Επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λιβανό έστειλε το ΑΚΚΕΛ υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη να μειωθεί το κόστος παραγωγής στην κτηνοτροφία, κυρίως μετά από επικείμενη αύξηση των εξαγωγικών δασμών σίτου που θα εισάγει η Ρωσία με αποτέλεσμα να αυξηθεί το κόστος των ζωοτροφών.
Το ΑΚΚΕΛ επανέλαβε την πρότασή του για να λυθεί το πρόβλημα με τους βοσκότοπους, αναφέροντας «Πρότασή μας είναι να επιδοτηθούν στοχευμένα τα αγροτεμάχια που βρίσκονται πλησίον των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων με προϋπόθεση ότι θα σπαρθούν από τους αγρότες με φυτά κτηνοτροφικού λειμώνα και να διασφαλίζουν ότι ο γειτονικός κτηνοτρόφος θα έχει απρόσκοπτη πρόσβαση στον ιδιόκτητο βοσκότοπο».
Το κείμενο της επιστολής:
Κύριε Υπουργέ,
Σε προηγούμενη επιστολή μας, ζητήσαμε ενίσχυση ήσσονος σημασίας (deminimis) για την αύξηση της τιμής των ζωοτροφών. Δεν είναι όμως αυτή η λύση, είναι απλά ασπιρίνη για τον καρκίνο. Το πρόβλημα θα ενταθεί δραματικά το επόμενο διάστημα, από την 1η Μαρτίου, η Ρωσία διπλασιάζει τον εξαγωγικό δασμό σίτου στο πλαίσιο της ποσόστωσης για την εξαγωγή σιτηρών στο εξωτερικό σε 50 ευρώ ανά τόνο από 25 ευρώ. Το αντίστοιχο διάταγμα της ρωσικής κυβέρνησης υπογράφηκε στα τέλη Ιανουαρίου. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η εξέλιξη δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την ήδη τραγική κατάσταση που βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι.
Τόσο η αύξηση των δασμών από πλευράς Ρωσίας, όσο και τα καιρικά φαινόμενα, η περσινή ξηρασία αλλά και οι επιπτώσεις του κορονοϊού, θα αυξάνουν συνεχώς τις τιμές των ζωοτροφών και σε κάποια στιγμή η κτηνοτροφία θα καταστεί ασύμφορη για τους Έλληνες παραγωγούς. Πρέπει χθες ακόμη να βρεθούν ρεαλιστικές και μόνιμες λύσεις για την μείωση του κόστους παραγωγής στην κτηνοτροφία.
Σάς στέλνουμε λοιπόν μια σοβαρή παλαιότερη πρόταση που την είχαμε στείλει και στον προκάτοχό σας, ο οποίος ουδέποτε ασχολήθηκε σοβαρά με τον πρωτογενή τομέα της χώρας:
Η κτηνοτροφία ταλανίζεται τα τελευταία χρόνια από πληθώρα προβλημάτων, που αντί να επιλύονται, πολλαπλασιάζονται καθημερινά. Η έλλειψη ρευστότητας, υπερφορολόγηση, υψηλό κόστος παραγωγής, υπερχρέωση, έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού, χαμηλές τιμές, παράνομες Ελληνοποιήσεις, ελλειμματική παραγωγή εγχώριων ζωοτροφών είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που βιώνουν καθημερινά οι κτηνοτρόφοι μας. Θεωρώ ότι μια σοβαρή και βιώσιμη λύση στο τεράστιο θέμα των βοσκοτόπων είναι ένας θεμέλιος λίθος στην επίλυση αρκετών προβλημάτων όπως της μείωσης του κόστους παραγωγής. Ως ΑΚΚΕΛ υποστηρίζουμε την δημιουργία μόνιμων βοσκοτόπων, με βοσκοϊκανότητα, πραγματικά προσβάσιμα στους κτηνοτρόφους που θα μειώνουν το κόστος παραγωγής, αλλά θα βελτιώνουν και το επίπεδο ζωής των κτηνοτρόφων που σήμερα λόγω κακών πολιτικών αναγκάζονται να διανύουν χιλιόμετρα ώστε να βοσκήσουν τα ζώα τους.
Πρότασή μας είναι να επιδοτηθούν στοχευμένα τα αγροτεμάχια που βρίσκονται πλησίον των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων με προϋπόθεση ότι θα σπαρθούν από τους αγρότες με φυτά κτηνοτροφικού λειμώνα και να διασφαλίζουν ότι ο γειτονικός κτηνοτρόφος θα έχει απρόσκοπτη πρόσβαση στον ιδιόκτητο βοσκότοπο.
Παρόμοια κίνηση είχε γίνει από τον προκάτοχο σας καθηγητή Τσαυτάρη, ο οποίος επιδότησε την μηδική (τριφύλλι) για να μειωθεί το κόστος παραγωγής στην κτηνοτροφία, πετυχημένη κίνηση κατ’ εμέ, έχοντας όμως και πάλι κόστος. Το ΑΚΚΕΛ σάς προτείνει λύση χωρίς κανένα απολύτως κόστος για τους κτηνοτρόφους, με τους αγρότες ευχαριστημένους λόγω των επιδοτήσεων που θα λάβουν με μοναδικό κόστος την πρώτη εγκατάσταση της καλλιέργειας, αλλά και με όφελος για το Ελληνικό κράτος, αφού αυξάνοντας τους πραγματικούς βοσκοτόπους αυξάνεται η επιδότηση από την Ε.Ε, χρήματα τα οποία κάνουν κύκλο στην Ελληνική κοινωνία και αυξάνουν στην ουσία το ΑΕΠ της χώρας.
Σχετικά με την κτηνοτροφία δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι γύρω από αυτήν δραστηριοποιούνται 15.000 επιχειρήσεις. Κάθε χρόνο δίνουμε 2,5 δις περίπου για εισαγωγές ζωοκομικών προϊόντων. Ένας κλάδος ελπιδοφόρος αν υπάρξει σωστή και με μακροχρόνια στόχευση πολιτική. Η φέτα για παράδειγμα απευθύνεται ως προϊόν σε 11.000.000 Έλληνες, 27.000.000 τουρίστες, άγνωστο αριθμό μεταναστών και στις τεράστιες εξαγωγές. Φυσικά και το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα των κτηνοτρόφων είναι οι χαμηλές τιμές σε γάλα και κρέας, οι παράνομες Ελληνοποιήσεις, ο μιμητισμός καθώς και η τακτική καρτέλ των γαλακτοβιομηχανιών που λυμαίνονται τον κόπο των κτηνοτρόφων και για όλα αυτά ως ΑΚΚΕΛ έχουμε ρεαλιστικές και σοβαρές προτάσεις που θα μπορούσαν να λύσουν αμέσως το πρόβλημα χωρίς κανένα κόστος για τον προϋπολογισμό. Δεσμεύομαι να σάς τις στείλω το συντομότερο.
Με την πρότασή μας σήμερα σάς δίνεται η ευκαιρία να παραχωρήσετε πραγματικούς βοσκοτόπους δωρεάν στους κτηνοτρόφους, αυξάνοντας το ποσό των επιδοτούμενων στρεμμάτων που λαμβάνει η χώρα μας από την Ε.Ε, να βελτιωθεί η βοσκοϊκανότητα και να μειωθεί δραστικά το κόστος παραγωγής.
Το επόμενο διάστημα θα σας στείλω τις προτάσεις μας σχετικά με την διατροφική αυτάρκεια της χώρας και ειδικά τι πρέπει να γίνει με την παραγωγή σιτηρών.