Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Επιστολή Βίτσα σε βουλευτές και Δήμο Σαμοθράκης με σκοπό την επίλυση προβλημάτων στις αναρτήσεις δικαιωμάτων στο κτηματολόγιο

Με θέμα «Υποστήριξη των κατοίκων της Σαμοθράκης για τα προβλήματα στις προαναρτήσεις δικαιωμάτων στο ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ – Παράταση προθεσμίας», ο Αθανάσιος Βίτσας, απέστειλε επιστολή στους βουλευτές Έβρου και στον Δήμο Σαμοθράκης.

Ο επικεφαλής της παράταξης Ενωτική Δημοτική Συνεργασίας Σαμοθράκης, στην επιστολή που συνέταξε και απέστειλε, κάνει μεταξύ άλλων λόγο για μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών που έχουν μείνει εμβρόντητοι αφού τα δηλωθέντα δικαιώματα τους (σ’ ένα μεγάλο μέρος του νησιού) “είναι απορριφθέντα” διότι , όπως προκύπτει από την σχετική πληροφόρηση, “έχουν απορριφθεί λόγω πρόκρισης άλλου δικαιώματος”.

Αναλυτικά η επιστολή του αναφέρει τα εξής:

Από τις 9.12.2021 για την περιοχή εντός ορίων Δήμου Σαμοθράκης, δηλαδή για ολόκληρο το νησί έχει ενεργοποιηθεί από την ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε η φάση της προανάρτησης των πινάκων, των δηλωθέντων δικαιωμάτων, όπου ο πολίτης ενημερώνεται για τα δικαιώματα του και καλείται να ελέγξει αν αυτά ορθώς έχουν δηλωθεί μετά την επεξεργασία .

Το πρώτο που παρατηρεί κανείς είναι ότι η δίμηνη διάρκεια της προανάρτησης (9/12/2021-9/02/2022) ήρθε μέσα στην περίοδο των εορτών, μέσα στην κορύφωση του covid-19 σε περίοδο έντονων καιρικών φαινομένων, μέσα σε μεγάλο φόρτο εργασίας στα υποθηκοφυλακεία.

Το δεύτερο είναι ότι, ενώ ο χρόνος ελέγχου και υποβολής ενστάσεων τρέχει, πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι δεν έχουν λάβει προσωπική ενημέρωση.

Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών έχουν μείνει εμβρόντητοι αφού τα δηλωθέντα δικαιώματα τους ( σ’ ένα μεγάλο μέρος του νησιού) “είναι απορριφθέντα” διότι , όπως προκύπτει από την σχετική πληροφόρηση, “έχουν απορριφθεί λόγω πρόκρισης άλλου δικαιώματος”

Και ενώ, λογικά, ήταν αναμενόμενο ότι η “απόρριψη” αυτή θα προκαλούσε αναστάτωση και ανησυχία στους ιδιοκτήτες, τα γραφεία κτηματογράφησης δεν είναι μέχρι στιγμής σε θέση να δώσουν επαρκείς εξηγήσεις.

Δικαιολογημένη, λοιπόν, πρέπει να θεωρείται η ανησυχία καθώς τα ακίνητα αυτά που επί χρόνια κατέχουν με συμβόλαια αγοράς η έχουν κληρονομηθεί από τους πατεράδες και παππούδες τους ανακαλύπτουν ότι την κυριότητα επί αυτών την κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο – Διεύθυνση Δασών και οι ίδιοι καλούνται να προτάξουν την λογική στο παράλογο.

Τα ερωτήματα είναι πολλά:

  1. Γιατί το ελληνικό δημόσιο επέτρεπε στα εν λόγω ακίνητα επί δεκαετίες τον τεμαχισμό, τις αγοραπωλησίες και την σύνταξη συμβολαίων;

2 . Γιατί επέτρεπε την έκδοση αδειών δόμησης και τη νομιμοποίηση;

  1. Γιατί εισέπραττε και συνεχίζει να εισπράττει φόρους και να επιβάλει ΕΝΦΙΑ στα εν λόγω ακίνητα ;
  2. Γιατί το δασαρχείο έκανε δεκτές αιτήσεις πολιτών (συνοδευόμενες με συμβόλαια), διενεργούσε αυτοψία και εξέδιδε πράξεις χαρακτηρισμού και σήμερα προβάλλει δικαιώματα;

Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα και σε πολλά ακόμα είναι φανερό ότι δεν πρέπει να αναμένονται πλέον από τα γραφεία κτηματογράφησης αλλά από τον “κατά δήλωση προκριθέντα”, δηλαδή από το ελληνικό δημόσιο.

Συγχρόνως αιτούμαστε ενημέρωση η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί στο νησί για να λυθούν οι εύλογες απορίες των κατοίκων και τη αυτονόητη παράταση πέραν και της σχεδιαζόμενης (η οποία προγραμματίζεται έως τις 9.04.2022)

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη