Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη με θέμα την «Τεχνητή Νοημοσύνη» με την παρουσία υπουργών και διακεκριμένων επιστημόνων

Τα τελευταία χρόνια, η τεχνητή νοημοσύνη έχει μεταμορφώσει πολύ γρήγορα διάφορους τομείς, με το να εισέρχεται ολοένα και περισσότερο στη ζωή μας. Επομένως, είτε είσαι ενθουσιασμένος γι’ αυτό, είτε το φοβάσαι, οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης έχουν αρχίσει να διεισδύουν σχεδόν σε κάθε κλάδο και πρέπει να μάθουμε να τις χρησιμοποιούμε σωστά.

Η εκδήλωση που έγινε στην Αλεξανδρούπολη αυτόν τον σκοπό είχε να παρουσιάσει δηλαδή, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη, Εφαρμογές, Άνθρωπος και προκλήσεις του μέλλοντος» με την παρουσία υπουργών και πανεπιστημιακών. Ανάμεσα τους και ο Υφυπουργός Υγεία Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος μίλησε για τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της υγείας λέγοντας, πως με τη χρήση της θα αλλάξουν αυτό που ονομάζουμε υπηρεσίες υγείας, η πρόληψη, η διάγνωση, η θεραπεία και η προαγωγή υγείας. «Είναι ένα εργαλείο. Δεν θα υποκαταστήσει φυσικά τους γιατρούς, είναι όμως ένα εργαλείο που θα βοηθήσει πάρα πολύ τους επαγγελματίες υγείας και τα συστήματα υγείας έτσι ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες. Η τεχνολογία είναι εδώ για να βοηθήσει, για να μας πάει πιο μπροστά με προσοχή. Ειδικά ο χώρος της υγείας επειδή έχει πάρα πολλές δικλείδες ασφαλείας δεν φοβόμαστε κάτι. Αυτό θα μας ανοίξει νέους ορίζοντες σε σχέση με το τι είμαστε τώρα» δήλωσε ο κύριος Θεμιστοκλέους.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου με εξ αποστάσεως σύνδεση σκιαγράφησε το «τεράστιο άλμα» της Ελλάδας την τελευταία πενταετία στον ψηφιακό μετασχηματισμό και αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της δημιουργίας νομοθετικού πλαισίου σε ευρωπαϊκό και τοπικό επίπεδο σε μία προσπάθεια θωράκισης των χωρών σε επίπεδο κυβερνοασφάλειας.

Αναφερόμενος ο κύριος Παπαστεργίου στο προς δημοσίευση νομοθετικό πλαίσιο της Ευρώπης του οποίου έπεται η δημιουργία από την κάθε χώρα της δικής της ρυθμιστικής Αρχής θεμάτων τεχνητής νοημοσύνης, σημείωσε την πρόσφατη έγκριση από τη Βουλή του κανονισμού περί τεχνητής νοημοσύνης που κατοχυρώνει την ασφάλεια των χρηστών και την τήρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ενισχύοντας την καινοτομία. Σημείωσε την ετοιμότητα της Ελλάδας να παράξει τεχνητή νοημοσύνη καθώς όπως είπε διαθέτει το επιστημονικό δυναμικό -το 11% των κορυφαίων επιστημόνων στην τεχνητή νοημοσύνη έχουν αποφοιτήσει από ελληνικά πανεπιστήμια-, δημιουργούνται οι υποδομές και υπάρχει η πολιτική βούληση. Τέλος, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης μίλησε για την σημασία της διαφύλαξης του ανθρώπινου παράγοντα που θα επιτευχθεί μέσω της συνεχιζόμενης επένδυσης στην παιδεία, στον πολιτισμό, στην ενσυναίσθηση.

«Αυτό που δεν πρόκειται ποτέ να κάνει η τεχνολογία είναι να καταλάβει κάτι πέρα και πάνω από τη λογική. Αυτό θα πρέπει να δουλέψουμε ακόμα περισσότερο στα σχολεία μας, στην οικογένειά μας, στην παιδεία μας. Να δημιουργήσουμε ανθρώπους που δεν θα νιώθουν ως μηχανές που θα μπορούν να κρίνουν μόνο όσα βλέπουν μπροστά τους», είπε χαρακτηριστικά.

Ως μία από τις προκλήσεις για τον άνθρωπο της σύγχρονης εποχής χαρακτήρισε την τεχνητή νοημοσύνη ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Κελέτσης εκτιμώντας πως μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ την ανθρωπότητα σ’ όλους τους τομείς και που ταυτόχρονα ενέχει και πολλούς κινδύνους. «Ήδη υπάρχουν κράτη που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, βάζουν όρια και νομίζω ότι η μεγάλη πρόκληση για εμάς που ασχολούμαστε με την πολιτική θα είναι ακριβώς να θεσμοθετήσουμε τα πλαίσια και να νομοθετήσουμε τους τρόπους και τα όρια μέσα στα οποία θα κινείται η τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν o Όμιλος Συνεύρεσης και Προβληματισμού ΕΑΝΟΣ, ο Ροταριανός Όμιλος Αλεξανδρούπολης και η Ακαδημία Εθελοντισμού HELP HELLAS.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη