Δίχως τέλος ο εφιάλτης στο δάσος της Δαδιάς – Έρχεται δεύτερο δύσκολο βράδυ – Ενημέρωση 21:00

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Η φωτιά παρουσίασε μεγάλη αναζωπύρωση στο νοτιοδυτικό τμήμα του πύρινου μετώπου. Οι δυνάμεις έχουν ενισχυθεί περαιτέρω και ο στόχος παραμένει ο περιορισμός της, ώστε να διασωθεί το παρθένο δάσος στην περιοχή.

Η φωτιά, φούντωσε πίσω από τη νοτιοδυτική γραμμή άμυνας  των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων που αδυνατούν να προσεγγίσουν τα μέτωπα λόγω του δύσβατου εδάφους και της πυκνής βλάστησης. 

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών και εθελοντικών οχημάτων ενώ για την αεροπυρόσβεση διατέθηκαν και σήμερα από το πρώτο φως και αναπτύχθηκαν σταδιακά 10 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος:

«Η επιχείρηση κατάσβεσης είναι σε εξέλιξη. Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έχουν τεθεί, από χθες, σε γενική επιφυλακή. Ταυτόχρονα οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, παρέχουν κάθε συνδρομή. Μαζί μας επιχειρούν, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας που έχει διαθέσει, 7 μηχανήματα έργου και 1 ομάδα «Δευκαλίωνα» αποτελούμενη από 36 στελέχη, η Δασική Υπηρεσία, και η τοπική αυτοδιοίκηση που έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων.

Τα γενικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης πυρκαγιάς σχετίζονται με μεγάλο όγκο καύσιμης ύλης, αποτελούμενη από μαύρη πεύκη και τραχεία πεύκη και άλλα φυλλοβόλα είδη. Ταυτόχρονα, επιχειρούμε σε συνθήκες που χαρακτηρίζονται από απότομες εναλλαγές του ανέμου, υπάρχει δυσκολία στην προσέγγιση λόγω της έντονης τοπογραφίας και του φτωχού οδικού δικτύου δεδομένου ότι η περιοχή είναι προστατευόμενη. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ξηρασία, ευνοούν την ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Αυτή τη στιγμή, το μέτωπο της πυρκαγιάς κινείται δυτικά, προς παρθένες δασικές εκτάσεις και καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για να αποκοπεί η δυναμική της. Όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις επιχειρούν, για να διασωθεί ένα από τα πιο ευαίσθητα οικολογικά εθνικά πάρκα της Μεσογείου.»

Σχεδόν 7.000-8.000 στρέμματα έχουν καεί από τη φωτιά που έχει ξεσπάσει στο Δάσος της Δαδιάς, με την οικολογική καταστροφή να είναι τεράστια, καθώς η περιοχή αποτελεί και καταφύγιο άγριας ζωής.

Έχει τυλιχθεί στις φλόγες το 50% του μεγάλου πυρήνα του δάσους ενώ τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης δίνουν μεγάλη μάχη με τον χρόνο και την πυρκαγιά ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα, πριν καθηλωθούν λόγω νύχτας.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin