Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Ευρωπαϊκή Ένωση: Προειδοποίηση για αποκλεισμό εξαγωγών του εμβολίου της AstraZeneca

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε σήμερα για αποκλεισμό των εξαγωγών του εμβολίου κατά της COVID-19 της AstraZeneca αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν λάβει πρώτα τις παραδόσεις της.

«Έχουμε την επιλογή να απαγορεύσουμε οποιαδήποτε προβλεπόμενη εξαγωγή. Αυτό είναι το μήνυμα που διαβιβάζουμε στην AstraZeneca: σεβαστείτε το συμβόλαιό σας με την Ευρώπη προτού αρχίσετε να παραδίδετε σε άλλες χώρες», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στον γερμανικό όμιλο μέσων ενημέρωσης Funke.

«Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι», πρόσθεσε η πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, απευθύνοντας μια σαφή προειδοποίηση, και υπογράμμισε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν το θέμα των παραδόσεων την ερχόμενη εβδομάδα.

Η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε μάλιστα και σε συγκεκριμένους αριθμούς που δείχνουν ότι τουλάχιστον 41 εκατ. δόσεις εμβολίου έχουν εξαχθεί από την Ε.Ε. σε 33 χώρες, παρά την έλλειψη στα αποθέματα στην ίδια την Ένωση. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εννέα εκατομμύρια δόσεις έχουν δοθεί από την Ε.Ε. στο Ηνωμένο Βασίλειο και ένα εκατομμύριο στις ΗΠΑ.

«Δεν μπορώ να αιτιολογήσω στους Ευρωπαίους πολίτες γιατί εξάγουμε εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε χώρες που παράγουν και οι ίδιες εμβόλια και από τις οποίες δεν λαμβάνουμε τίποτα», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Πρόσθεσε δε ότι «μετά βίας μπορώ να αιτιολογήσω τις εξαγωγές σε χώρες που έχουν πολύ υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού και λιγότερα κρούσματα από ό,τι στην Ε.Ε.»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα ενεργοποιήσει διαδικασία που προβλέπεται από το συμβόλαιο για την επίλυση της διένεξης με την AstraZeneca της οποίας οι παραδόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 είναι σαφώς κατώτερες των αριθμών που προβλέπονταν αρχικά.

Η διαδικασία αυτή προβλέπεται στα συμβόλαια προμήθειας εμβολίων που έχει συνάψει η ΕΕ. Κάθε πλευρά έχει τη δυνατότητα να αποστείλει επιστολή στην άλλη πλευρά για να την καλέσει να συμμετάσχει σε διαδικασία επίλυσης της διένεξης, η οποία γίνεται 20 ημέρες αργότερα ανάμεσα στα εκτελεστικά στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της εταιρείας.

Η AstraZeneca αναμένεται να παραδώσει το δεύτερο τρίμηνο 70 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της κατά της COVID-19, πολύ λιγότερες από τις 180 εκατομμύρια για τις οποίες είχε δεσμευτεί στο συμβόλαιο που υπέγραψε με την ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP,DPA

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη