Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

Εως 3 δισ. ευρώ το κόστος από πυρκαγιές και πλημμύρες

Αν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, το συνολικό κόστος της κλιματικής κρίσης από το 2021 μέχρι και σήμερα, μόνο για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η κλιματική αλλαγή, θα φτάσει κοντά στα 5,3 δισ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν και τα 2,3 δισ. ευρώ. που έχουν καταβληθεί για φυσικές καταστροφές (καταιγίδες, πυρκαγιές, σεισμοί) από το 2020 μέχρι και σήμερα.

Σε δεύτερη ανάγνωση αυτό δείχνει την εκθετική εξέλιξη του φαινομένου της κλιματικής κρίσης δεδομένου ότι σε ένα χρόνο και ειδικότερα σε λιγότερο από 3 μήνες από την αρχή του Ιουλίου μέχρι και σήμερα έγιναν ζημιές με κόστος ίσο με αυτό που είχαμε τα προηγούμενα 3 χρόνια.Η εκτίμηση της «ζημιάς» περιλαμβάνει την αποκατάσταση της δασικής έκτασης που καταστράφηκε σε Εβρο, Ρόδο, Κέρκυρα, Εύβοια και άλλες περιοχές της χώρας. Με πολύ χονδρικούς υπολογισμούς εκτιμάται ότι κάθε στρέμμα καμένου δάσους έχει κόστος αποκατάστασης περίπου 800 ευρώ.

Ζητούμενο είναι πόση ακριβώς είναι η καμένη έκταση. Κατά το πανευρωπαϊκό σύστημα Κοπέρνικος η συνολική έκταση είναι 1.500.000 στρέμματα, ενώ με βάση το Αστεροσκοπείο Αθηνών ξεπερνούν το 1.800.000 στρέμματα. Το υπουργείο Περιβάλλοντος υπολογίζει λίγο πάνω από 1.500.000 και η αποκατάσταση θα απαιτήσει σε ορίζοντα χρόνου 1,2-2,3 δισ. ευρώ. Τούτο χωρίς να υπολογιστεί η αύξηση των τελών εκπομπών CO2 που κανονικά θα συγκρατούσαν δάση όπως ο εθνικός δρυμός της Δαδιάς. Το επιπλέον κόστος για κάθε δραστηριότητα με ορυκτά καύσιμα εκτιμάται στα 100 ευρώ για κάθε στρέμμα καμένου δάσους.

Πιο άμεση και επιτακτική είναι η ανάγκη αποζημίωσης των περιουσιών που καταστράφηκαν αρχικά από τις πυρκαγιές και στη συνέχεια από τις πλημμύρες για τις οποίες είναι πολύ δύσκολο να γίνει ακριβής εκτίμηση με δεδομένο ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Ωστόσο με βάση ανάλογες καταστάσεις στο παρελθόν εκτιμάται ότι η αποκατάσταση θα χρειαστεί από 600 έως και 700 εκατ. ευρώ.

Ενα τρίτο κομμάτι των αποζημιώσεων θα αφορά καταστροφές σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και καλλιέργειες αλλά και βιομηχανίες και βιοτεχνίες οι οποίες είτε κάηκαν είτε πλημμύρισαν από την καταιγίδα Daniel. Εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν αποζημιώσεις αποκατάστασης της τάξης των 150-200 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο κομμάτι των αποζημιώσεων αναμένεται ότι θα κατευθυνθεί για την αποκατάσταση των υποδομών που καταστράφηκαν κυρίως από τις πλημμύρες της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας. Η αποκατάσταση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης που διαλύθηκαν από τις πλημμύρες, κομμάτια του επαρχιακού και αγροτικού δικτύου εκτιμάται ότι θα κοστίσουν σε ορίζοντα χρόνου περίπου 350-400 εκατ. ευρώ. Σε μεσοπρόθεσμη βάση μεγάλο βάρος θα πρέπει να δοθεί σε νέα αντιπλημμυρικά έργα στα καμένα δάση, σε διάνοιξη και ενίσχυση των ποταμών που πλημμύρισαν και σε μόνιμα έργα αποτροπής κατολισθήσεων και αποκατάστασης αστικών αποχετευτικών δικτύων, με κόστος 500-600 εκατ. ευρώ, που θα καλυφθεί και από κοινοτικούς πόρους.

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής δεν έχουν αφήσει αδιάφορους τους οίκους αξιολόγησης που παρακολουθούν την Ελλάδα κοστολογώντας την επίπτωση που έχει στην ελληνική οικονομία η κλιματική αλλαγή.

Σε έκθεση του οίκου Moody’s εκτιμάται ότι οι καύσωνες στοιχίζουν στην Ελλάδα πάνω από 1 δισ. ευρώ και οι πυρκαγιές κόβουν από το ελληνικό ΑΕΠ τουλάχιστον 3 δισ. (στο σενάριο υψηλών εντάσεων). Στους υπολογισμούς δεν εντάσσεται η ένταση των φαινόμενων που κάθε χρόνο κλιμακώνεται στις μεσογειακές ακτές. Βασική συνέπεια είναι να πλήττεται η βαριά βιομηχανία της χώρας, δηλαδή ο τουρισμός, καθώς οι επισκέπτες θα αποφεύγουν να κάνουν διακοπές σε χώρες και περιοχές υψηλού κινδύνου. Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη έρευνα της Επιτροπής Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ) για την Τράπεζα της Ελλάδος, το ετήσιο κόστος από την κλιματική αλλαγή μπορεί να φτάσει τα 8,5 δισ. ευρώ.

Η αποκαλυπτική αυτή μελέτη δείχνει ότι το συνολικό κόστος είναι δυνατόν να φτάσει τα 701 δισ. ευρώ έως το 2100. Δηλαδή το ΑΕΠ της Ελλάδας μπορεί να μειώνεται κατά 2% σε ετήσια βάση μέχρι το 2050 και ακόμη περισσότερο μέχρι το 2100.

ΠΗΓΗ: eleftherostypos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη