Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Ευλογιά αιγοπροβάτων τότε και τώρα… Τι άλλαξε στο νομό Έβρου;

Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου… Πόσο σοφός είναι ο ελληνικός λαός και σε αυτήν την περίπτωση!

Δέκα χρόνια μετά από το μεγάλο χτύπημα που δέχτηκε ο νομός Έβρου λόγω ευλογιάς και το πάθημα απ ότι φαίνεται δεν έγινε μάθημα… Ίδια προβλήματα, ίδια ζητήματα, ίδια αιτήματα και το έργο πάλι απ΄ την αρχή! Κτηνοτροφικόςκλάδος αποδεκατισμένος και κτηνιατρικές υπηρεσίεςαπογυμνωμένες…

Πληγέντες και εμπλεκόμενοι ό,τι ζητούσαν τότε, τα ίδιαζητούν και τώρα…

Υπενθυμίζεται:

– 31.329 πρόβατα είχαν θανατωθεί από τον Αύγουστο του 2013, εκ των οποίων τα 22.255 στον νότιο Έβρο μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες.

– Από τα 170 κοπάδια της περιοχής των Φερών, είχαναπομείνει μόνο 6 (ποσοστό απωλειών δηλαδή 97%!).

– Το κόστος της επιζωοτίας κατά το τελευταίο τρίμηνο, ανερχόταν κατ’ εκτίμηση στα 8 εκατομμύρια ευρώ, ποσόπου αφορούσε άμεσες και έμμεσες απώλειες.

Σε συνάντηση του με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξηςΓιώργο Καρασμάνη, ο τότε αντιπεριφερειάρχης ΈβρουΔημήτρης Πέτροβιτς, έθετε ως κατεπείγοντα προς επίλυσητα εξής θέματα:

– την πληρωμή το ταχύτερο δυνατόν των αποζημιώσεων

– την άμεση πρόσληψη κτηνιάτρων

– τη χρηματοδότηση των δαπανών για τις θανατώσεις

Και τώρα μαντέψτε… Τίποτα δεν άλλαξε από το 2013, τοπλήγμα για τους κτηνοτρόφους είναι μεγάλο και αυτήν τηφορά με τα προβλήματα όμως διαχρονικά να έχουνσυσσωρευτεί και να έχουν μεγεθυνθεί ακόμη περισσότερο.

Τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στις αρμόδιεςκτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Εβρου, καταγγέλλει το Δ.Σ του Συλλόγου Υπαλλήλων Π.Ε Έβρου με αφορμή τα τελευταία κρούσματα ευλογιάς τωνπροβάτων σε κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής.

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι «η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω με τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης, αιφνίδιους θανάτους κλπ ενώ και οι κενές θέσεις δεν αναπληρώνονται εγκαίρως. Είναι γεγονός ότι κατά το παρελθόν στο σύνολο του Νομού υπηρετούσαν πάνω από είκοσι κτηνίατροι, ενώ τώρα υπηρετούν δέκα μόνιμοι και κάποιοι συμβασιούχοι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη ΔΑΟΚ Ορεστιάδας, με ευθύνη σε όλο τον Βόρειο Έβρο, υπηρετούσε μέχρι πρόσφατα μόνο ένας κτηνίατρος, σε μια περιοχή που γειτνιάζει με την Τουρκία και στο πρόσφατο παρελθόν είχε πληγεί επανειλημμένα από ζωονόσους, σε μια περίοδο που διάφορα νοσήματα έχουν εμφανιστεί σε άλλες περιοχές της χώρας (Τρίκαλα, Λάρισα, Κορινθία)».

Για να μην επαναλαμβάνεται κάθε φορά η ιστορία σαν τραγωδία, το Δ.Σ. του συλλόγου ζητά:

Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, σύμφωνα με τις υποδείξεις των υπηρεσιών, για την αποτροπή εισόδου ζωοονόσων στη χώρα μας.

Ημετακίνηση συναδέλφων κτηνιάτρων στην Π.Ε Έβρουαποτελεί προσωρινό μέτρο που δεν συμβάλλει στηνεκρίζωση της ευλογιάς και για το λόγο αυτό επιβάλλεταιη πρόσληψη επαρκούς μόνιμου προσωπικού, όλων τωνκλάδων και ειδικοτήτων που θα στελεχώσει τιςκτηνιατρικές υπηρεσίες.

Να ενταχθεί το Κέντρο εξωτικών Νοσημάτων Ορεστιάδας στον Οργανισμό της ΠΑΜΘ και να στελεχωθεί και να εξοπλιστεί με προσωπικό και μέσα, ώστε να επιτελέσει με αξιοπρέπεια το ρόλο του και το έργο του.

Να εφοδιαστούν όλες οι υπηρεσίες και ειδικότερα οι κτηνιατρικές με κατάλληλα και επαρκή σε ποσότητα Μέσα Ατομικής Προστασίας και να εξοπλιστούν με καινούργια αυτοκίνητα .

Να χορηγηθεί το ανθυγιεινό επίδομα στους κτηνιάτρους και το λοιπό βοηθητικό προσωπικό.

Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης και ενίσχυσης των κτηνοτρόφων και γενικότερα του πρωτογενούς τομέα.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη