Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Δεν θα πραγματοποιηθεί λειτουργία στην Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο

Άλλη μια εξαγγελία – κίνηση ανεκτικότητας του Τούρκου προέδρου Ερντογάν απέναντι στην Ορθοδοξία κατέληξε ουσιαστικά στο κενό. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος Πρόεδρος άναψε το «πράσινο φως» προκειμένου να τελεστεί λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο στην Ιερά Μονή Παναγιάς Σουμελά στην Τραπεζούντα. Κάτι που λίγο αργότερα με ανακοίνωση του το Οικουμενικό Πατριαρχείο τόνισε ότι δεν γίνεται να τελεστεί πανηγυρική λειτουργία λόγω απαγόρευσης από πλευράς της Τουρκικής κυβέρνησης στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά:

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου στην Ιερά Μονή Παναγιάς Σουμελά στην Τραπεζούντα, δεν θα πραγματοποιηθούν, στο πλαίσιο της προστασίας του κλήρου και των πιστών από την πανδημία του κορωνοϊού. Είχε προηγηθεί η τηλεφωνική επικοινωνία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την οποία ο Τούρκος πρόεδρος ενημέρωσε τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας για την πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης να επαναλειτουργήσει το ιστορικό μοναστήρι.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρει το εξής:

«Διά του παρόντος ανακοινούται ότι, λόγω της συνεχιζομένης πανδημίας του νέου κορωνοιού, δεν επετράπη υπό των αρμοδίων Τουρκικών Αρχών η τέλεσις της Θείας Λειτουργίας εν τη Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά Τραπεζούντος, την 15ην προσεχούς μηνός Αυγούστου.

Τούτο φέρον εις γνώσιν των ενδιαφερομένων το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, επικαλείται επ᾿ αυτούς και επί πάντας την χάριν και την άμαχον προστασίαν της Παναγίας της Σουμελιώτισσας.

Τη 28η Ιουλίου 2020 – Εκ της Μεγάλης Πρωτοσυγκελλίας»

Νωρίτερα, σύμφωνα με τηλεγράφημα του τουρκικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος «εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επαναλειτουργία της Μονής της Παναγίας Σουμελά σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η ίδια πηγή, «ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για την αποκατάσταση της Παναγίας Σουμελά, καθώς και για το άνοιγμα του μοναστηριού».

Οι δηλώσεις Ερντογάν από την Τραπεζούντα

Ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως το φετινό Δεκαπενταύγουστο οι Ορθόδοξοι θα μπορέσουν να τελέσουν κανονικά τη Θεία Λειτουργία στη Μονή της Παναγιάς Σουμελά, στην Τραπεζούντα. Μεταξύ άλλων, είπε ότι η Σουμελά είναι ένα σύμβολο για την προβολή της Τουρκίας στο εξωτερικό και φέρει τα ίχνη όλων των πολιτισμών που πέρασαν από την περιοχή.

«Δυστυχώς» όπως είπε χαρακτηριστικά, «μέρος των έργων που βρίσκονταν σε αυτό το ωραίο κτήριο μεταφέρθηκαν τη δεκαετία του 1930 στην Ελλάδα».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως η χώρα του κατέστησε και πάλι λειτουργικά τα υδραγωγεία και τις κλίμακες και σήμερα εγκαινιάζουμε ένα τμήμα του αφού έγιναν έργα βελτιώσεως των βράχων που βρίσκονται πάνω από το μοναστήρι».

«Αν εμείς ήμασταν ένα έθνος που κατέστρεφε τα σύμβολα των άλλων θρησκειών, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, τότε στη θέση αυτού του μοναστηριού που βρίσκεται στα χέρια μας εδώ και πέντε αιώνες δεν θα υπήρχε τίποτα. Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα μνημεία που είναι διάσπαρτα στην Ανατολία. Εμείς ποτέ δεν θελήσαμε να ισοπεδώσουμε και να καταστρέψουμε, θελήσαμε να τα κρατήσουμε ζωντανά», υποστήριξε ο κ. Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος έκλεισε την ομιλία του με το εξής μήνυμα: «Θα ήθελα να ανακοινώσω τα καλά νέα ότι οι Ορθόδοξοι συμπολίτες μας θα μπορέσουν να τελέσουν τη λειτουργία τους φέτος τον Δεκαπενταύγουστο στη Μονή Σουμελά, η οποία διακόπηκε λόγω των έργων αναστήλωσης».

Πηγή: cnn.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη