Σε μια εποχή που η γνώση των πρώτων βοηθειών γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική, φορείς, σύλλογοι, ομάδες, πολίτες, προχωρούν στην “απόκτηση” αυτής της γνώσης.
Το να γνωρίζει κάποιος πρώτες βοήθειες είναι σημαντικό διότι είναι σε θέση να γνωρίζει τι θα πράξει κατά τη διάρκεια μιας επείγουσας κατάστασης. Συγκεκριμένα, οι πρώτες βοήθειες αποτελούν γνώσεις, τις οποίες κάποιος μπορεί να μη χρησιμοποιήσει ποτέ στη ζωή του αλλά στην περίπτωση που τις χρειαστεί, τότε αποτελούν γνώσεις ζωτικής σημασίας.
Οι τρόποι παροχής πρώτων βοηθειών ποικίλουν ανάλογα με τις ανάγκες του θύματος και ταυτόχρονα με τις γνώσεις αυτού που τις παράσχει. Σημαντικό ρόλο παίζει το να γνωρίζει τι χρειάζεται ή τι δε χρειάζεται να κάνει αυτός που τις παρέχει. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να διατηρήσει την ψυχραιμία του μιας και η αδρεναλίνη μπορεί να παίξει άσχημο παιχνίδι και να οδηγήσει στην εφαρμογή λανθασμένων τεχνικών οι οποίες αντί να καλυτερέψουν την κατάσταση, την επιδεινώνουν. Χρειάζεται να έχουμε υπόψιν, ότι η σωστή εφαρμογή τεχνικών πρώτων βοηθειών μπορεί να σώσει τη ζωή ενός ανθρώπου.
Σκοπός λοιπόν των πρώτων βοηθειών είναι η απόκτηση βασικών γνώσεων που επιτρέπουν, στο μέτρο που είναι δυνατόν, τη σταθεροποίηση της κατάστασης του θύματος καθώς και την ανακούφιση από τον πόνο και το άγχος μέχρι να αναλάβει δράση εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό.
Σε μία ανάλογη σημαντική δράση προχώρησε το 2ο ΕΠΑΛ Αλεξανδρούπολης με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου να αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία και έχοντας στο πλαϊ τους το προσωπικό του ΕΚΑΒ, εκπαιδεύτηκαν στην παροχή πρώτων βοηθειών, αποκτώντας δεξιότητες και ικανότητες στο τομέα αυτόν και στην άμεση αντιμετώπιση κρίσιμων καταστάσεων υγείας.
Οι εκπαιδευτικοί έχοντας υπό την “προστασία” τους καθημερινά τους μαθητές, κατανοούν πόσο σπουδαίο είναι να ξέρουν πως μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά και τους συναδέλφους τους αν και εφόσον χρειαστεί, δημιουργώντας τους ένα πιο ασφαλές σχολικό περιβάλλον. Το ΕΚΑΒ με πολύ χαρά κάθε φορά που καλείται να δώσει τις γνώσεις του στον τομέα των πρώτων βοηθειών, το κάνει με τρόπο εξαιρετικά κατανοητό και απλό, ώστε η εκπαιδευτική διαδικασία να έχει και το επιθυμητό αποτέλεσμα, έτσι σε όσους την προσφέρουν να είναι σε ετοιμότητα και να έχουν την επάρκεια που πρέπει, όταν θα κληθούν να διαχειριστούν μια επείγουσα κατάσταση.
Ένας γονέας χρειάζεται να γνωρίζει Πρώτες βοήθειες. Το ίδιο και ένας εκπαιδευτικός. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις ατυχημάτων σε σχολεία που οι εκπαιδευτικοί δεν ήταν σε θέση να βοηθήσουν το θύμα με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Επιπροσθέτως, στους περισσότερους τομείς εργασίας θα έπρεπε να αποτελεί επιθυμητό προσόν η γνώση πρώτων βοηθειών για την πρόσληψη ενός εργαζομένου.
Η ανάγκη χρήσης των τεχνικών πρώτων βοηθειών μπορεί να υπάρξει παντού και σε κάθε στιγμή της ζωής μας. Οι τεχνικές μπορούν να εφαρμοστούν από όποιον τις γνωρίζει. Ταυτόχρονα, μπορούν να εκπαιδευτούν οι πάντες. Ειδικότερα, η εκπαίδευση παροχής πρώτων βοηθειών αποκτάται μέσω σεμιναρίων και επιμορφωτικών σεμιναρίων. Η εκπαίδευση μπορεί να είναι είτε θεωρητική είτε πρακτική. Τα περισσότερα σεμινάρια είναι διαμορφωμένα έτσι ώστε να απευθύνονται ακόμα και σε άτομα που δεν έχουν γνώσεις ιατρικής και νοσηλευτικής.
Μία από τις πιο σημαντικές τεχνικές πρώτων βοηθειών αποτελεί η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ). Σκοπός της ΚΑΡΠΑ είναι η διατήρηση των ζωτικών σημείων μέχρι την έλευση εξειδικευμένης βοήθειας.