λογική του «ρεαλισμού της υποταγής». Για άλλη μια χρονιά, παρά τα μεγάλα οικονομικά μεγέθη, θα μείνουν ανικανοποίητες μεγάλες ανάγκες γιατί όπως ακούμε, εδώ και χρόνια «δεν αντέχει η οικονομία», γιατί δεν εγκρίθηκε η πρότασή μας και δεν συμπεριλήφθηκε στο χρηματοδοτικό εργαλείο, γιατί δεν αποτελούσε προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το έργο, γιατί δεν φτάνει το προσωπικό μας, γιατί…, γιατί….

Αυτή ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι η βασική μας διαφωνία με τη δημοτική αρχή, αλλά και το σύνολο των υπόλοιπων παρατάξεων. Κινούνται στη λογική της διαχείρισης της μιζέριας την ίδια ώρα που η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα πανηγυρίζουν για τα δεκάδες δισ. ευρώ που θα δοθούν στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μεγάλου έργου που αποτελεί αίτημα εδώ και δεκαετίες είναι η μεγάλη περιφερειακή οδός που θα συνδέει την Εγνατία με το σιδηρόδρομο και το λιμάνι. Το έργο προχωράει σήμερα για να καλύψει τις νατοϊκές ανάγκες που μετατρέπουν το λιμάνι σε ορμητήριο, αλλά και τις ανάγκες των επενδυτών στην επικείμενη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. 

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» και ως ΚΚΕ πιστεύουμε ότι είμαστε στην αρχή μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης, που την επιτάχυνε η πανδημία. Την κρίση τους αυτή καλούνται για άλλη μια φορά να την πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα είτε άμεσα, με αύξηση της ανεργίας, με μείωση μισθών και χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων, είτε έμμεσα με την υποχρηματοδότηση της Υγείας, της Παιδείας, των δήμων για τα απαραίτητα έργα. Γι’ αυτό ως «Λαϊκή Συσπείρωση» δηλώνουμε ότι:

Πληρώσαμε πολλά, να μην πληρώσουμε ξανά. Πρέπει ο λαός μας να διεκδικήσει τον πλούτο που παράγει. Πρέπει η διοίκηση του δήμου μαζί με το λαό να αγωνιστούν, να διεκδικήσουν, να σηκώσουν το ανάστημά τους. Έτσι πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι η διοίκηση και έτσι τη θέλουμε εμείς.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη