Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Διπλός ο στόχος…Μοίρασαν αγάπη και αίμα! Εθελοντική αιμοδοσία ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου…

Το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης πήρε χρώμα και γέμισε καρδούλες…Ο λόγος πολύ συγκεκριμένος, καθώς η επιλογή της ημέρας καθόλου τυχαία δεν έγινε! Ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου έδειξαν την αγάπη τους έμπρακτα, καλώντας και όλους εμάς να κάνουμε τον ίδιο. Να διαθέσουμε δηλαδή, λίγο από τον χρόνο μας για να σώσουμε μια ανθρώπινη ζωή, να σώσουμε τον άγνωστο πάσχοντα, στην θέση του οποίου μπορεί να βρεθεί ο καθένας μας ανά πάσα στιγμή.

Το σκηνικό που στήθηκε στο χώρο του αμφιθεάτρου, ήταν άκρως εντυπωσιακό αλλά και «ερωτικό», όπως επιβάλλεται, λόγω της ημέρας, χαρίζοντας σε συνοδούς και ασθενείς λίγες στιγμές ξενοιασιάς και χαράς σε ένα περιβάλλον, που εκ των πραγμάτων έχει πολύ «πόνο και στεναχώρια». Τα μπαλόνια, οι καρδιές και το κόκκινο χρώμα δεν άφησαν κανέναν ασυγκίνητο, βγάζοντας τις ανάλογες αναμνηστικές φωτογραφίες και αποσπώντας τα πιο θετικά σχόλια γι΄ αυτήν την έξυπνη και «ελκυστική» κίνηση.

Η εθελοντική προσφορά αίματος που διοργανώθηκε από νωρίς το πρωί βρήκε μεγάλη ανταπόκριση και η συμμετοχή των εθελοντών ήταν τέτοια που γέμισε ικανοποίηση τους διοργανωτές.

Tο πανεπιστημιακό γενικό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με το τμήμα ιατρικής σχολής του ΔΠΘ, τον Ερυθρό Σταυρό Αλεξανδρούπολης, τον σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών Αλεξανδρούπολης και το κέντρο ψυχολογικής συμβουλευτικής Αλεξανδρούπολης διοργάνωσαν στο χώρο του αμφιθεάτρου εθελοντική αιμοδοσία και δράση ενημέρωσης.

Η συγκεκριμένη δράση είχε ως στόχο το να ευαισθητοποιήσει όλους τους πολίτες της περιφέρειας, ώστε να: «ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ» προσφέροντας – βοηθώντας – σώζοντας ανθρώπους που έχουν ανάγκη, όπως: θύματα τροχαίων, ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργείο, γυναίκες στον τοκετό, παιδιά με λευχαιμία, ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα ή κακοήθειες  μέσω δειγματοληψίας σιέλου.

Παράλληλα με την αιμοδοσία δόθηκε και η δυνατότητα για ενημέρωση και εγγραφές δωρητών μυελού οστών, σε συνεργασία με την διεύθυνση νοσηλευτικής υπηρεσίας και το τμήμα αιμοδοσίας του ΠΓΝΑ.

Αξίζει να τονιστεί, ότι οι ανάγκες της χώρας ετησίως για αίμα είναι περίπου 600.000 μονάδες αίματος. Σήμερα στην Ελλάδα, οι εθελοντές αιμοδότες ανέρχονται στους 250.000. Οι αριθμοί αιμοδοτών και μονάδων αίματος είναι αρκετά υψηλοί και οι ανάγκες καλύπτονται. Ωστόσο η Ελλάδα εισάγει σταθερά 25.000 μονάδες τον χρόνο από την Ελβετία για τις ανάγκες της μεσογειακής αναιμίας.


Και επειδή δεν έχουμε χρόνια σταθερούς αιμοδότες για να πούμε, ότι διαθέτουμε για παράδειγμα 200.000 αιμοδότες που δίνουν συνεχώς αίμα, για αυτό γίνεται εισαγωγή από την Ελβετία. Η προσπάθεια που επιδιώκεται είναι οι εθελοντές αιμοδότες από 250.000 που είναι σήμερα να φτάσουν τους 300.000 οι οποίοι όμως θα δίνουν αίμα σταθερά δύο ως τρεις φορές τον χρόνο. Οι άνθρωποι που εργάζονται στα κέντρα αιμοδοσίας εκφράζουν την αγωνία τους για διεύρυνση του σταθερού αριθμού των εθελοντών αιμοδοτών.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη