Δ.Παπαδόπουλος: Αδιαφορία από τον Δήμαρχο Ορεστιάδας για αντισταθμιστικά οφέλη από τις 58 τεράστιες ανεμογεννήτριες

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Διαφορετική στάση από τον επικεφαλής της παράταξης και Δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη, κρατά ο δημοτικός σύμβουλος Διαμαντής Παπαδόπουλος. Αφορμή αποτέλεσε η συζήτηση για την τοποθέτηση των αιολικών πάρκων στην περιοχή αρμοδιότητας του Δήμου Ορεστιάδας. Ο δημοτικός σύμβουλος, με επιστολή που απέστειλε στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το συγκεκριμένο θέμα και η οποία όπως αναφέρει δεν διαβάστηκε, τάσσεται ίσως για πρώτη φορά ανοιχτά πλέον απέναντι στον Βασίλη Μαυρίδη.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου του κ. Παπαδόπουλου:

Δελτίο Τύπου

«Μας δόθηκε η ευκαιρία να διαπραγματευτούμε οφέλη για το συμφέρον του Δήμου Ορεστιάδος και των δημοτών μας, αλλά εμείς αυτό το αρνηθήκαμε», με αυτά τα λόγια ο Δημοτικός Σύμβουλος Διαμαντής Παπαδόπουλος, σχολίασε την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδος που  πραγματοποιήθηκε στις 2 Αυγούστου 2022, για την γνωμοδότηση για την δημιουργία Αιολικών πάρκων στο Βόρειο Έβρο.

Ο κ. Παπαδόπουλος παρ’ότι έστειλε επιστολή στους Δημοτικούς συμβούλους όπου και κατέθετε τις απόψεις του για το θέμα, η επιστολή δεν διαβάσθηκε, αφού έπρεπε να περάσει … από την έγκριση των Δημοτικών συμβούλων!!!

Δεν ήταν όμως το μοναδικό που άφησε «μαύρες σκιές» σε αυτήν την συνεδρίαση. Υπήρξε μία εμμονή από την πλευρά του δημάρχου, να περάσει η θετική γνωμοδότηση και μετά σε επόμενο δημοτικό Συμβούλιο!!!, αφού είπαμε πρώτα το ναι… να διεκδικήσουμε το τι θα ζητήσουμε!!! , όπως είπε στη συνεδρίαση.

Από που προκύπτει αυτή η διαδικασία ή η τακτική, μόνο ο κ. δήμαρχος το γνωρίζει. Αν ακολουθούσε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αλεξανδρούπολης στις 6 Ιουνίου 2022 για παρόμοιο θέμα στην περιοχή του Πέπλου, ίσως να γινόταν χρήσιμος προς την τοπική κοινωνία, αλλά και τους πολίτες, που τελικά γίνονται μόνο θεατές στα όσα γίνονται στην περιοχή μας, από τις επιλογές του Δημάρχου.

Τελικά ο δήμαρχος τα κατάφερε και με πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο «ενέκρινε» την δημιουργία αυτών των αιολικών πάρκων και πολύ σύντομα 58 τεράστιες ανεμογεννήτριες, ύψους 198 μέτρων και με πτερύγια 150 μέτρων, θα εγκατασταθούν δίπλα στα εγκαταλειμμένα χωριά του Δήμου Ορεστιάδος, προς όφελος των επιχειρηματιών και με κανένα όφελος για την ίδια την Ορεστιάδα.

Ακολουθεί η επιστολή που κοινοποιήθηκε στους συμβούλους στο Δημοτικό συμβούλιο τις 2- 8-2022 από τον κ. Διαμαντή Παπαδόπουλο:

Αξιότιμες Συναδέλφισσες, Αξιότιμοι Συνάδελφοι,

Λόγω νόσησής μου από COVID-19, δε θα μπορέσω να παραβρεθώ σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο (ΔΣ). Γι’ αυτό, θα ήθελα να στείλω τις προτάσεις μου για το πρώτο θέμα γραπτώς και παρακαλώ να τις λάβετε υπ’ όψιν στην απόφασή σας.
Δυστυχώς, ο Δήμος Ορεστιάδας φάνηκε απροετοίμαστος και παρ’ότι γνώριζε ήδη από 07-01-2021 την πρόθεση κατασκευής ενός τεράστιου πάρκου ανεμογεννητριών στην περιοχή μας, δεν το έφερε εγκαίρως στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ποια είναι τα δεδομένα:
➔ Το εν λόγω έργο θα κοστίσει περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ.
➔ Τα κέρδη από την λειτουργία θα είναι περίπου 50 εκ € κάθε χρόνο τα οποία θα καταλήγουν στον χρηματοδότη, οποίος θα είναι πιθανότατα κάποιος ξένος
επιχειρηματίας.
➔ Τα θεσμοθετημένα κέρδη για την τοπική κοινωνία θα είναι μόλις της τάξης των 30-50€ ανά κάτοικο τον χρόνο στους λογαριασμούς ρεύματος.
➔ Επιπλέον ο Δήμος θα παίρνει περίπου 300.000€ τον χρόνο, ποσό όχι αμελητέο, αλλά πολύ μικρό για έναν Δήμο με προϋπολογισμό 40 εκ. ευρώ.
➔ Συνολικά λοιπόν τα οφέλη της τοπικής κοινωνίας είναι μηδαμινά σε σχέση με τα έσοδα του έργου.
➔ Για ένα παρόμοιο έργο ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να γνωμοδοτήσει θετικά, ζήτησε και τελικά πήρε ΕΞΤΡΑ 1.500.000€ σε ανταποδοτικά οφέλη. Και μιλάμε για ένα έργο 50 MW όχι 300 MW.
Εμείς γιατί δεν πράξαμε το ίδιο;
Γιατί δεν διεκδικήσαμε έως και 9.000.000€ σε ανταποδοτικά οφέλη;
Θα αφήσουμε την ευκαιρία να χαθεί;
Μετά και από δική μου παρέμβαση, ήρθε έστω και καθυστερημένα στο ΔΣ, προκειμένου να γνωμοδοτήσουμε για το έργο αυτό.
Είμαστε όλοι υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά θα πρέπει με τον έναν ή άλλο τρόπο τα κέρδη να ωφελήσουν ΟΛΕΣ και ΟΛΟΥΣ τους κατοίκους της τοπικής μας κοινωνίας.


Για τους παραπάνω αναφερόμενους λόγους προτείνω να δράσουμε ΑΜΕΣΑ και να:
● Ζητήσουμε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της ΑΜΘ παράταση της περιόδου διαβούλευσης
● Επιδιώξουμε την επικοινωνία με την αιτούμενη εταιρία για επιπλέον αντισταθμιστικά οφέλη, όπως έγινε και στον Δ. Αλεξανδρούπολης
● Ενημερώσουμε τα τοπικά συμβούλια
● Φέρουμε ξανά προς συζήτηση το θέμα στο επόμενο ΔΣ με τα νέα δεδομένα

Με εκτίμηση,
Διαμαντής Παπαδόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ορεστιάδας

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin