Διπλωματική ένταση για τα τεστ κορονοϊού: Η Γαλατασαράι επιστρέφει στην Τουρκία – Η Ελλάδα δε δέχτηκε τα PCR τεστ

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Η άρνηση των ελληνικών αρχών να επιτρέψουν στην ποδοσφαιρική ομάδα της Γαλατασαράι την είσοδο στη χώρα λόγω των τεστ για τον κορονοϊό προκάλεσε την αντίδραση της τουρκικής ομάδας. Μάλιστα για το περιστατικό υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Έλληνα υπουργό, Νίκο Δένδια.

Στην Τουρκία επιστρέφει η ομάδα της Γαλατασαράι, καθώς οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν να δεχτούν τα μοριακά τεστ που είχαν κάνει οι παίκτες της τουρκικής ομάδας στο αεροδρόμιο Βενιζέλος. 

Η Γαλατασαράι ταξίδεψε σήμερα στην Ελλάδα για τον φιλικό αγώνα, που θα έπαιζε με τον Ολυμπιακό, αλλά μετά την άρνηση των ελληνικών αρχών να δεχτούν τα τεστ τους, η ομάδα αποφάσισε να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη, καταγγέλλοντας τις ελληνικές αρχές για «αλαζονική» συμπεριφορά. 

Σε ανακοίνωσή της η τουρκική ομάδα τονίζει ότι αντιμετώπισαν άσχημη και αλαζονική στάση από τις ελληνικές αρχές στο αεροδρόμιο της Αθήνας: 

Όπως καταγγέλλει η Γαλατάσαράι, «Έλληνας αξιωματούχος, με πολύ άσχημη και αλαζονική στάση, είπε ότι δεν αποδέχονται τα τεστ PCR και ότι έπρεπε να ξανα-υποβληθούν σε αυτά, κατεβάζοντας στη συνέχεια όλους τους παίκτες, οι οποίοι είχαν περάσει από έλεγχο διαβατηρίων, από το λεωφορείο. 

Παρόλο που υπάρχει πρωτόκολλο μεταξύ των δύο χωρών για αμοιβαία αναγνώριση των PCR τεστ, ζήτησαν τυχαία κάποια άτομα να ξανακάνουν το τεστ.

Αφού περιμέναμε στο αεροδρόμιο για περίπου δύο ώρες, η αποστολή αποφάσισε να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη, καθώς το πρόβλημα δεν μπορούσε να επιλυθεί με κανέναν τρόπο».

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια – Τσαβούσογλου

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, σχετικά με την «αυθαίρετη» συμπεριφορά που υπέστη η ποδοσφαιρική ομάδα της Γαλατασαράι στο αεροδρόμιο της Αθήνας σήμερα.

Για «πολιτικό γεγονός» κάνει λόγο ο πρόεδρος της Γαλατασαράι

Η τουρκική ομάδα ζητεί τέλος από τις ελληνικές αρχές να ζητήσουν «συγγνώμη» γι’ αυτή τη μεταχείριση κατά των ανθρωπίνων τους δικαιωμάτων.

Ο πρόεδρος της Γαλατάσαράι, Μπουράκ Ελμάς, έκανε δήλωση σχετικά με το θέμα στο κανάλι A Spor, αποκαλώντας το γεγονός «πολιτικό». “Αυτό είναι ένα πολιτικό γεγονός, η πλευρά του Ολυμπιακού δήλωσε ότι αισθάνεται αμήχανα για αυτό που έγινε”.

Χαρδαλιάς: Με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος

Με αφορμή το περιστατικό σε δήλωση προέβη και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ο οποίος αναφέρθηκε στο τι συνέβη στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και μεταξύ άλλων σημειώνει: στην περίπτωση της Galatasaray το QR code του PLF έδειξε υποχρεωτικό rapid test για όλους τους εισερχόμενους. Η Πολιτική Προστασία ενεργοποίησε τον μηχανισμό της, έτσι ώστε να υπάρχουν πρόσθετα συνεργεία για να μη ταλαιπωρηθεί με αναμονές η τουρκική  αποστολή, η οποία όμως αρνήθηκε να υποβληθεί σε  rapid test σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα ελληνική νομοθεσία. Δεδομένης της άρνησής τους με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα μας.».

Ολόκληρη η δήλωση: Ο αυριανός φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων του Ολυμπιακού και της Galatasaray δεν γίνεται στο πλαίσιο κάποιας διεθνούς διοργάνωσης με εγκεκριμένο πρωτόκολλο εισόδου στη χώρα μας. Ως εκ του τούτου για την είσοδο της αποστολής της Galatasaray εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ 2978/τ.Β’ 7-7-2021 και σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 3 όπου προβλέπεται ρητά ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και τρόπου εισόδου στη χώρα, υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο με την μέθοδο PCR ή έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού covid 19 (rapid test) στη βάση υγειονομικού αλγορίθμου.

Στην περίπτωση της Galatasaray το QR code του PLF έδειξε υποχρεωτικό rapid test για όλους τους εισερχόμενους. Η Πολιτική Προστασία ενεργοποίησε τον μηχανισμό της, έτσι ώστε να υπάρχουν πρόσθετα συνεργεία για να μη ταλαιπωρηθεί με αναμονές η τουρκική  αποστολή, η οποία όμως αρνήθηκε να υποβληθεί σε  rapid test σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα ελληνική νομοθεσία.

Δεδομένης της άρνησής τους με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα μας.

Στην Ελλάδα και δη στις διαδικασίες ελέγχου της Πολιτικής Προστασίας, εκπτώσεις σε θέματα Δημόσιας Υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη. Στην Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πλήρως σεβαστά και για τους κατοίκους της χώρας, αλλά και για τους επισκέπτες της.

Πηγή: ethnos.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin