Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Δίκτυο χειροτεχνών-δημιουργών «ΡΙΖΑ»: Σύγχρονες δημιουργίες με μεράκι και φαντασία

Ένα δίκτυο χειροτεχνών-δημιουργών με το όνομα «ΡΙΖΑ» από τα χωριά του ορεινού όγκου Ξάνθης έως τούς οικισμούς στο βόρειο Έβρο δημιούργησε το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, επιστρατεύοντας τον εκτοπισμένο κλάδο της χειροτεχνίας, οι τεχνίτες μέσα από την ανάγκη τους να εκφραστούν, δημιούργησαν τις δικές τους διακοσμητικές και χρηστικές προτάσεις.

Κατασκεύασαν αντικείμενα που κρατούν ζωντανή τη μνήμη της σχέσης των ανθρώπων με το κοινωνικό τους χώρο, το φυσικό περιβάλλον και τις παραγωγικές τους δυνατότητες. Μέσα από την παράδοση και την κληρονομημένη δεξιοτεχνία, δημιούργησαν μια πρώτη σειρά από σύγχρονες δημιουργίες, που μιλούν για το μεράκι και τη φαντασία, τις λεπτές δημιουργικές διαδικασίες και τις διαφορετικές ιστορίες των ανθρώπων της Θράκης.

Σήμερα, σ αυτόν τον κόσμο με τις ατέλειωτες επιλογές, οι πρακτικές της βιώσιμης ανάπτυξης και η τοπική παράδοση, η κυκλική οικονομία και η επιχειρηματική ηθική, αποτελούν τις λέξεις κλειδιά, που συναντάς στα προϊόντα «ΡΙΖΑ».

Μια πλατφόρμα μέσα από την οποία γνωρίζεις, τις ιστορίες και το ταλέντο των ανθρώπων της Θράκης να δημιουργούν πράγματα με τα χέρια πέρα από τα βιομηχανικά προϊόντα. Κάθε αντικείμενο και σχέδιο είναι μια χειροποίητη δημιουργία μοναδική συλλεκτική, που συνδέεται με την μοναδικότητα του δημιουργού και την ιδιαίτερη αναζήτηση του εν δυνάμει αγοραστή.

«Με την πεποίθηση, ότι η ανάπτυξη της Θράκης περνάει μέσα από το τρίπτυχο πολιτισμός- δημιουργία- οικονομία, συναντήσαμε ανθρώπους που είναι φορείς και κληρονόμοι μιας όποιας παραδοσιακής τεχνογνωσίας. Δημιουργήσαμε το δίκτυο ΡΙΖΑ επιστρατεύοντας τον εκτοπισμένο κλάδο της χειροτεχνίας και με βάσει τις δεξιοτεχνίες των ανθρώπων σχεδιάσαμε μια πρώτη σειρά από προϊόντα, που ανταποκρίνονται στην αισθητική και την χρηστική ανάγκη του σήμερα,» ανέφερε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας η κ. Γιαννακίδου υπογραμμίζοντας πως «σκοπός του εγχειρήματος είναι η παραγωγή. Στόχος η πολιτιστική και η οικονομική ενίσχυση των τεχνουργών που βρίσκονται κυρίως στους απομακρυσμένους οικισμούς της Θράκης.»

Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη