Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

Επί ποδός οι οικολογικές εταιρείες του Έβρου και της Ροδόπης- Χρυσωρυχείο στη Βουλγαρία απειλεί τον Έβρο – Συνάντηση το Σάββατο στο Διδυμότειχο

Ο αγώνας αυτός ποτέ δεν σταματά, διότι πάντα παραμονεύουν οι χρυσοθήρες και αν επαναπαυτείς, τότε είναι που ανακάμπτουν…Σε εγρήγορση και πλήρη επιφυλακή βρίσκονται αυτές τις ημέρες οι οικολογικές εταιρείες της Θράκης, καθώς η ανησυχία που έχει προκληθεί μετά την είδηση, πως προχωρά η λειτουργία μεγάλου χρυσωρυχείου στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, χωρίς την έγκριση της Ελλάδας και παρακάμπτωντας απαραίτητες διαδικασίες ελέγχου, είναι έντονη. Χτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν κινητοποίηση, ενημέρωση και όχι εφησυχασμό.

Το θέμα έφερε στο φως της δημοσιότητας από τη Βουλγαρία η κοινοτική πρωτοβουλία “Rhodopi Guardians” με επιστολή της προς τα αρμόδια υπουργεία αλλά και τις τοπικές αρχές, που μιλά για μεγάλη επένδυση στην περιοχή των πηγών του Ερυθροποτάμου στο Διδυμότειχο, 15 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ελλάδα.

Η καταγγελία αναφέρει, πως γίνεται προσπάθεια τεχνηέντως να παρακαμφθεί η Ελλάδα, μη πραγματοποιώντας εκτίμηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, την ώρα που η επένδυση (που φέρεται πως θα χρησιμοποιεί κυάνιο) θα έχει άμεσες και έμμεσες συνέπειες τόσο στη μόλυνση του νερού στον Έβρο, όσο και την έμμεση απειλή προστατευόμενων περιοχών, όπως το Εθνικό Πάρκο Δέλτα του Έβρου.

Η εξέλιξη αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στις οργανώσεις της χώρας και ειδικότερα στη Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης Έβρου κατά της εξόρυξης χρυσού, που πάντα έχει την προσοχή της στραμμένη σε αυτά τα ζητήματα ακόμη και όταν βρίσκονται εν υπνώσει, έχει αρχίσει να ψάχνει το ζήτημα και προσπαθεί να επικοινωνήσει με συλλόγους και αντίστοιχες επιτροπές στη Βουλγαρία, για να μάθει περισσότερα για την υπόθεση αυτή και τι ακριβώς συμβαίνει.

Η εξέλιξη αυτή πρακτικά σημαίνει, πως εάν η Ελλάδα δεν πάει μέρος τελικά στη διαδικασία εκτίμησης των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, τότε υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να έρθει αντιμέτωπη με άμεσες και έμμεσες συνέπειες. Συνέπειες, που αφορούν τόσο στη ρύπανση του νερού στον Έβρο, όσο και στην απειλή προστατευόμενων περιοχών, όπως το Δέλτα του Έβρου.

Για το σκοπό αυτό το Σάββατο 13 Ιανουαρίου προγραμματίζεται συνάντηση στο Διδυμότειχο από την οικολογική εταιρεία Έβρου μεταξύ των μελών της. Στόχος είναι η καταγραφή του προβλήματος και η οργάνωση των αντιδράσεων για το ενδεχόμενο αδειοδότησης χρυσωρυχείου στην Βουλγαρική πόλη Ροσίνι, που βρίσκεται περίπου 15 χλμ από τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα στον Έβρο.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email