Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Δημοσχάκης: «Κυοφορείται» η εκπόνηση του ρυθμιστικού Προεδρικού Διατάγματος για το Δέλτα του Έβρου

Προγραμματισμένη συνάντηση εργασίας είχε την Τρίτη 20 Οκτωβρίου ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Ε.Α. Αναστάσιος Δημοσχάκης με τον Υφυπουργό Προστασίας του Περιβάλλοντος Νικόλαο Ταγαρά σε συνέχεια της από 16/10/2020 επιστολής του προς την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Το αντικείμενο της επιστολής το οποίο αποτέλεσε και τον θεματικό άξονα της συνάντησης, ήταν το αναμενόμενο ΠΔ που θα αφορά στο πλαίσιο λειτουργίας του Δέλτα του Έβρου.

Ο βουλευτής θύμισε ότι εκπνέει σύντομα η διετής παράταση που είχε συμβάλλει ο ίδιος με σχετική τροπολογία και η οποία έδωσε “ανάσα ζωής” στις εκεί γνωστές ‘καλύβες’ του Δέλτα του Έβρου, οι οποίες απειλούνταν με κατεδάφιση εξαιτίας της ολιγωρίας της απελθούσας κυβέρνησης.

Πρόσθεσε δε ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα πρέπει να διασφαλίζει και να ρυθμίζει τη απαραίτητη διαρκή ανθρώπινη παρουσία, καθώς το Δέλτα του Έβρου αποτελεί φυσικό σύνορο με την Τουρκία.

Ως εκ τούτου, οι σημερινές πρόχειρες κατασκευές μπορούν να χαρακτηριστούν ως Εθνικά Προωθημένα Φυλάκια Επιτήρησης και Φρούρησης της περιοχής ανάλογα με το μέτρο του Εθνικού Συστήματος Συναγερμού!

Υπογράμμισε ότι το Υπουργείο και οι αρμόδιες υπηρεσίες σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, λαμβάνοντας υπόψιν τα επιστημονικά δεδομένα, την ευρωπαϊκή πρακτική και νομοθεσία, δύναται να καταρτίσει ένα σχέδιο διαχείρισης της περιοχής του Δέλτα Έβρου, λαμβάνοντας υπόψιν τον εθνικό, οικολογικό, εκπαιδευτικό και τουριστικό χαρακτήρα που έχει και την δυναμική που προκύπτει από τις ως άνω συνισταμένες.

Τέλος, επεσήμανε ότι η χρήση γης, η αξιοποίηση των λιμνοθαλασσών, η διακίνηση, η διαμονή και γενικότερη δραστηριοποίηση του ανθρώπινου παράγοντα (αλιείς, κυνηγοί, τουρίστες κλπ), οι οικοδομικές προδιαγραφές, η ηλεκτροδότηση κοκ θα πρέπει να διευκρινίζονται από ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο, όπως πρέπει να ρυθμίζει το αναμενόμενο ΠΔ!

Στις κοινοβουλευτικές του ενέργειες εκτιμάται ότι θα προστεθεί σύντομα και συνάντηση με τον Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Δημήτρη Οικονόμου, καθώς το ζήτημα είναι σύνθετο, ενώ πρότεινε όπως πραγματοποιηθεί προσεχώς σύσκεψη στο Υπουργείο με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων, καθώς & των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων, φορέων & αρχών!

Ακολουθεί η επιστολή:

Έκδοση του αναμενόμενου ρυθμιστικού ΠΔ για την περιοχή Δέλτα του Έβρου ποταμού

Αξιότιμοι Υπουργοί,

Μέσω κοινοβουλευτικών μου παρεμβάσεων, με επιστολές και γραπτές ερωτήσεις (βλ. https://www.dimoschakis.gr/%CE%BC%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CF…/) είχα αιτηθεί να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία, για την παράταση των προβλεπομένων του άρθρου 128 του Ν.4495/2017, (ΦΕΚ. 167 Α’ 3-11-2017) έως ότου εκδοθεί το νέο ΠΔ, το οποίο & θα αποτελέσει τον Κανονισμό λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού του Δέλτα του ποταμού Έβρου.

Τελικά η διετής παράταση ευτυχώς χορηγήθηκε όπως ορίζεται στο υπ’ αριθμ. 56 Ν. 4643/2019 (ΦΕΚ 193 Α΄ 3-12-2019).

Η εν λόγω παράταση ζητήθηκε προκειμένου να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος στις υπηρεσίες του Υπουργείου, & όχι μόνον, προκειμένου να προετοιμαστεί η προώθηση του απαραίτητου ΠΔ που θα ορίζει το καθεστώς λειτουργίας στο Δέλτα του Έβρου.

Δεδομένου ότι έχει ήδη παρέλθει το πρώτο έτος από την διετή παράταση που δόθηκε με την ψήφιση του σχετικού Νόμου, εκτιμάται ότι η πρόοδος του θέματος παραμένει άγνωστη, μολονότι υπήρξαν δεσμεύσεις ότι θα προχωρούσαν οι προπαρασκευαστικές ενέργειες προς τις εμπλεκόμενες πλευρές για την προώθηση του ολοκληρωμένου ρυθμιστικού ΠΔ!

Όπως όλοι γνωρίζουμε, το Δέλτα του ποταμού Έβρου αποτελεί φυσικό σύνορο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Στο νοτιότερο μέρος του Δέλτα και στην αντίπερα όχθη από την πλευρά της Τουρκίας υπάρχει η πόλη της Αίνου με πληθυσμό περίπου των 10 χιλ.

Από ελληνικής πλευράς το κοντινότερο αστικό κέντρο είναι η πόλη των Φερών (25 χιλ).

Η χωροθέτηση αυτών των δυο αστικών περιοχών, καταδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η παρουσία του Ελληνικού κράτους στην συγκεκριμένη περιοχή πρέπει να λειτουργεί βάσει Σχεδίου!

Η συμμετοχή δέον να είναι ενεργός, ουσιώδης και υλικοτεχνικά θωρακισμένη αφού από την πλευρά της Τουρκίας η ανθρώπινη παρουσία είναι αδιάκοπη, πολυπληθής και στρατιωτικά εμφανής.

Συνεπώς θα πρέπει να εξετασθεί & η περίπτωση μέσω των Εθνικών Σχεδίων όλες αυτές οι κατασκευές (Καλύβες) να χρησιμοποιηθούν ως προωθημένα Εθνικά Φυλάκια επιτήρησης & φρούρησης της ευαίσθητης περιοχής.

Με παλαιότερες κοινοβουλευτικές μας ενέργειες αναδείξαμε το θέμα της εκμετάλλευσης των τριών υφιστάμενων λιμνοθαλασσών μέσω της ιχθυοκαλλιέργειας (βλ. https://www.hellenicparliament.gr/…/c0d518…/10111581.pdf)!

Ο τελικός σκοπός πρέπει να είναι η ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας, ενισχύοντας έτσι την επιχειρηματικότητα στην περιοχή με γνώμονα πάντα την διαφύλαξη των περιβαλλοντικών όρων που τίθενται από τις διεθνείς Συνθήκες (NATURA 2000).

Παράλληλα λαμβάνοντας υπόψιν ότι η περιοχή είναι ενταγμένη ως προστατευόμενη περιοχή από διεθνείς συνθήκες, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση οι όποιες κατασκευές γίνουν για εθνικούς & επαγγελματικούς λόγους να πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται από αυτές τις Διεθνείς Συνθήκες, όπως:

· το μέγεθος,

· την αρχιτεκτονική της ήπιας κατασκευής εναρμονισμένης με το περιβάλλον που θα εξασφάλιζε την υγεία των φυσικών προσώπων & την προστασία του φυσικού κάλλους,

· τα υλικά κατασκευών,

· την χωροθέτηση κ.λ.π.

Όσοι δραστηριοποιούνται στο Δέλτα Έβρου καλύπτουν μια σημαντική αδυναμία του Ελληνικού Κράτους, αυτήν της καθημερινής και επί εικοσιτετραώρου βάσης ανθρώπινης παρουσίας & δραστηριότητας.

Λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής, η οποία διαθέτει πολλαπλές ιδιότητες, θα πρέπει να εξετασθούν στα πλαίσια του σχεδιαζόμενου ΠΔ για το Δέλτα Έβρου και η λειτουργία αυτών των καταλυμάτων.

Μερικές από τις ιδιαιτερότητες & δραστηριότητες της περιοχής που πρέπει να συνυπάρχουν και να ληφθούν υπόψιν στο σχεδιαζόμενο νομοθέτημα είναι οι παρακάτω:

Ø Αποτελεί προστατευόμενη περιοχή από διεθνείς συνθήκες.

Ø Αποτελεί φυσική οριογραμμή μεταξύ δυο χωρών και άρα ζώνη επαυξημένης φύλαξης.

Ø Επίσης είναι φυσικός χώρος δραστηριοποίησης επαγγελματιών (αγρότες, κτηνοτρόφοι, κυνηγοί, ψαράδες κ.ά ).

Ø Τέλος πρέπει να ληφθεί υπόψιν ο τουριστικός κι εκπαιδευτικός χαρακτήρας της περιοχής.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια ενίσχυση των συγκεκριμένων τομέων, αλλά απαιτούνται πολλά ακόμη να γίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση, κυρίως στις υποδομές αλλά και στο κομμάτι του τουρισμού (διαμονή, εστίαση, μεταφορά κ.λ.π).

Εν κατακλείδι, το Υπουργείο και οι αρμόδιες υπηρεσίες σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, λαμβάνοντας υπόψιν τα επιστημονικά δεδομένα, την ευρωπαϊκή πρακτική και νομοθεσία, δύναται να καταρτίσει ένα σχέδιο διαχείρισης της περιοχής του Δέλτα Έβρου, λαμβάνοντας υπόψιν τον εθνικό, οικολογικό, εκπαιδευτικό και τουριστικό χαρακτήρα που έχει και την δυναμική που προκύπτει από τις ως άνω συνισταμένες.

Η χρήση γης, η αξιοποίηση των λιμνοθαλασσών, η διακίνηση, η διαμονή και γενικότερη δραστηριοποίηση του ανθρώπινου παράγοντα (αλιείς, κυνηγοί, τουρίστες κλπ), οι οικοδομικές προδιαγραφές, η ηλεκτροδότηση κοκ θα πρέπει να διευκρινίζονται από ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο όπως πρέπει να ρυθμίζει το αναμενόμενο ΠΔ!

Χρυσή ευκαιρία αποτελεί η αυριανή παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Έβρο & ιδιαίτερα στο μόνο αστικό κέντρο του ΔΕΛΤΑ ποταμού που είναι οι Φέρες Αλεξ/πολης!

Η τυχόν ανανέωση του ενδιαφέροντος του θα δημιουργούσε ελπιδοφόρο κλίμα & οργασμό δραστηριοτήτων στην πλέον ευαίσθητη περιοχή του Νομού & κυρίως για το εν λόγω ζήτημα δρομολογώντας έτσι την συνεργασία και την συναντίληψη όλων των εμπλεκομένων φορέων, αρχών, υπηρεσιών & προσώπων σε ένα οραματικό αποτέλεσμα!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη