Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Επιχείρηση «Πρωτοχρονιά» από Τετάρτη σε όλη τη χώρα – Έλεγχοι παντού

Μετά την επιχείρηση «ρεβεγιόν», η οποία όπως όλα δείχνουν στέφθηκε με επιτυχία, σειρά παίρνει η επιχείρηση «Πρωτοχρονιά», η οποία τίθεται σε ισχύ από σήμερα, Τετάρτη.

Στόχος, όπως και τα Χριστούγεννα, είναι η τήρηση των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον κορωνοϊό, αφού πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί οποιαδήποτε χαλάρωση μπορεί να αποβεί καταστροφική.

Μάλιστα, αυτή τη φορά υπάρχει έντονη ανησυχία στις αρχές, αφού σε αντίθεση με τα Χριστούγεννα, η Πρωτοχρονιά είναι κατεξοχήν βραδινή γιορτή.

Έτσι, από σήμερα οι έλεγχοι θα είναι αυξημένοι και αυστηροί σε όλη τη χώρα και ιδιαιτέρως από τις 22:00 έως τις 05:00, όπου θα ισχύει η απαγόρευση μετακίνησης.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, εφόσον θέλουμε να αλλάξουμε χρόνο σε σπίτι συγγενικό, έως 9 άτομα, θα μπορούμε μόνο εφόσον διανυκτερεύσουμε εκεί μέχρι το πρωί της επόμενης μέρας, στις 05:00. Ειδάλλως θα πρέπει μέχρι τις 22:00 να έχουμε επιστρέψει στο σπίτι μας.

Όποιος κινείται στο διάστημα 22:00 -05:00 θα ελέγχεται.

Τα μέτρα της Πρωτοχρονιάς

Τα μέτρα που θα ισχύσουν την Πρωτοχρονιά επανέλαβε, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ίσχυσαν τα Χριστούγεννα, ισχύουν και για την Πρωτοχρονιά. Πιο συγκεκριμένα, και την Πρωτοχρονιά γύρω από το γιορτινό τραπέζι μπορούν να συγκεντρωθούν δύο οικογένειες και μέχρι εννιά άτομα» είπε χαρακτηριστικά.

«Η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί παραμένει σε ισχύ χωρίς εξαίρεση, τόσο την παραμονή όσο και ανήμερα την Πρωτοχρονιά. Όσον αφορά στους χώρους λατρείας, υπενθυμίζεται ότι ανήμερα την Πρωτοχρονιά, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργίας παρουσία πιστών, τηρουμένης της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 15 τετραγωνικά, με δύο μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση. Ο μέγιστος αριθμός παρισταμένων είναι 25 άτομα, ενώ για τους Μητροπολιτικούς ναούς τα 50 άτομα. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή στο χώρο λατρείας» συμπλήρωσε.

Οι κανόνες για ασφαλές ρεβεγιόν

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Δυστυχώς, ακόμα δεν είμαστε σε επίπεδο για κοινωνική χαλάρωση. Υπάρχει κόπωση και όλοι θέλουμε να γυρίσουμε στην κανονική καθημερινότητά μας, αυτό είναι απολύτως κατανοητό. Είναι όμως πολύ νωρίς ακόμα. Θα επαναλάβω ακόμα μία φορά ότι το ιδανικό θα ήταν να κάνουμε τις γιορτές με την οικογένειά μας μόνο και να αποφύγουμε τη συνάντηση με διαφορετικά νοικοκυριά» είπε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.

«Αν συναντηθούμε με άλλη οικογένεια, ιδανικά θα είναι η ίδια που είδαμε και στις προηγούμενες ημέρες, ώστε να διατηρήσουμε τη λεγόμενη κοινωνική «φούσκα» σε όλη την διάρκεια των εορτών. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην συμμετέχουν σε παρόμοιες συναντήσεις ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένοι» συμπλήρωσε.

«Αν έχουμε συμπτώματα δεν συμμετέχουμε και απομονωνόμαστε. Φοράμε μάσκες, όπου είναι δυνατόν, στις γιαγιάδες, στους παππούδες, ηλικιωμένους και άλλες ευπαθείς ομάδες, πάμε με μάσκα και, κυρίως, αποφεύγουμε αγκαλιές και φιλιά. Διατηρούμε ένα μικρό αριθμό ατόμων στις συναντήσεις. Συναντιόμαστε με τα ίδια άτομα σε όλες τις γιορτές, διατηρούμε την κοινωνική μας “φούσκα”» εξήγησε.

«Κρατάμε τους κανόνες υγιεινής, αερίζουμε τους χώρους ή συναντιόμαστε σε ανοιχτούς χώρους. Η έλευση του ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου αποτελεί την αιχμή του δόρατος της επιδημιολογικής αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά σε βάθος χρόνου. Ωστόσο, το εμβόλιο θα επιβραδύνει την πανδημία, όταν το ποσοστό του κόσμου που θα έχει εμβολιαστεί, ξεπεράσει τουλάχιστον το 50%. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε. Ακόμα βρισκόμαστε στην μέση ενός δύσκολου και μακρύ χειμώνα» κατέληξε.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη