Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Ελλάδα – Τουρκία: Τα ΜΟΕ και η ανταλλαγή επισκέψεων διοικητών στρατιωτικών μονάδων Έβρου, Αδριανούπολης και Κεσσάνης

Συνεχίζεται η προσπάθεια ανοικοδόμησης των καλών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες…με κινήσεις που γίνονται για πρώτη φορά, όπως η ανταλλαγή επισκέψεων διοικητών στρατιωτικών μονάδων σε Εβρο, Αδριανούπολη και Κεσσάνη.

Την Δευτέρα 22 Απριλίου, θα διεξαχθεί στην Αθήνα συνάντηση αντιπροσωπειών από Ελλάδα και Τουρκία, με αντικείμενο τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο Πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και της τουρκικής ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Πρέσβης Μπουράκ Ακτσαπάρ. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη συνάντηση για τα ΜΟΕ είχε λάβει χώρα στις 13 Νοεμβρίου 2023 στην Άγκυρα.

Πριν την συνάντηση της 22ας Απριλίου, θα πραγματοποιηθούν δύο ανταλλαγές επισκέψεων Διοικητών στρατιωτικών μονάδων, στο πλαίσιο των ΜΟΕ, τα οποία είχαν συμφωνηθεί ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία κατά την συνάντηση της Άγκυρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι ένα τραπέζι διαλόγου που – αν και η τουρκική πλευρά έχει θέσει επικεφαλής των Υφυπουργό Εξωτερικών, ο οποίος είναι στο σύνολο των συναντήσεων ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών, για να έχει τη διπλωματική επίβλεψη της συζήτησης – διεξάγεται επί της ουσίας μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας.

Συγκεκριμένα,

Στις 16 και 17/4, ο Έλληνας Διοικητής της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού με έδρα την Καβύλη Έβρου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην τουρκική 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού που εδρεύει στην Αδριανούπολη.

Στις 18 και 19/4, ο Τούρκος Διοικητής της 4ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού με έδρα την Κεσσάνη, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην ελληνική 31η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού που εδρεύει στις Φέρες.

Τα ΜΟΕ θα ακολουθήσει ακόμα μία ελληνοτουρκική συνάντηση στο πλαίσιο της «θετικής ατζέντας», με τον ΥΦΥΠΕΞ, Κώστα Φραγκογιάννη να μεταβαίνει στην Τουρκία αυτή τη φορά, ενώ δεν αποκλείεται και μία νέα συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν μέχρι τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα μέσα Μαΐου στην Τουρκία.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη