Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Εδώ θα δεις την ολική έκλειψη του ήλιου, από την οθόνη σου!

Σήμερα είναι η ημέρα της ολικής έκλειψης ηλίου, με την επόμενη να είναι ορατή στις  2 Αυγούστου 2024.

Τη σημερινή ολική έκλειψη ηλίου θα έχουν τη δυνατότητα να δουν οι κάτοικοι των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά και του Μεξικού.

Μια ολική έκλειψη Ηλίου συμβαίνει όταν η Σελήνη περνά ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη και καλύπτει για λίγο τον πλήρη δίσκο του Ήλιου. Αυτό αποκαλύπτει τη μυτερή, λευκή εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου, που ονομάζεται στέμμα.

Ασφάλεια ματιών κατά την ολική έκλειψη Ηλίου

Εκτός από τη σύντομη ολική φάση μιας ολικής έκλειψης ηλίου, όταν η Σελήνη μπλοκάρει εντελώς τη φωτεινή όψη του Ήλιου, δεν είναι ασφαλές να κοιτάξετε απευθείας τον Ήλιο χωρίς εξειδικευμένη προστασία ματιών για ηλιακή προβολή. Η προβολή οποιουδήποτε μέρους του λαμπερού Ήλιου μέσω φακού κάμερας, κιάλια ή τηλεσκόπιο χωρίς ηλιακό φίλτρο ειδικής χρήσης στερεωμένο στο μπροστινό μέρος των οπτικών θα προκαλέσει άμεσα σοβαρό τραυματισμό στα μάτια.

H NASA αναφέρει:

  • Δείτε τον Ήλιο με γυαλιά έκλειψης ή με φορητό ηλιακό viewer κατά τη διάρκεια των φάσεων μερικής έκλειψης πριν και μετά την ολική έκλειψη.
  • Μπορείτε να δείτε την έκλειψη απευθείας χωρίς την κατάλληλη προστασία των ματιών μόνο όταν η Σελήνη κρύβει εντελώς το φωτεινό πρόσωπο του Ήλιου – κατά τη διάρκεια της σύντομης και θεαματικής περιόδου που είναι γνωστή ως Ολότητα. (μπορείτε να είστε σίγουροι ότι είναι ασφαλές να κοιτάξετε όταν δεν μπορείτε πλέον να δείτε κανένα μέρος του Ήλιου μέσω γυαλιών έκλειψης ή ενός ηλιακού viewer)
  • Μόλις δείτε έστω και λίγο από τον λαμπερό Ήλιο να επανεμφανίζεται μετά την Ολότητα, τοποθετήστε αμέσως ξανά τα γυαλιά έκλειψης ή χρησιμοποιήστε ένα φορητό ηλιακό viewer για να κοιτάξετε τον Ήλιο.

Ζητήστε τη συμβουλή από έναν αστρονόμο πριν χρησιμοποιήσετε ένα ηλιακό φίλτρο με κάμερα, τηλεσκόπιο, κιάλια ή οποιαδήποτε άλλη οπτική συσκευή. Λάβετε υπόψη ότι τα ηλιακά φίλτρα πρέπει να είναι προσαρτημένα στο μπροστινό μέρος οποιουδήποτε τηλεσκοπίου, διόπτρα, φακού κάμερας ή άλλων οπτικών συσκευών.

Πηγή: pttl.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη