Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Ευρωβουλευτές ΚΚΕ: Κατώτερη των περιστάσεων η αντίδραση της Ε.Ε. στην μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι ενδεικτική των σκληρών παζαριών που γίνονται ώστε να παραμείνει η Τουρκία στον ευρωατλαντικό άξονα. Η ΕΕ αναμασά για ακόμη μια φορά όσα ουσιαστικά υποθάλπουν την τουρκική επιθετικότητα. Αυτός είναι ο λόγος που χωρίς να θίγονται τα σχέδια της τουρκικής αστικής τάξης χαρακτηρίζεται ως «λυπηρή» η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Η ΕΕ που σε άλλες περιπτώσεις κάνει με βάση τα συμφέροντά της και κατά το δοκούν «σημαία» τέτοια ζητήματα, στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας, που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας, αρκείται σε τυπικότητες.

Είναι ενδεικτικό ότι στην απάντηση της σε ένα τέτοιο ζήτημα η ΕΕ εκφράζει ως και την ικανοποίηση της για τη μεθόδευση του υπό την εποπτεία των ΕΕ – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ παζαριού για τη συνεκμετάλλευση σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ που αποτελεί στρατηγικό στόχο τόσο της ίδιας όσο και της ελληνικής αστικής τάξης και της κυβέρνησης της ΝΔ καθώς κι όλων των αστικών κομμάτων.

Ο λαός χρειάζεται να επαγρυπνά γιατί η διαδικασία των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών διευθετήσεων βάζουν στον «Προκρούστη» σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας ως αντάλλαγμα για την απόσπαση της Τουρκίας από την επιρροή της Ρωσίας και τη διατήρηση της στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο.

Καμία εμπιστοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει σε ΕΕ – ΝΑΤΟ και κυβέρνηση. Η πολιτική τους εγκλωβίζει τη χώρα βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, κάνοντας τη χώρα στόχο των ανταγωνισμών. Οι κυρώσεις που «χαϊδεύουν» την Τουρκία δίνουν χρόνο στην κυβέρνηση της ΝΔ και την ΕΕ ώστε να συνεχίσουν το παζάρι, καλλιεργούν την αναμονή στο λαό. Ο ελληνικός λαός χρειάζεται να θέσει στο προσκήνιο το ζήτημα της αποδέσμευσης από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, της διεκδίκησης της δικής του εξουσίας, όπου ο ίδιος θα απολαμβάνει τον πλούτο που παράγει.

Ακολουθούν τα κείμενα της ερώτησης της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και της απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

«Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-004169/2020/rev.1 προς την Επιτροπή

Άρθρο 138 του Κανονισμού

Κώστας Παπαδάκης

Θέμα: Απαράδεκτη απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας, ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, σε τζαμί

Η απαράδεκτη απόφαση-πρόκληση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας, ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, σε τζαμί αποτελεί στοιχείο της εντεινόμενης προκλητικότητας της τουρκικής αστικής τάξης. Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης Ερντογάν ενεργοποιείται καθόλου τυχαία στις 24 Ιούλη, ημέρα υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης, την οποία και αμφισβητεί. Εντάσσεται στο πλαίσιο συνολικότερων αμφισβητήσεών της στο Αιγαίο, στον Έβρο, στην κυπριακή ΑΟΖ, προώθησης του απαράδεκτου τουρκο-λιβυκού συμφώνου, καθώς και των επεμβάσεών της στη Συρία, στη Λιβύη και στο Ιράκ. Τροφοδοτεί μεταξύ άλλων εθνικισμούς στους λαούς σε μια περίοδο που η ευρύτερη περιοχή γίνεται πεδίο ανταγωνισμών.

Ο χαρακτηρισμός της Τουρκίας ως «στρατηγικού εταίρου» από την ΕΕ, ενώ καθημερινά διεξάγει δεκάδες παραβιάσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου αναδεικνύει το παζάρι μεγάλων συμφερόντων που διεξάγεται. Η ευρωνατοϊκή πολιτική περί διαλόγου και διαπραγματεύσεων δίνει ώθηση στην τουρκική επιθετικότητα επιδιώκοντας να αποσπάσει την Τουρκία από την επιρροή της Ρωσίας.

Η στήριξη της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και του ΣΥΡΙΖΑ, στους ευρωνατοϊκούς σχεδιασμούς στην περιοχή εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τους λαούς.

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

  1. για την προκλητική απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί της τουρκικής κυβέρνησης;
  2. στην κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα που αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα πρωτόκολλα του 1926 που καθορίζουν τα σύνορα, την εξαγγελία γεωτρήσεων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και τις διεξαγόμενες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ;

E-004169/2020 Απάντηση του κ. Várhelyi εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (12.11.2020)

Η Αγία Σοφία έχει ισχυρή συμβολική, ιστορική και οικουμενική αξία και η απόφαση του προέδρου της Τουρκίας να θέσει το μνημείο υπό τη διαχείριση της Προεδρίας Θρησκευτικών Υποθέσεων είναι λυπηρή. Τη θέση αυτή επανέλαβε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων[1] στις 13 Ιουλίου 2020.

Την 1η Οκτωβρίου 2020, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε απερίφραστα τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες πρέπει να σταματήσουν[2]. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την Τουρκία να απέχει στο μέλλον από παρόμοιες ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογράμμισε ότι το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης καλή τη πίστει, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, και κάλεσε την Τουρκία να αποδεχθεί την πρόσκληση της Κύπρου να συμμετάσχει σε διάλογο για τη διευθέτηση όλων των θαλάσσιων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου.

Η ΕΕ εκφράζει ικανοποίηση για τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία, καθώς και για την εξαγγελία ότι θα επαναλάβουν τις απευθείας διερευνητικές συνομιλίες τους με στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης των δύο χωρών. Οι προσπάθειες αυτές πρέπει να συνεχιστούν και να διευρυνθούν».

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email