Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης: “Να εξαιρεθεί από το φορολογικό νομοσχέδιο το λιανικό εμπόριο”

Την άμεση εξαίρεση του λιανικού εμπορίου από το υπό εξέταση φορολογικό νομοσχέδιο ζητεί με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών και Οικονομίας που κοινοποιήθηκε στο γραφείο του Προέδρου της Κυβέρνησης, ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης. Σε αυτή αναφέρει ως πάγιο αίτημα του εμπορικού κόσμου “την εφαρμογή συστήματος προσδιορισμού των κερδών, που να βασίζεται στον πραγματικό τζίρο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις λειτουργικές δαπάνες, δηλαδή την πραγματική επιχειρηματική δράση, σε όλες τις επιχειρήσεις, ακόμα και στις μικρές ατομικές επιχειρήσεις”.

Δείτε αναλυτικά την επιστολή που έστειλε ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης προς τον Υπουργό Οικονομικών και Οικονομίας:

Κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα αιτούμαστε την εξαίρεση του Λιανεμπορίου από τα νέα τεκμήρια φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών

Τονίζουμε πως η αυθαίρετη κατηγορία ότι Έλληνες Έμποροι είναι «εκ συστήματος φοροφυγάδες» δεν είναι αποδεκτή. Θίγει την τιμή και την υπόληψη ολόκληρου του εμπορικού κλάδου και «προσκρούει» στη πραγματική εικόνα του Λιανικού Εμπορίου της ψηφιακής εποχής: Η εκτεταμένη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, του pos και του mydata και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη φορολογική διοίκηση καθιστούν τη λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων απολύτως διάφανη και ελεγχόμενη ανά πάσα στιγμή.

Επίσης υπογραμμίζουμε το «φορολογικό παράδοξο» της επίμαχης διάταξης, όπου ενώ αιφνιδιαστικά οι αυτοαπασχολούμενοι έμποροι τιμωρούνται οριζόντια ως φοροφυγάδες στη Λίστα με τα θεωρούμενα ως τα πιο «ύποπτα» για φοροδιαφυγή επαγγέλματα,

ταυτόχρονα όμως η ίδια αυτή κυβέρνηση, έχει θεσπίσει με νόμο της από το 2021, ότι ΔΕΝ θα περιλαμβάνει τις αποδείξεις του λιανικού εμπορίου ως πριμοδοτούμενες συναλλαγές με έξτρα έκπτωση φόρου για τους καταναλωτές.

Σημειώνουμε επιπρόσθετα πως είναι απολύτως λογικό να υπάρχουν χιλιάδες μικρές εμπορικές επιχειρήσεις με πολύ χαμηλά ετήσια καθαρά έσοδα μετά την πανδημία, στην ελληνική αγορά των πολλών «ταχυτήτων» και των μεγάλων ανισοτήτων. Υπενθυμίζουμε δε, πως το εισόδημα των καταναλωτών έχει μειωθεί δραματικά και μετατοπίζεται συνεχώς, από κλάδους όπως η ένδυση, υπόδηση, είδη δώρων, καλλυντικά, οπτικά, κοσμήματα, παιχνίδια και βρεφικά προς τα βασικά είδη διατροφής, ενισχύοντας έτσι τους τζίρους των μεγάλων αλυσίδων και σουπερμάρκετ.

Τέλος, ήδη από τη περασμένη Άνοιξη με την Ετήσια Έκθεση της, η Συνομοσπονδία του Ελληνικού Εμπορίου είχε αναδείξει την τριπλή παγίδα για τα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του Εμπορίου:

1ον) Οι μειωμένες πωλήσεις,

2ον) Το αυξημένο λειτουργικό κόστος

3ον) Το εύθραυστο χρέος, σε περιβάλλον ενεργειακής κρίσης, υψηλών επιτοκίων και αδυναμίας πρόσβασης στην χρηματοδότηση.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη