Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Εν μέσω διαμαρτυριών έρχεται επίδομα για τις αγρότισσες – Τέλος Μάϊου η καταβολή του – Αφορά και στις Εβρίτισσες

Η κυβέρνηση σκοπεύει να επεκτείνει και στις αγρότισσες μητέρες με ένα ή δύο παιδιά το επίδομα που δίνεται τώρα για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες, δήλωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη. «Δεν μιλήσαμε ποτέ για τη γυναίκα αγρότισσα. Γυναίκες που είναι πίσω από τους συζύγους ή βοηθούν. Επειδή χειριζόμαστε τον λογαριασμό αγροτικής εστίας σκοπεύουμε πάρα πολύ σύντομα το επίδομα που δίνουμε στην τρίτεκνη και πολύτεκνη μητέρα, να προσθέσουμε και την αγρότισσα που έχει το πρώτο και το δεύτερο παιδί. Είναι μια παρέμβαση που θα φτάσει στο σύνολο των 2 εκατ. ευρώ και θα το κάνουμε από τον Απρίλιο και μετά. Δεν συνδέεται καθόλου με τις διαμαρτυρίες, αλλά έχει να κάνει με την ενίσχυση της αγροτικής οικογένειας».

Το συγκεκριμένο βοήθημα εντάσσεται στο πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας και καταβάλλεται μέσω του ΟΠΕΚΑ στις αγρότισσες που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Ειδικότερα, διαμορφώνεται ως εξής.

Αγρότισσα με ένα παιδί θα λάβει 300 ευρώ, αυτή με δύο παιδιά 500 ευρώ, ενώ παραμένουν ως έχουν τα ποσά για τις αγρότισσες με τρία παιδιά που σήμερα είναι 700 ευρώ και με τέσσερα περισσότερα παιδιά που είναι 1.000 ευρώ.

Τα συγκεκριμένα ποσά θα καταβληθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τέλος Μαΐου και βεβαίως υπάρχουν και μια σειρά άλλων μέτρων που εκτιμάται ότι θα έρθουν να ισχύσουν για την περαιτέρω στήριξη της αγροτικής οικογένειας, ήτοι:

Εφάπαξ υποτροφία σε 1.000 παιδιά αγροτικών οικογενειών που περνούν στο Πανεπιστήμιο.

Εκσυγχρονισμός και μικρή αύξηση της αποζημίωσης.

Ημερήσιες αποζημιώσεις για τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και ιαματικού τουρισμού αγροτών (ήδη δίνονται).

Ειδικές πρόνοιες ισχύουν για διακοπές στις περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, όπως στη Θεσσαλία και στον Έβρο και αύξηση των πεδίων του Κατασκηνωτικού Προγράμματος του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας, με ειδική μνεία στα παιδιά με αναπηρία άνω του 50% και βεβαίως αύξηση του επιδόματος βιβλίου και διεύρυνση του σε χαρτικά είδη, επικεντρώνοντας τις πρώτες ανάγκες στην αρχή του σχολείου.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη