Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024

Εθνικό σχέδιο δράσης για τη στήριξη της οικογένειας – Δείτε ποια μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση

Eθνικό σχέδιο δράσης, με ρηξικέλευθα, οριζόντια μέτρα δεκαετούς διάρκειας προετοιμάζει η κυβέρνηση, στην προσπάθεια αναχαίτισης του εφιάλτη της εθνικής συρρίκνωσης.

Κι ενώ το πρόβλημα του δημογραφικού είναι λίγο-πολύ γνωστό, οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Αθανάσιου Θανόπουλου, πως η απογραφή του 2021 αναμένεται να καταγράψει σημαντική μείωση του πληθυσμού επιταχύνουν τις εξελίξεις. Το εθνικό σχέδιο δράσης για τη δημογραφία και την οικογένεια αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα εντός του πρώτου τετραμήνου του 2022 και, σύμφωνα με πληροφορίες που αποκαλύπτει η Realnews, στο μικροσκόπιο βρίσκονται μέτρα όπως η δωρεάν κατοικία σε νέους γονείς, έξτρα επιδόματα αν το δεύτερο παιδί γεννηθεί σε σύντομη χρονική απόσταση από το πρώτο, αλλά και η ριζική αλλαγή του ωραρίου των ολοήμερων σχολείων, ώστε αυτά να καλύπτουν το σύνολο των εργαζομένων και όχι μόνο των δημοσίων υπαλλήλων ή όσων εργάζονται τις πρωινές ώρες.

Πρόγευση του νέου σχεδίου έδωσε στη Βουλή η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική, Μαρία Συρεγγέλα, η οποία, σε απάντηση που διαβίβασε προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, τόνισε ότι το σχέδιο θα έχει δεκαετή περίοδο εφαρμογής με συνεκτικά και ολοκληρωμένα οριζόντια μέτρα και θα κινείται σε τέσσερις άξονες:

  • Ενίσχυση της οικογένειας.
  • Προστασία των παιδιών εντός της οικογένειας.
  • Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.
  • Προώθηση της ενεργού γήρανσης.

Οδηγός για το εθνικό σχέδιο θα είναι η έκθεση της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για το δημογραφικό, καθώς το υπουργείο επιθυμεί να καταλήξει σε μέτρα κοινής αποδοχής που θα είναι σταθερά και δεν θα τροποποιούνται από κυβέρνηση σε κυβέρνηση.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επεξεργάζεται σειρά προτάσεων τις οποίες κοστολογεί, ώστε, όταν αποφασιστεί η εφαρμογή των μέτρων, η χρηματοδότησή τους να είναι πλήρως εξασφαλισμένη είτε από εθνικά είτε από κοινοτικά κονδύλια.

Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι

Σύμφωνα με πληροφορίες της «R», τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι και συγκεντρώνουν αυξημένες πιθανότητες για τη συμπερίληψή τους στο εθνικό σχέδιο δράσης συνοψίζονται στα εξής:

Στεγαστική πολιτική. Θα αποτελέσει βασικό πυλώνα του νέου εθνικού σχεδίου δράσης, καθώς η δαπάνη για μια κατοικία ικανή να φιλοξενήσει τις ανάγκες μιας πολυμελούς οικογένειας αποτελεί βασικό ανασταλτικό παράγοντα για τη δημιουργία αυτής. Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο μελετά ακόμα και την παροχή δωρεάν κατοικίας σε νέα ζευγάρια για κάποια έτη μέσα από τη δεξαμενή των αναξιοποίητων ακινήτων του Δημοσίου. Σε κάθε περίπτωση, η στεγαστική συνδρομή θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Υπενθυμίζεται ότι η διακομματική επιτροπή της Βουλής είχε συμφωνήσει με συντριπτική πλειοψηφία για στεγαστική συνδρομή σε κάθε οικογένεια και για δύο χρόνια από την απόκτηση κάθε νέου παιδιού ανεξαρτήτως εάν διαμένει σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία, προτείνοντας χορήγηση είτε μέσω μειώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ή ΕΝΦΙΑ και υπό προϋποθέσεις με τη μορφή επιδόματος.

Επιδοματική πολιτική. Αυξημένες πιθανότητες συγκεντρώνει ειδικό οικονομικό βοήθημα, υπό την ονομασία «speed premium», ούτως ώστε να ωθήσει νέα ζευγάρια να αποκτήσουν περισσότερα από ένα παιδιά. Η επικρατούσα σκέψη είναι το ειδικό βοήθημα να δίδεται σε περίπτωση γέννησης επόμενου παιδιού εντός 30 μηνών από την προηγούμενη γέννα.

Ριζική αλλαγή στο ωράριο των ολοήμερων σχολείων. Τη δεδομένη χρονική στιγμή το ωράριο των ολοήμερων σχολείων δεν ικανοποιεί πλήθος οικογενειών, καθώς οι γονείς εργάζονται και μετά τις 4 το απόγευμα, οπότε και λήγει το ολοήμερο. Το υπουργείο μελετά διεύρυνση του ωραρίου, αλλά και ολοήμερα σε όλη τη χώρα, ώστε να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες οικογένειες και έτσι να επέλθει εναρμόνιση μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

– Επέκταση της προστασίας από την απόλυση όταν οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στην εργασία από τη γονική άδεια.

Πηγή: enikos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη