Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης… Πάρ’ το αλλιώς…

Άλλη μια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, με τα ίδια χαρακτηριστικά. Φωνές, ασυνεννοησία, προσωπικές αντιπαραθέσεις, συναίνεση ελάχιστη.

Δεν είναι γνώρισμα μόνο αυτής της τετραετίας, αλλά και προηγουμένων. Εντάξει, όταν ακόμα οι δημοτικές παρατάξεις εκπροσωπούσαν απόλυτα κάποιο από τα κόμματα της Βουλής, ήταν πιό ξεκάθαρα τα πράγματα. Αν θέλετε, ήταν και αναμενόμενο να υπάρχει διαρκής αντιπαράθεση. Όμως τα τελευταία 10-15 χρόνια, αυτό έχει αλλάξει. Όχι μόνο τοπικά, αλλά και πανελληνίως. Σχεδόν όλες οι παρατάξεις έχουν ως μέλη ανθρώπους που πολιτικά τοποθετούνται σε διαφορετικά κόμματα. Άρα δεν βρίσκεται εκεί η αιτία του “κακού”.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να υπάρξει επειγόντως ποιοτική αναβάθμιση των εκπροσώπων. Είμαστε στο 2023, η Αλεξανδρούπολη, ο Έβρος, η Ελλάδα, βρίσκονται σε μια περιοχή που αλλάζουν πολλά και θα αλλάξουν περισσότερα. Δεν είναι δυνατόν το πολιτικό προσωπικό, οι εκπρόσωποί μας, να συμπεριφέρονται ως συνδικαλιστές περασμένων δεκαετιών. Δηλαδή με τυφλή αντίδραση και αντιπαράθεση σχεδόν σε κάθε πρόταση του “αντιπάλου”. Αδυναμία εύρεσης κοινού τόπου και μέσης λύσης. Φωνασκίες και προσωπικές αντιπαραθέσεις άνευ λόγου, πιθανόν μόνο για το θεαθήναι.

Πρέπει όλοι να αντιληφθούν οτι με τέτοιες πρακτικές αδικούν τους συμπολίτες που τους ανέδειξαν, αλλά και τους ίδιους τους εαυτούς τους. Συμφωνούμε οτι υπάρχουνν και κάποιοι που δεν έχουν τα προσόντα και βρέθηκαν σε θέσεις εκπροσώπων από συγκυρίες. Η μεγάλη πλειοψηφία όμως των συμβούλων, διαθέτουν την προσωπική τους πορεία στον επαγγελματικό και κοινωνικό βίο, η οποία δεν συνάδει με τη συμπεριφορά τους στο δημοτικό συμβούλιο.

Είναι απαράδεκτο να μην μπορούν κάποιοι να εκφράσουν απλά και κατανοητά, με σωστή σύνταξη και ηρεμία, τις θέσεις τους για τα ζητήματα που συζητούνται. Είναι ανεπίτρεπτο να μην υπάρχει τάξη κατά τη συζήτηση, με βάση τον κανονισμό, που γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχει. Είναι αδιανότητο το προεδρείο να μην μπορεί να επιβάλλει την τάξη και να γίνεται μέρος του προβλήματος, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη να μην σέβονται το προεδρείο, προκαλώντας χαοτικές καταστάσεις.

Δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια. Αρκεί όλοι να αντιληφθούν οτι εκπροσωπούν χιλιάδες συνδημότες και παίρνουν αποφάσεις που αφορούν αυτούς και συνολικά τον τόπο μας. Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι ούτε επαγγελματικό σωματείο, ούτε αθλητικός σύλλογος, ούτε καφενείο. Είναι δημοκρατικό όργανο της τοπικής κοινωνίας. Πρέπει οι εκπρόσωποι να σέβονται την ιδιότητά τους και να λειτουργούν με αίσθημα ευθύνης και σοβαρότητας. Κάποιοι το κάνουν ήδη, όσο μπορούν, μέσα σε κλίμα γενικότερης αταξίας και ακατάσχετης φλυαρίας. Οι υπόλοιποι πρέπει να προσπαθήσουν να βελτιωθούν. Είτε αυτοί που θα επανεκλεγούν, είτε οι νέοι που θα πάρουν τη θέση τους.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη