Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

Επιχείρηση “Καταρράκτης”: Έτσι δρούσε το διεθνές κύκλωμα και στον Έβρο για τη διακίνηση μη νόμιμων μεταναστών

Διεθνή σπείρα διακίνησης μεταναστών και πλαστογραφίας ταξιδιωτικών εγγράφων εξάρθρωσε η αστυνομία, στο πλαίσιο κοινής επιχειρησιακής δράσης (operation Waterfall). 

Το αποτέλεσμα της επιχείρησης “Καταρράκτης” ήταν να συλληφθούν 8 αλλοδαποί μέλη του κυκλώματος. Η επιχείρηση υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τη EUROPOL και εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Ε.) και του προγράμματος EMPACT, για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών, που ηγείται η χώρα μας, όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΕΛΑΣ. Στο πλαίσιο της επιχείρησης εξιχνιάστηκαν 195 υποθέσεις που αφορούν την πλαστογραφία άνω των 577 ταξιδιωτικών εγγράφων και την παράνομη προώθηση τουλάχιστον 66 μεταναστών. Από την επιχείρηση του κυκλώματος εκτιμάται ότι προέκυψε παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις 550.000 ευρώ.

Η πολύμηνη έρευνα της αστυνομίας έδειξε ότι, τα μέλη της οργάνωσης, τουλάχιστον από τις αρχές του 2021, δραστηριοποιούνταν στην κατ’ επάγγελμα παράνομη προώθηση μεταναστών από την Υποσαχάρια Αφρική, με αρχικό προορισμό τη χώρα μας και τελικό προορισμό χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης και κυρίως την Ιταλία, Γερμανία και Ολλανδία.

Για την επίτευξη του σκοπού τους, είχαν οργανώσει στην Αθήνα παράνομο εργαστήριο πλαστογραφίας ταξιδιωτικών εγγράφων. Εκεί πλαστογραφούσαν συστηματικά και κατ΄ επάγγελμα ταξιδιωτικά έγγραφα. Όπως προέκυψε, τα μέλη του κυκλώματος δρούσαν οργανωμένα και με δομημένο τρόπο δράσης προκειμένου να μεταφέρουν τους μετανάστες.

Κατασχεμένα πλαστά έγγραφα

– Έφτιαχναν πλαστές προξενικές θεωρήσεις εισόδου (VISA) διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών, τις οποίες επικολλούσαν στα διαβατήρια των υπό προώθηση μεταναστών.
– Έστελναν ταχυδρομικά στους υποψηφίους τα πλαστά διαβατήρια, με τη χρήση των οποίων αυτοί προωθούνταν απευθείας στη χώρα μας ή στην Αλβανία και από εκεί στην Ελλάδα ή στην Ιταλία, αναλόγως τον τελικό προορισμό.
– Αναλάμβαναν και την παράνομη προώθηση μεταναστών, από την Αθήνα, με προορισμό κυρίως την Ιταλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, με τη «Μέθοδο του Σωσία» ή με πλαστά έγγραφα.

– Τέλος χρησιμοποιούσαν και τη μέθοδο της «Βαλκανικής Οδού», αποκρύπτοντας σε οικίες στην Αθήνα τους μετανάστες, τους οποίους ακολούθως μετέφεραν οδικώς στην Θεσσαλονίκη και σε δεύτερη φάση τους προωθούσαν μέσω της Βόρειας Μακεδονίας ή της Αλβανίας.
Χαρακτηριστικό της οργάνωσης του κυκλώματος αποτελεί η κατασκευή και χρήση πλαστής σφραγίδας Προξενείου ευρωπαϊκής χώρας με έδρα την Αίγυπτο και αντίστοιχων πλαστών θεωρήσεων, ώστε να χρησιμοποιούνται για παράνομες προωθήσεις.
Προκειμένου να πραγματοποιηθεί η διακίνηση, κάθε μετανάστης κατέβαλε στην εγκληματική οργάνωση και το αντίστοιχο αντίτιμο, με βάση προκαθορισμένο τιμολόγιο, όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί:

Τιμολόγιο διακίνησης μεταναστών

Για τη λειτουργία του παράνομου εργαστηρίου πλαστογράφησης ταξιδιωτικών εγγράφων, εξειδικευμένο μέλος του κυκλώματος είχε προμηθευτεί και τον κατάλληλο εξοπλισμό με σκοπό την αλλοίωση των στοιχείων στα έγγραφα (αλλαγή φωτογραφίας κατόχου, αλλαγή στοιχείων κατόχου, αλλαγή ημερομηνιών έκδοσης και ισχύος των εγγράφων κ.α.).

Παράλληλα, με ειδικές μεταλλικές μήτρες, παρήγαγε απομιμήσεις των δερμάτινων εξωφύλλων των διαβατηρίων, καταρτίζοντας εξαρχής πλαστά έγγραφα ενώ, όσα έγγραφα δεν χρησιμοποιούνταν για τις παράνομες διακινήσεις, πωλούνταν έναντι υψηλών αμοιβών σε υποψήφιους «πελάτες». Μάλιστα, τα μέλη του κυκλώματος, διακινούσαν έγγραφα διεθνώς με τη χρήση ταχυδρομικών υπηρεσιών, ενώ οι τιμές διαφοροποιούνταν ανάλογα με το είδος και τη χώρα προέλευσης του εγγράφου, αλλά και την ποσότητα της εκάστοτε παραγγελίας, όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί:

Τιμολόγιο κατασκευής πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε ευρεία αστυνομική επιχείρηση, την Τετάρτη 1 Ιουνίου και Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, κατά την οποία συνελήφθησαν 8 αλλοδαποί, μέλη του κυκλώματος.
Μάλιστα, για έναν από τους συλληφθέντες προέκυψε ότι διώκεται με καταδικαστική απόφαση κάθειρξης 19 ετών και χρηματικής ποινής 60.000 ευρώ για την εμπλοκή του σε άλλες υποθέσεις διακίνησης μεταναστών, ενώ και άλλα μέλη του κυκλώματος έχουν κατηγορηθεί από διωκτικές Αρχές ευρωπαϊκών χωρών για παρόμοιες υποθέσεις.

Επιχείρηση waterfall


Ακολούθησαν έρευνες σε οικίες και κατάστημα, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 153 διαβατήρια, 156 δελτία ταυτότητας, 42 άδειες παραμονής, 11 ειδικές προξενικές θεωρήσεις (βίζες), 11 δελτία αιτήσαντος ασύλου, 118 δερμάτινα εξώφυλλα διαβατηρίων, 3 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 5 εκτυπωτές – σαρωτές εγγράφων και λοιπά υλικά, 22 κινητά τηλέφωνα και 3.995 ευρώ.

Εξοπλισμός παλστογραφήσεων


Η δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνει τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της διεύθυνσης και σύστασης εγκληματικής οργάνωσης σε συνδυασμό με τη νομοθεσία διευκόλυνσης εισόδου και εξόδου από τη χώρα υπηκόων τρίτων χωρών, χωρίς να πληρούν τις νόμιμες διατυπώσεις, της πλαστογραφίας άνω των 120.000 ευρώ και πλαστογραφίας πιστοποιητικών κατ’ εξακολούθηση. Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ η υπόθεση παραπέμφθηκε σε κύρια Ανάκριση.

ΠΗΓΗ: enikos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη