Στην δικαιοσύνη θα στραφούν σε μια απέλπιδα προσπάθεια…να την αναστήσουν!
Την επιστροφή της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης από τον «Άδη» θα επιχειρήσουν με την προσφυγή τους στη δικαιοσύνη οι τευτλοπαραγωγοί από Πέλλα, Ημαθία, Σέρρες, Θεσσαλία, Ροδόπη και Εβρο. Μετά από πρωτοβουλία αγροτών από τη Λάρισα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο δημαρχείο Πλατέως, προκειμένου να αποφασίσουν τι θα κάνουν σχετικά με το σχέδιο εξυγίανσης που είχε αποφασιστεί το 2020 και που οδήγησε όχι απλώς στο κλείσιμο της άλλοτε ακμάζουσας βιομηχανίας αλλά και στην ολοκληρωτική καταστροφή των εγκαταστάσεών της.
Στην συνάντηση στο Πλατύ Ημαθίας, περισσότεροι από 80 τευτλοπαραγωγοί από τους νομούς Πέλλας, Ημαθίας, Σερρών, Θεσσαλίας, Ροδόπης και Έβρου, αφού ενημερώθηκαν από νομικό σχετικά με τα περιθώρια ενεργειών που έχουν, αποφάσισαν να προχωρήσουν με δικά τους έξοδα στην κατάθεση αγωγής κατά των διοικήσεων της ΕΒΖ από το 2016, ζητώντας την ανάκληση της απόφασης του 2020 με βάση την οποία θα υλοποιούνταν εντός τριετίας το σχέδιο εξυγίανσης της βιομηχανίας το οποίο είχε εκπονήσει η Τράπεζα Πειραιώς και την έξοδο της εταιρείας από το άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Επίσης, συμφώνησαν στο αμέσως επόμενο διάστημα, οι τευτλοπαραγωγοί να συστήσουν ολιγομελή συντονιστική επιτροπή που θα “τρέχει” όλα τα θέματα και θα ενημερώνει το σύνολο των παραγωγών.
Το σχέδιο εξυγίανσης της ΕΒΖ, αφορούσε μεταξύ άλλων τη διατήρηση της τευτλοκαλλιέργειας και τη συνέχιση της παραγωγικής λειτουργίας της βιομηχανίας. Με βάση την απόφαση για την εξυγίανση της βιομηχανίας, το 2022 θα έπρεπε να έχουν σπαρθεί πανελλαδικά 60.000 στρέμματα με τεύτλα και το 2023 τουλάχιστον 80.000 στρέμματα και δεν υπάρχει τίποτα λένε οι παραγωγοί. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφεραν, ότι οι ευθύνες που υπάρχουν για τον μαρασμό και την απαξία της ΕΒΖ ΑΕ, θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν.
Στις αρχές του περασμένου μήνα, όταν ξεκίνησαν οι αγροτικές κινητοποιήσεις, κάποιοι αγρότες στην Ημαθία διαπίστωναν πως «μας έκλεισαν τη βιομηχανική μονάδα ζάχαρης για αλλότρια συμφέροντα, εξαφάνισαν μια σημαντική καλλιέργεια, μας οδήγησαν σε μονοκαλλιέργεια βάμβακος την ώρα που είμαστε υποχρεωμένοι να αναζητούμε δεύτερες καλλιέργειες σύμφωνα με τη νέα ΚΑΠ, με κίνδυνο εξοντωτικών ποινών. Το αποτέλεσμα, να εισάγουμε ζάχαρη μέχρι και από τη Γουατεμάλα και να συσκευάζεται ως ελληνική!». Ολοι βέβαια τα ξέρουν τα ονόματα των υπουργών που τους έσπρωξαν στην παγίδα, αλλά μέχρι σήμερα δεν τα λένε…
Συγκεντρώθηκαν, λοιπόν οι τευτλοπαραγωγοί στο Πλατύ και τους ενημέρωσε ο δικηγόρος Αντώνης Μαρκούλης, που έχει ασχοληθεί με το θέμα της ΕΒΖ υπό την ιδιότητά του ως νομικός και ως υποψήφιος βουλευτής Ημαθίας με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2023. Στη συγκέντρωση ο κύριος Μαρκούλης εξέθεσε αναλυτικά το περιεχόμενο της συμφωνίας εξυγίανσης που υπογράφτηκε μεταξύ της ΕΒΖ και του βασικού πιστωτή της, της Τράπεζας Πειραιώς.
Θύμισε ότι βασική πρόβλεψη της συμφωνίας, η οποία επικυρώθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης το 2020, ήταν η επαναλειτουργία της ΕΒΖ και η έναρξη της παραγωγής ζάχαρης από τον Φεβρουάριο του 2023, αλλά τίποτα δεν συνέβη με ευθύνη της διοίκησης της ΕΒΖ.
Οι αγρότες ενημερώθηκαν πως, αφού δεν εφαρμόστηκαν οι όροι της συμφωνίας εξυγίανσης, υπάρχει η δυνατότητα δικαστικής προσφυγής για την ακύρωση της συμφωνίας, ενώ υπάρχει πάντα η δυνατότητα έστω και τώρα να αναδειχθεί η πολιτική διάσταση του ζητήματος με καταλογισμό ευθυνών.