Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Εξηγήσεις της Δημοτικής Αρχής για τα 40.000 που θα δαπανήσει σε μέτρα κατά του covid-19 για τους Ρομά.

Με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Δημοτική Αρχή δίνει εξηγήσεις σχετικά με την πρόσφατη απόφαση να δαπανήσει το ποσό των 40000 € στην λήψη μέτρων αποφυγής και διάδοσης του κορωνοϊού σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του Δήμου μας 2 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας.

Δελτίο Τύπου

Ενόψει της επιστροφής στην κανονικότητα, παλιά και νέα παπαγαλάκια εκφράζουν τους καημούς τους, επιχειρώντας να διαστρεβλώσουν άτεχνα την πραγματικότητα, ο καθένας για δικούς του λόγους.

Σε απάντηση άρθρων και δηλώσεων που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα αναφορικά με τη λήψη μέτρων αποφυγής και διάδοσης του κορωνοϊού σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ενημερώνουμε τους Δημότες:

1. Με την υπ’ αριθ. 20210/27-3-2020 απόφαση του υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου κατανεμήθηκε, από τον λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τον τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων», συνολικό ποσό 2.255.000,00 € σε Δήμους της χώρας, για προμήθειες υλικού καθώς και λοιπών υπηρεσιών συναφών με την αντιμετώπιση της κατεπείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης για τη λήψη μέτρων αποφυγής και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 σε οικισμούς και καταυλισμούς Ρομά, που βρίσκονται σε 98 Δήμους της χώρας.

2. Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης περιλαμβάνεται στη λίστα των 98 Δήμων και έλαβε ειδική επιχορήγηση ύψους 40.000€ για να υλοποιήσει το έργο αποκλειστικά και μόνο για την ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα των μουσουλμάνων κατοίκων της οδού Άβαντος.

3. Ο γνωστός κύριος Δαγλή Γιασάρ, με την επί χρόνια χρόνια επικίνδυνη τακτική του, προσπάθησε και πάλι να εμποδίσει κάθε μορφής υποστήριξη της Πολιτείας και του Δήμου προς τους μουσουλμάνους κατοίκους της οδού Άβαντος, επικαλούμενος την κυβερνητική επιλογή του χαρακτηρισμού τους ως ΡΟΜΑ.

Πρωτοπορώντας μεταξύ των επιλεχθέντων 98 Δήμων, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης έδωσε σαφείς οδηγίες για την υλοποίηση του προγράμματος ως εξής:

Να ξεκινήσουν οι δράσεις κατά την έναρξη της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων, όπου για ευνόητους λόγους, αυξάνεται η επικινδυνότητα στην συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα λόγω ελλιπούς πρόσβασης στην ενημέρωση (γίναμε όλοι κοινωνοί διαφόρων γεγονότων από συμμετοχές σε κοινωνικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα)

Να δημιουργηθούν υποδομές ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο (free wifi). Είναι η 1η φορά που μια δημοτική αρχή φροντίζει να παράσχει το αυτονόητο δικαίωμα της αξιοποίησης του διαδικτύου για την πληροφόρηση, τη μόρφωση, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία των παιδιών, των νέων και των οικογενειών τους.

Να ενεργοποιηθούν με κίνητρα οι νεαρές κυρίως ηλικίες ώστε να ενημερώνονται σωστά με βιωματικό τρόπο και να διαχέουν την ενημέρωση στις οικογένειες και στο φιλικό τους περιβάλλον.

Να γίνει ενημερωτική εκστρατεία με όλους τους διαθέσιμους διαύλους και τρόπους μαζικής επικοινωνίας.

Να δημιουργηθεί δομή κοινωνικού πλυντηρίου. Θα τοποθετηθούν σε ειδικό χώρο στη συνοικία πλυντήρια τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα οι οικογένειες που δε διαθέτουν δικό τους λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Να διανεμηθούν χρήσιμα προϊόντα όπως εσωτερικοί οικιακοί κάδοι, σακούλες απορριμμάτων, απολυμαντικών υγρών, μασκών κ.α.

Να επιλεγούν για την προμήθεια υλικών και υπηρεσιών τοπικές επιχειρήσεις που λειτουργούν νομίμως με έδρα τον Δήμο Αλεξανδρούπολης.

Προκαλούν ιδιαίτερα αλγεινή εντύπωση τα απαξιωτικά υπονοούμενα ρατσιστικού τύπου σε άρθρο τοπικής ιστοσελίδας, όπου μας καλεί να φανταστούμε μια εικόνα κάποιων σαν να είναι “παιδιά ενός κατώτερου Θεού”.

Θυμίζουμε στον αρθρογράφο ότι αυτά τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο, σπουδάζουν και εξελίσσονται. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα επικαλούμαστε τον πολιτικό του συνάδελφο κ. Δαγλή Γιασάρ, ο οποίος είναι εκπαιδευτικός και διδάσκει αρχές και αξίες στα παιδιά.

Αναρωτιόμαστε, γιατί ενοχλεί τον αρθρογράφο η περιφερειακή εμβέλεια των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών του Δήμου; Δεν φρόντισε να μάθει ότι στη λίστα των Δήμων περιλαμβάνονται οι Δήμοι Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου, Αλεξανδρούπολης, Αρριανών, Κομοτηνής, Ξάνθης, Νέστου και Δράμας;

Σε ότι αφορά το δωρεάν σεμινάριο επικοινωνίας που μας προσφέρει ο αρθρογράφος, με την ίδια καλή διάθεση του μεταφέρουμε συμβουλές επαγγελματιών της επικοινωνίας, που θεωρούν ως κανόνα ότι στις περιπτώσεις προσέγγισης – στόχευσης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, στο target – group περιλαμβάνεται και το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο (γειτνιάζοντες κάτοικοι, συμμαθητές κ.λπ) το οποίο και επηρεάζει τα μέγιστα στην επιτυχία κάθε παρόμοιας προσπάθειας.

Το ενδιαφέρον και η φροντίδα του Δημάρχου και της Δημοτικής αρχής για τους συνδημότες μουσουλμάνους της οδού Άβαντος είναι αδιαμφισβήτητα.

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται από τον Δήμαρχο σημαντικές ανακοινώσεις για δημιουργία νέων δομών στην περιοχή, που θα πιστοποιήσουν ότι σε μικρό χρονικό διάστημα λίγων μηνών υλοποιούνται δράσεις που αναβαθμίζουν ουσιαστικά τη ζωή των μουσουλμάνων κατοίκων στη συνοικία.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη