Κυριακή 28 Μαΐου 2023

Ελληνίδα επιστήμονας κρατήθηκε «όμηρος» στην Τουρκία και μιλάει για τις στιγμές που έζησε

Μία πραγματικά απίστευτη ταλαιπωρία έζησε στην Τουρκία, η Ροζαλία – Μαρία Ελευθεριάδου, υποψήφια διδάκτορας μουσικολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, όταν μετέβη στη γείτονα χώρα για ερευνητικούς σκοπούς, στο πλαίσιο του διδακτορικού της και… κατέληξε στα κρατητήρια.

Επρόκειτο να ταξιδέψει στην περιοχή της Τραπεζούντας και της Σαμψούντας, προκειμένου να ολοκληρώσει την έρευνα της για το διδακτορικό της.

Όταν έφτασε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης κατά τη διάρκεια του ελέγχου πιστοποιητικών ταυτοπροσωπίας, oι τουρκικές Αρχές την κράτησαν για 24 ώρες στο κρατητήριο του αεροδρομίου, καθώς θεωρήθηκε… επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.

Η Ροζαλία – Μαρία Ελευθεριάδου απελάθηκε μετά από 24ωρες και μάλιστα της έχει απαγορευθεί η είσοδος της Τουρκία για τουλάχιστον πέντε χρόνια, ενώ σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές, υπάρχει το ενδεχόμενο η απαγόρευση να διαρκέσει μέχρι και δέκα έτη, όπως τόνισε η ίδια μιλώντας στο Seleo.gr.

Σύμφωνα με την κ. Ελευθεριάδου, στην Τουρκία παρεμποδίζεται το ερευνητικό έργων των ελληνικών πανεπιστημίων. Μάλιστα, για την απαγόρευση της εισόδου κ. Ελευθεριάδου στην Τουρκία είχε βγει απόφαση από την Τουρκία στις 8 Φεβρουαρίου του 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία έχει στα χέρια της λίστες με δεκάδες ονόματα Ελλήνων, στους οποίους και απαγορεύει την είσοδο γιατί θεωρούνται ”επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας”.

Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία και εύλογα ερωτήματα είναι τι θα συμβεί τον 15Αύγουστο, όπου εκατοντάδες Έλληνες ποντιακής καταγωγής κάθε χρόνο επισκέπτονται για προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά του Πόντου. Θα τους συμβεί το ίδιο;

Να σημειωθεί πως, σε λιγότερο από δύο μήνες απελαύνεται Ελληνίδα επιστήμονας.

Είχε προηγηθεί η επέλαση Μυροφόρα Ευσταθιάδου. Οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν , στις αρχές Ιουνίου, την είσοδο στη χώρα, στην Δρ. Λαογραφίας Μυροφόρας Ευσταθιάδου και στον γιο της, Ιάσονα. Τους είχαν κρατήσει στα κρατητήρια κι ύστερα τους απέλασαν στην Ελλάδα.

Πηγή: seleo.gr – Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τσάτσου

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη