Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

ΕΛΓΑ: Πληρωμή αποζημιώσεων ύψους 3.340.000 ευρώ σε παραγωγούς της Θράκης, για ζημίες του 2023 – Τι θα πάρει ο Έβρος

«Θετική ανταπόκριση» στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπήρξε στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. σύμφωνα με τον Γιάνους Βοϊτσεκόφσκι, αρμόδιο επίτροπο. Το συμβούλιο ολοκληρώθηκε και σύμφωνα με όσα οι 27 υπουργοί συμφώνησαν στην επαναδιαπραγμάτευση τμημάτων του κειμένου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι αρμόδιοι υπουργοί της Ε.Ε. συμφώνησαν μεγαλύτερη ευελιξία σε διάφορα στάδια της αγροτικής παραγωγής. Επίσης, πρότειναν περίπου 500 περιπτώσεις απλούστευσης διαδικασιών, μεταξύ των οποίων και τον περιορισμό των ελέγχων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί ένα κοινό πλαίσιο προτάσεων για τεχνικές βελτιώσεις στην ΚΑΠ, όπως αποφασίστηκε στη δεύτερη συνεδρίαση των 9 χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης 

Την ίδια ώρα αποχωρούν από τα μπλόκα οι αγρότες με τα τρακτέρ, επιστρέφοντας στις πόλεις και τα χωριά τους. Το ίδιο αποφάσισαν και οι αγρότες του Βορείου Έβρου. Μέσα από τη σχετική τους ανακοίνωση, οι παραγωγοί θα συμμετάσχουν στη γενική απεργία της 28ης Φεβρουαρίου.

Εντωμεταξύ εγκαίρως και σύμφωνα με τις εξαγγελίες του κυρίου Αυγενάκη και του Προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου , θα καταβληθούν 70 εκ. ευρώ από τον οργανισμό στους αγρότες, των οποίων οι καλλιέργειες φυτικής παραγωγής και εκτροφής ζωικού κεφαλαίου υπέστησαν ζημίες κατά το έτος 2023, απόφαση που αφορά και στον Έβρο.

Στον Έβρο οι 800.000 ευρώ αφορούν παγετούς της άνοιξης σε δενδρώδεις καλλιέργειες, χαλάζι σε βαμβάκια κυρίως στον Βόρειο Έβρο, χαλάζι στα ρύζια της περιοχής Φερών και καλλιέργειες που έπαθαν ζημιά από βροχοπτώσεις.

Πρόκειται για το 1ο κύμα πληρωμής αποζημιώσεων, μάλιστα σε μία πληρωμή και στο 100% της αξίας των πορισμάτων, με στόχο την κατά το δυνατόν ταχύτερα εξόφληση των υποχρεώσεων του ΕΛΓΑ στους δικαιούχους παραγωγούς.

Συνολικά στους παραγωγούς της Θράκης πιστώνονται 3.340.000 ευρώ για ζημιές που υπέστησαν σε καλλιέργειες τους την περασμένη χρονιά.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη