Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Ερντογάν: Μίλησε για «ειρήνη στο Αιγαίο» από τα Κατεχόμενα και επέμεινε για διχοτόμηση της Κύπρου

Στα Κατεχόμενα είναι σημέρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εξαπέλυσε τις πρώτες του απειλές κατά της Ελλάδας, μετά την επανεκλογή του.

«Ο οδικός μας χάρτης είναι ξεκάθαρος. Αυτός ο οδικός χάρτης είναι αναπροσαρμοσμένος στην ειρήνη. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από αυτές τις θάλασσες εκτός από την ειρήνη. Εάν υπάρχουν εκείνοι που θέλουν να το εμποδίσουν αυτό, θα πρέπει να υλοποιήσουμε άλλες πολιτικές. Θέλουμε το Αιγαίο Πέλαγος να δώσει το μήνυμά του στον κόσμο ως θάλασσα ειρήνης» τόνισε ο Ερντογάν, έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ.

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» λέει ο Ερντογάν

Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο Κυπριακό, τονίζοντας πως είναι ένα θέμα το οποίο συζητάνε. «Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής πλευράς. Το αίτημα μου για μια διάσκεψη για ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο δεν ικανοποιήθηκε. Εμείς είμαστε πάντα ανοιχτοί στον διάλογο. Μιλήσαμε επίσης για την ανάγκη ισότιμης κατανομής των πόρων στην Κύπρο και στα περίχωρα της. Προσπαθούν να στρέψουν το Κυπριακό προς όφελός τους. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επειδή δεν αποδέχονται την κυριαρχία μας».

Και πρόσθεσε: «Οι Τουρκοκύπριοι δεν θα είναι ποτέ μειονότητα. Κανείς δεν μπορεί να ανεχτεί να χάσει άλλα 50 χρόνια. Αν είναι να υπάρξει επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους. Αυτό είναι το όραμα στο οποίο είμαστε προσανατολισμένοι. Σήμερα, συζητήσαμε επίσης τη διάσταση της Ανατολικής Μεσογείου και του Κυπριακού. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα του ψευδοκράτους. Οι συγκεκριμένες προτάσεις που παρουσίασε η τουρκοκυπριακή πλευρά εξακολουθούν να βρίσκονται στο τραπέζι. Το όραμά μας όμως έχει μείνει αναπάντητο. Ως εγγυήτρια χώρα, δώσαμε προτεραιότητα στον διάλογο. Όσοι επιχειρούν να οπλιστούν θα πρέπει να το υπολογίσουν καλά αυτό. Η ειρήνη και η ασφάλεια όσων βρίσκονται στο νησί σημαίνει και δική μας ειρήνη και ασφάλεια. Ξεκινάμε την κατασκευή 1.192 μονάδων κοινωνικής στέγασης στην περιοχή της Ντερίνια. Η τοποθέτηση καλωδίων ηλεκτρικής ενέργειας διπλής κατεύθυνσης είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων μας. Κατασκευάσαμε 630 χιλιόμετρα κύριων δρόμων. Πέντε διαφορετικοί δρόμοι βρίσκονται υπό κατασκευή. Θα προσφέρουμε το νερό που φέρνουμε από την Τουρκία στην υπηρεσία των αγροτών».

Στη συνέχεια, ο Ερντογάν μίλησε για τις εκλογές στην Τουρκία και την επανεκλογή του. «Οι εκλογές μας διεξήχθησαν με τρόπο που αρμόζει στο τουρκικό έθνος. Ανέλαβα το καθήκον να υπηρετήσω την πατρίδα μου για άλλα πέντε χρόνια. Πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας ξένη επίσκεψη στο ψευδοκράτος. Σειρά έχει το Αζερμπαϊτζάν. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. πρόεδρο Τατάρ. Συζητήσαμε όλα τα θέματα λεπτομερώς στις συναντήσεις μας».

Από τη πλευρά του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ υποστήριξε πως στα 2,5 χρόνια που ηγείται του ψευδοκράτους, έχουν γίνει πολλά και θα γίνουν περισσότερα, προειδοποιώντας ότι δεν μπορεί να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις αν προηγουμένως δεν γίνει σεβαστή η κυριαρχική ισότητα, την οποία χαρακτήρισε «επωφελή συνεργασία για το καλό και των δύο πλευρών».

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη