Εκπαίδευση πυρόσβεσης- διάσωσης σε κλειστούς χώρους σε προσομοιωτή «FIRE DRAGON» της Πυροσβεστικής Ακαδημίας (photo+video)

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Από τις 21 έως και τις 25 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Αλεξανδρούπολη, εκπαίδευση του προσωπικού στο  αυτοκινούμενο εξομοιωτή συνθηκών πυρκαγιάς εσωτερικών χώρων «FIRE DRAGON» που έχει στην διάθεσή του το Πυροσβεστικό Σώμα.

Ο νέος εξομοιωτής είναι ένα container 12 μέτρων ειδικά διαμορφωμένο σε διαμερίσματα όπου ο εκπαιδευτής επιλέγει επίπεδο δυσκολίας (1,2,3) και σενάριο άσκησης. Όλα τα παραπάνω πραγματοποιούνται με πραγματική φλόγα (προπανίου) και τεχνητό καπνό (γλυκερίνης) αλλά και με μέγιστη ασφάλεια για τους εκπαιδευόμενους και τους εκπαιδευτές, χωρίς όμως να μειώνεται ο ρεαλισμός του όλου εγχειρήματος.

Η θεματολογία της εκπαίδευσης περιλαμβάνει θεωρία και πράξη στα ειδικά φαινόμενα που μπορεί να συναντήσει ένα πυροσβέστης σε κλειστούς χώρους (γραφεία, υποσταθμούς, αποθήκες) όπως Flashover, Rollover και Backdraft και τους τρόπους έγκαιρης αναγνώρισης και αντιμετώπισής τους. Ασχολείται δε διεξοδικά με τις ιδιαιτερότητες της πυρόσβεσης και της διάσωσης υπό τις συνθήκες αυτές, οι οποίες διαφέρουν σημαντικά από τις συνήθως συναντώμενες στην βιομηχανία πετρελαίου.

Οι πυροσβέστες  έσβησαν εντός του εξομοιωτή πυρκαγιές σε ηλεκτρικούς πίνακες, έπιπλα, φιάλες αερίου, κουζίνα με μαγειρικό σκεύος ενώ κατέβηκαν σκάλα ναυτικού τύπου με ταυτόχρονη ανάφλεξη πλησίον αυτής. Σημειωτέον ότι τα παραπάνω γίνονταν από ζεύγη πυροσβεστών με πλήρη πυροσβεστικό προστατευτικό εξοπλισμό και αναπνευστική συσκευή οι οποίοι χρησιμοποιούσαν αυλό (μάνικα) νερού υπό συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και πολύ χαμηλής ορατότητας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε και ο Επιπυραγός κ. Κονιδάς στην ζωντανή μετάδοση της άσκησης που έκανε το focustonevro.gr, η συγκεκριμένη μονάδα ξεκίνησε την περιοδεία της από την Αλεξανδρούπολης και θα κινηθεί σε όλο τον Έβρο και ακολούθως στην υπόλοιπη Περιφέρεια. Δείτε το βίντεο της άσκησης της πυροσβεστικής:

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin