Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Εκπαιδευτικά σεμινάρια για την ορθή διαχείριση περιστατικών δηλητηρίασης στις αρμόδιες υπηρεσίες Π.Ε. Έβρου και Ροδόπη

Μετά από 30 χρόνια απαγόρευσης, η παράνομη χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων  σπέρνει ακόμα θανάτους στην ελληνική ύπαιθρο. Φέτος, είχαμε το μεγαλύτερο, καταγραμμένο περιστατικό δηλητηρίασης στον Έβρο, όπου εντοπίστηκαν 47 θύματα. Για να αποτρέψουμε ανάλογα περιστατικά στο μέλλον, είναι πολύ σημαντικό να διεξάγονται με ορθό τρόπο οι έρευνες περιστατικών δηλητηρίασης στη φύση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, έτσι ώστε να μπορούν να τεκμηριώνουν υποθέσεις στο δικαστήριο.

Για αυτό το λόγο, η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης μαζί με την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία διοργάνωσαν δυο εκπαιδευτικά σεμινάρια που απευθύνονταν σε υπαλλήλους Δασικών Υπηρεσιών, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας των Π.Ε. Έβρου και Ροδόπης. Στόχος των σεμιναρίων ήταν η εκπαίδευση των αρμόδιων υπηρεσιών στην αποτελεσματική διερεύνηση και διαχείριση των περιστατικών με δηλητηριασμένα δολώματα και ζώα στην ύπαιθρο που απειλούν σπάνια είδη άγριας ζωής, αλλά και τα οικόσιτα ζώα. Το πρώτο, θεωρητικό μέρος των σεμιναρίων ήταν εστιασμένο στην ορθή αναγνώριση περιστατικών δηλητηρίασης βάσει έρευνας στη σκηνή του εγκλήματος, στη συστηματική  καταγραφή των στοιχείων μιας εγκληματικής πράξης δηλητηρίασης, στη χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού για τη συλλογή των δειγμάτων και πειστηρίων, στη συμπλήρωση των κατάλληλων πρωτοκόλλων και στην ορθή έρευνα ταυτοποίησης των δραστών. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια των πρακτικών ασκήσεων, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να συνδέσουν τη θεωρία με την πράξη, μέσα από την αναπαράσταση δυο υποθετικών περιστατικών δηλητηρίασης, εφαρμόζοντας τις ήδη υπάρχουσες γνώσεις για την έρευνα και τις τεχνικές στη σκηνή του εγκλήματος. Οι εισηγητές των σεμιναρίων ήταν στελέχη της διοίκησης και εξειδικευμένοι επιστήμονες από τις δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις – διοργανωτές του σεμιναρίου, με μακροχρόνια εμπειρία σε θέματα διαχείρισης περιστατικών δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν φέτος, τον Μάιο στη Δαδιά και τον Οκτώβριο στην Πάνδροσο Κομοτηνής στο πλαίσιο του διασυνοριακού Προγράμματος LIFE BalkanDetox και της πρωτοβουλίας «Συμμαχία για την Άγρια Ζωή», όπου συνολικά συμμετείχαν 67 υπάλληλοι (επιστημονικό προσωπικό και φύλακες) από διαφορετικές αρμόδιες υπηρεσίες.

Πηγή: spbt.gr


Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη