Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024

ΕΠΟΦΕ: Όλος ο Έβρος μια φωνή για «Το Μαύρο Πάσχα των Θρακών»

85 Σύλλογοι, Φορείς και Αρχές ενώθηκαν ως μια φωνή, ταυτόχρονα την ίδια ημέρα και την ίδια ώρα, στην Αλεξανδρούπολη, το Διδυμότειχο, την Ορεστιάδα και το Σουφλί, συμμετέχοντας στις επετειακές δράσεις μνήμης και ιστορικής γνώσης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Θράκης.

Τις απόλυτα επιτυχημένες δράσεις μνήμης διοργάνωσε η «Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου» [Ε.ΠΟ.Φ.Ε.] για 7η χρονιά σε αρμονική συνεργασία με τους πολιτιστικούς και κοινωνικούς συλλόγους, την αμέριστη Υποστήριξη των Δήμων Αλεξανδρούπολης, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου, υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης, της Ιεράς Μητρόπολης Διδυμοτείχου, Σουφλίου, Ορεστιάδας και της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης / Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.

ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΠΑΣΧΑ ΤΩΝ ΘΡΑΚΩΝ

Η Εκκλησία, η Πολιτεία (Βουλευτές Έβρου και οι τοπικές θεσμικές Αρχές – Περιφέρεια και Δήμοι), οι Ενώσεις Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Έβρου και Αστυνομικών Έβρου, πολιτιστικοί και κοινωνικοί σύλλογοι, όλος ο Έβρος ενώθηκε ως μια Φωνή στην κυριολεξία, γινόμενοι κοινωνοί και αρωγοί στην ιστορικής σημασίας Πρωτοβουλία της Ε.ΠΟ.Φ.Ε. για την ανάδειξη της αποσιωπημένης και άγνωστης αυτής πτυχής της Ιστορίας των προγόνων μας, ως απόδοση ελαχίστου φόρου τιμής και ιερού χρέους στα δεκάδες χιλιάδες θύματα της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού.

Με την πολυετή αυτή Πρωτοβουλία της, η Ε.ΠΟ.Φ.Ε. σε συνεργασία με τους συλλόγους-μέλη της και με τις τοπικές αρχές, απαιτούμε από την Ελληνική Δημοκρατία και τους αρμόδιους θεσμούς της:

1ον). Να αναγνωρίσει την 6η Απριλίου του 1914, ως «Εθνική Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Θράκης», της γενοκτονίας δηλαδή εναντίον των Ελλήνων που ζούσαν στην ενιαία Θράκη, κατά αντιστοιχία όπως έχει ήδη πράξει εδώ και δεκαετίες, αναγνωρίζοντας με νόμο η Βουλή των Ελλήνων, τη 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (1994) και τη 14η Σεπτεμβρίου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας (1998), υιοθετώντας τα σχετικά νομικά κείμενα και προεδρικά διατάγματα.

2ον). Να δημιουργήσει Μνημείο Θρακών στη Θράκη. Μνημείο εις μνήμην των θυμάτων της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού. Σε όλη τη Θράκη. Ας γίνει η αρχή από τον Έβρο.

3ον). Να ενταχθεί από το υπουργείο Παιδείας, η διδασκαλία της τοπικής ιστορίας μας στα
σχολεία
(υιοθέτηση από το ΔΣ της ΕΠΟΦΕ της πρότασης του συλλόγου-μέλους μας – Ένωση
Θρακών).

Διαβάστε όλο το ευχαριστήριο Δελτίο Τύπου της ΕΠΟΦΕ:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη