1. Η αμοιβή των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 22%, που ισοδυναμεί με μεσοσταθμική αύξηση αποδοχών κατά 130 ευρώ τον μήνα.
2. Πρόσθετο κίνητρο έως 7.200 ευρώ ετησίως στους ιατρούς που θα στελεχώσουν δομές υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές.
3. Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία σε 37.000 πολίτες με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης
Αυτά είναι τα τρία μέτρα που ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την ενίσχυση του ΕΣΥ και στον απόηχο αυτών, ήδη οι αντιδράσεις από το χώρο της υγείας είναι μεγάλες.
Αυτοτελώς θα φορολογούνται οι εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ από την άνοιξη του 2025. Πρόκειται για ένα αίτημα χρόνων της ιατρικής κοινότητας καθώς σήμερα οι εφημερίες που πραγματοποιούν οι γιατροί ενσωματώνονται στις τακτικές αποδοχές τους. Αποτέλεσμα είναι να φορολογούνται ακόμη και με 44% τα εισοδήματά τους, καθώς αλλάζει και η φορολογική κλίμακα.
Ωστόσο, οι γιατροί του ΕΣΥ δεν αναμένεται να δουν άμεσα χρήματα στην τσέπη τους, αλλά από το καλοκαίρι του 2026 και μετά. Και αυτό διότι η φορολόγηση των εφημεριών δεν θα αποφέρει άμεσα χρήματα κάθε μήνα, αλλά μόνο με την εκκαθάριση των εσόδων τους που γίνεται κάθε χρόνο το καλοκαίρι αλλά της επόμενης χρονιάς.
Έτσι, εάν αρχίσει η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών από την άνοιξη του 2025, την επόμενη χρονιά η ιατρική κοινότητα θα μπορεί να δει μειωμένες κρατήσεις στην εφορία που μπορεί να μεταφράζονται σε 130 ευρώ το μήνα, όπως δήλωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο γραμματέας της ΕΙΝΟΚΥΘ Χάρης Στάμος αναφέρει, πως η αυτοτελής φορολόγηση είναι ένα μικρό βήμα, άλλα όχι το βασικό σε όσα αυτονόητα διεκδικούν οι γιατροί του ΕΣΥ ενώ θεωρεί πως και τα κίνητρα που εξαγγέλθηκαν για να στελεχώσουν οι γιατροί τις δυσπρόσιτες δομές υγείας της χώρας, θα αποδειχθούν αναποτελεσματικά. Ο κύριος Στάμος λέει, ότι η επιδότηση των 7.200 ευρώ ετησίως είναι στην πραγματικότητα λιγότερη από τα μισά του ποσού και επισημαίνει, ότι με τέτοιες τακτικές τα κέντρα υγείας της χώρας και τα δυσπρόσιτα νοσοκομεία δεν πρόκειται ποτέ να προσφέρουν υψηλού επιπέδου υγείας και ασφάλειας στους πολίτες αφού δεν θα στελεχωθούν ποτέ από τις ειδικότητες γιατρών που χρειάζονται.
Ο κύριος Στάμος φέρνει και ένα παράδειγμα λέγοντας, πως δεν είναι δυνατόν, σε έναν γιατρό επιμελητή Β’ που παίρνει 1.200 ευρώ, να του λες ότι θα πας σε ένα νησί να δουλέψεις ή σε μια άγονη περιοχή και θα σου δώσω 200 με 300 ευρώ μικτά. Δεν καλύπτεις ούτε το νοίκι του σπιτιού.
Υπενθυμίζεται:
Για νοσηλευτή Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης 816 ευρώ το μήνα. Για νοσηλευτή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 716 ευρώ.
Για τραυματιοφορέα Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης 664 ευρώ.
Για γιατρό, επιμελητή Β’ 1.216 ευρώ το μήνα.
Για την ανακοίνωση των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων σε 37.000 πολίτες με πόρους από το ταμείο ανάκαμψης, ο γραμματέας της ΕΙΝΟΚΥΘ σχολιάζει, πως αυτό το μέτρο είχε και πάλι ανακοινωθεί από τον περασμένο Μάρτιο, αλλά ακόμη τα χρήματα δεν έχουν εγκριθεί.
Να σημειωθεί πάντως, πως παρά τις όποιες βελτιωτικές κινήσεις γίνουν από την κυβέρνηση, οι αποδοχές των γιατρών στη χώρα μας παραμένουν εξαιρετικά χαμηλές σε σχέση με ότι ισχύει για το ιατρικό προσωπικό της υπόλοιπης Ευρώπης.