Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Εκλογές για την Ένωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας

Η Ένωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας, την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου προχωράει σε εκλογοαπολογιστική Συνέλευση.

Αυτή θα λάβει χώρα στις στις 11:00 π.μ., ενώ στις 11:30 θα πραγματοποιηθεί εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής στις 11:30 π.μ., αμφότερες στο Εργατικό Κέντρο Έβρου.

Θα ακολουθήσουν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.), Ελεγκτικής Επιτροπής (Ε.Ε.) και αντιπροσώπων για Εργατικό Κέντρο Έβρου (ΕΚΕ) και Ομοσπονδίας Οικοδόμων την Κυριακή 12 και τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου.

Στο δελτίο Τύπου της η Ένωση αναφέρει:

“Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι σε τεχνικά έργα, στα συναφή επαγγέλματα (μάρμαρα, ηλεκτρολογικά, υδραυλικά, γυψοσανίδες, πλακάδες, συντηρήσεις, ανασκαφές κλπ.), νέοι συνάδελφοι των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ που κάνετε πρακτική ή μαθητεία,

Σας καλούμε να ενισχύσουμε όλοι το Σωματείο με τη συμμετοχή μας. Φάνηκε όλο το προηγούμενο διάστημα η ανάγκη να μην είμαστε ο καθένας μόνος του. Δεκάδες συνάδελφοι απευθύνθηκαν στο Σωματείο για δεδουλευμένα, ένσημα που δεν έβαζαν, δώρα, υπερωρίες. Φάνηκε ακόμα ότι οι παρεμβάσεις μας έχουν αποτέλεσμα, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις οι συνάδελφοι βγήκαν νικητές!

Το Σωματείο όμως ασχολήθηκε με όλα τα προβλήματα της οικογένειας μας. Έκανε δράσεις για την ενίσχυση της Υγείας και των νοσοκομείων, για να μην κλείσουν τμήματα στα σχολεία αλλά να ενισχυθεί η Παιδεία, ενάντια στις δαπάνες για το ΝΑΤΟ και την εμπλοκή της περιοχής μας σε πρόβες πολέμου. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τους εργαζόμενους και τους λαούς των άλλων χωρών. Παλεύουν και εκείνοι για το μεροκάματο, για να ζήσουν τις οικογένειές τους.

Συνάδελφοι,

Καλύτερα σήμερα μπορούμε να δούμε ότι όταν οι κυβερνήσεις, το κράτος, οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες, μαζί με τους μεγαλοδημοσιογράφους, λένε για «ανάπτυξη» εννοούν την τσέπη των μεγάλων αφεντικών.

Για 10 χρόνια και παραπάνω η οικοδομή είχε πιάσει πάτο. Η ανεργία ήταν μεγάλη, τα μεροκάματα έπεσαν πολύ. Τα τελευταία 1-2 χρόνια άρχισε λίγο να «ζεσταίνεται» η οικοδομή, άνοιξαν μερικές δουλειές. Τι κερδίζουμε όμως εμείς, που ματώσαμε και όλο το προηγούμενο διάστημα; Τα μεροκάματα παραμένουν πολύ χαμηλά ενώ όλα ακριβαίνουν, τα ένσημα είναι λειψά και μας βάζουν όλο και πιο συχνά τα «φτηνά». Μέτρα ασφάλειας δεν τηρούνται. Δουλειά με πολύ ένταση για γρήγορα να τελειώσουμε και μετά πάλι ανεργία.

Αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει. Και μόνο εμείς, οι εργαζόμενοι μπορούμε και πρέπει να βάλλουμε φρένο. Ακούμε λόγια μεγάλα για επενδύσεις και ανάπτυξη. Ας σκεφτούμε:

Τι έγινε με τον περιβόητο TAP, το τεράστιο αυτό έργο που θα έδινε πνοή στην περιοχή; Από τις μερικές εκατοντάδες που δούλεψαν από μερικούς μήνες μέχρι ενάμιση χρόνο, εργαζόμενοι από την Ξάνθη μέχρι και την Ορεστιάδα, ούτε αυτοί που πέρασαν πρώτα από τα βουλευτικά γραφεία
δεν έμειναν να δουλεύουν. Ούτε ψυχή. Και τι «σύγχρονο» και «διεθνές» μάθαμε εκεί; 10ωρη με 12ωρη εργασία, 6ήμερο, νύχτα πιάναμε βάρδια σκοτάδι σχολούσαμε. Κάτι πορτοκαλί μπουφάν της εταιρείας έχουν μείνει που θυμίζουν πως κάποιοι κάποτε δούλεψαν εκεί.

Μήπως αντίστοιχη δεν είναι η κατάσταση και στον φράχτη, στο αέριο και αλλού; Συμβάσεις με ημερομηνία λήξης, τσακισμένα δικαιώματα στον βωμό των χρονοδιαγραμμάτων και της κερδοφορίας. Ούτε η ανεργία λύθηκε λοιπόν με τα έργα με ημερομηνία λήξης ούτε τα εργασιακά δικαιώματα βελτιώθηκαν εκεί που αυξήθηκε η δουλειά ούτε λύνεται το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας στην περιοχή μας, παρά το γεγονός ότι θα αποτελεί ενεργειακό σταυροδρόμι παγκόσμιας σημασίας.

Συνάδελφοι,

Πανελλαδικά γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να υπογράψουμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, να ξανακερδίσουμε αυτά που μας πήραν. Σε αυτή την προσπάθεια κανένας δεν περισσεύει.

Πρέπει να έχουμε δυνατά σωματεία, να ενημερωνόμαστε, να συζητάμε και να συνεννοούμαστε.

Έτσι, θα παλέψουμε για τα αιτήματα που βάζει και η Ομοσπονδία μας:

Την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) στον κλάδο με ουσιαστικές αυξήσεις στα μεροκάματα, βελτίωση των όρων δουλειάς και ασφάλισης.

Κατώτερο μεροκάματο: εργάτη 50€ – βοηθού 53€ – τεχνίτη 56€, ως βάση υπολογισμού για τη διαμόρφωση του μεροκάματου (τριετίες, προσαυξήσεις).

Την αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.

Την οικονομική στήριξη εργαζομένων και ανέργων για την ανακούφιση από το μεγάλο κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων.

Να διευρυνθούν οι προϋποθέσεις για τη λήψη του εποχικού επιδόματος από περισσότερους οικοδόμους & εργαζόμενους στις Κατασκευές.

«Να μείνει στα χαρτιά» ο νόμος – έκτρωμα για τα Εργασιακά, την ποινικοποίηση των αγώνων, την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης και του δικαιώματος της Απεργίας.

Συμμετέχουμε στις εκλογές και δυναμώνουμε το Σωματείο!

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου:

11:30–14:00 και 18:00–19:30 στο Εργατικό Κέντρο Έβρου
16:00 – 17:30 στο Δημαρχείο Φερών

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου:

14:00 – 20:00 στο Εργατικό Κέντρο Έβρου”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη