Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Εγκαινιάστηκε η νέα 100ετία για την Νέα Ορεστιάδα – Αποδόθηκαν τιμές στους πρώτους ιδρυτές

Το 1923, με την Συνθήκη της Λωζάνης και την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ένα τεράστιο κύμα προσφύγων εγκατέλειψε τις πατρογονικές εστίες και ήρθε στο νέο Ελληνικό έδαφος. Με την υπέρτατη αυτή θυσία στον βωμό της σωτηρίας της πατρίδας, περίπου 6.000 πρόσφυγες ήρθαν σε μια ακατοίκητη και έρημη τοποθεσία και ιδρύσαν εκ του μηδενός τη νεότερη πόλη της Ελλάδας, τη Νέα Ορεστιάδα.

Στις 12 Αυγούστου του 1923, έγιναν τα εγκαίνια της νέας πόλης που ονομάστηκε Νέα Ορεστιάς και αργότερα Νέα Ορεστιάδα για να θυμίζει την παλιά Ορεστιάδα, το Καραγάτς. Ο Αγιασμός των εγκαινίων της νέας πόλης έγινε από τον Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως Πολύκαρπο με την παρουσία του Γενικού Διοικητή της Θράκης Σπύρου Δάσιου και του Διοικητού της 11ης Διλοχίας Μηχανικού Ταγματάρχη Σωτηρίου Μαυρογάνη.

Το Σάββατο 12 Αυγούστου 2023 ,στα πλαίσια της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την τέλεση του πρώτου Αγιασμού και προκειμένου να αποδοθεί η ύψιστη τιμή στους ιδρυτές της Νέας Ορεστιάδας-Εκκλησία, Πολιτεία, Στρατός , ο Δήμος Ορεστιάδας και η Επιτροπή 100 χρόνων σε μια λαμπρή τελετή στην κεντρική πλατεία της πόλης ,εγκαινίασαν την νέα 100ετία για την Νέα Ορεστιάδα.

Παρουσία επισήμων και πλήθους κόσμου τιμήθηκαν: ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνός, ο οποίος τέλεσε αγιασμό και ευλόγησε την νέα 100ετία της πόλης, ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Δρ. Ιωάννης Σάββας, ο Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κος Χρήστος Μέτιος, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη κο Βασίλειο Δελησταμάτη και ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Καραμανίδης.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη