Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Ε.ΠΟ.Φ.Ε.: Ιστορική δικαίωση για τους Απανταχού Θράκες

Η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου (Ε.ΠΟ.Φ.Ε.) χαιρετίζει περήφανα τη χθεσινή ιστορική απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, που ψηφίζοντας το άρθρο 51 που κατέθεσε η Ελληνική Κυβέρνηση δια του Υπουργείου Εσωτερικών, καθιέρωσε την 6η Απριλίου ως επίσημη «Ημέρα Μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού». Με τον τρόπο αυτό, ένα πάγιο αίτημα δεκαετιών των απανταχού Θρακών, έλαβε επιτέλους σάρκα και οστά την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022.

100 χρόνια μετά την ολοκλήρωση του δράματος από τα θηριώδη πάθη και τον ξεριζωμό που βίωσε ο Ελληνισμός της Θράκης και εκτυλίχθηκε στο πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα, η μνήμη όλων αυτών των εκατοντάδων χιλιάδων προγόνων μας, που υπήρξαν θύματα των τραγικών εκείνων στιγμών της ιστορίας μας και η ιδία η Ιστορική Αλήθεια, αποκαθίστανται με την ιστορική αυτή απόφαση της Βουλής των Ελλήνων. Η ιστορική αυτή πράξη κινείται προς την αποκατάσταση του τεράστιου ιστορικού, διπλωματικού και κυρίως ηθικού κενού που παρουσίαζε η Ελληνική Δημοκρατία σε ότι, αφορά το αποσιωπημένο ζήτημα του Θρακικού Ελληνισμού και συμβαδίζει απόλυτα με το Δίκαιο, την Ιστορία, τη Μνήμη και τον Άνθρωπο.

Οι απανταχού της γης Θράκες και η ΕΠΟΦΕ οφείλουμε ευγνωμοσύνη και ευχαριστούμε ολόψυχα:
Την Ελληνική Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.
Τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη.
Τη Βουλή των Ελλήνων.
Τον Βουλευτή Σερρών κ. Τάσο Χατζηβασιλείου, που διαδραμάτισε σημαντικότατο ρόλο στο σχεδιασμό της εν λόγω απόφασης.
Τους Βουλευτές Έβρου της ΝΔ κ.κ. Αναστάσιο Δημοσχάκη, Χρήστο Δερμεντζόπουλο και Σταύρο Κελέτση, για τις άοκνες ενέργειες τους προς την επίτευξη της ιστορικής αυτής απόφασης, καθώς και τους βουλευτές όλης της Θράκης.
Τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημήτριο Πέτροβιτς για την πολύχρονη σθεναρή υποστήριξη του σε όλες τις ενέργειες και δράσεις ανάδειξης του Θρακικού ζητήματος από τον φορέα μας. Άλλωστε ήταν ο πρώτος θεσμικός που παρέστη ως μοναδικός επίσημος υποστηρικτής φορέας -Περιφερειακή Ενότητα Έβρου- στην πρώτη εκδήλωση απόδοσης τιμής και μνήμης που διοργάνωσε η ΕΠΟΦΕ για το Μαύρο Πάσχα των Θρακών το 2015 στον Έβρο και συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη.

Η ΕΠΟΦΕ κατόπιν επίσημης πρόσκλησης του Υπουργείου Εσωτερικών, παρευρέθηκε με αντιπροσωπεία της στο ιστορικό αυτό γεγονός για τη Θράκη μας, παρακολουθώντας από τα Θεωρεία της Βουλής, όλη τη συζήτηση στην Ολομέλεια αναφορικά με τη θεσμοθέτηση της 6ης Απριλίου ως ημέρα μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού. Επιπλέον, στο πλαίσιο της παρουσία μας, περιηγηθήκαμε στις πιο σημαντικές αίθουσες της Βουλής, πραγματοποιήσαμε συζητήσεις με τον Υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας-Θράκης κ. Σταύρο Καλαφάτη και τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Άγγελο Συρίγο, με αποκορύφωμα τη θερμή υποδοχή της αντιπροσωπείας μας από τον Αντιπρόεδρο της Βουλής Βουλευτή Δ. Αττικής κ. Αθανάσιο Μπούρα, στον οποίο ο πρόεδρος Δημήτρης Κελεμίδης χάρισε έναν πίνακα υψηλού συμβολισμού, που φέρει την ιδιόχειρη υπογραφή του καταξιωμένου διεθνώς Εβρίτη Ζωγράφου Δημήτρη Ναλμπάντη και απεικονίζει με εύγλωττο τρόπο τη μοναδική ματιά του καλλιτέχνη, αφιερωμένη στα 100 χρόνια απελευθέρωσης της Αλεξανδρούπολης και της Θράκης.

Νιώθουμε δικαίωση και ως ΕΠΟΦΕ έχοντας εναποθέσει ένα σημαντικό θεωρούμε λιθαράκι στην ιστορική αυτή απόφαση, αφού εδώ και πολλά χρόνια κινούμαστε με στοχευμένες ενέργειες και δράσεις ανάδειξης του Θρακικού ζητήματος, όπως τα ετήσια μνημόσυνα που διοργανώνουμε ανελλιπώς τα τελευταία 8 χρόνια για την 6η Απριλίου σε όλο τον Έβρο (Αλεξανδρούπολη, Σουφλί, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα) με τη συμμετοχή δεκάδων συλλόγων και όλων των τοπικών θρησκευτικών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου μας, με τελευταία σημαντική ενέργεια – την ανέγερση του μεγαλοπρεπούς Μνημείου Θρακικού Ελληνισμού στην πρωτεύουσα του Έβρου την Αλεξανδρούπολη, από κοινού σε σύμπραξη με την Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης και την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Έβρου, τον Απρίλιο του 2022.

Η αρχική απόφαση για την καθιέρωση σε πανελλήνια κλίμακα της 6ης Απριλίου ως «Ημέρα Μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού», εγκρίθηκε με σχετικό ομόφωνο ψήφισμα στο ‘‘7ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών’’ στο Διδυμότειχο τον Ιούνιο του 2006, κατόπιν σχετικού αιτήματος των ομοσπονδιών ΠΟΘΣ, ΠΑΟΝΕ, ΠΟΣΑΡ, ΕΠΟΦΕ. Βέβαια, της παραπάνω απόφασης, προηγήθηκαν σημαντικές ενέργειες μία δεκαετία τουλάχιστον πριν. Σε συνέχεια του 2006, πολλοί φορείς (Θρακικές ομοσπονδίες και σωματεία) και φυσικά πρόσωπα, με αιτήματα και ενέργειες τους διεκδικούσαν όλα αυτά τα χρόνια την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας των γεγονότων που σημάδεψαν τον Θρακικό Ελληνισμό.

Για το ιστορικό, στο άρθρο 51 του σχετικού νομοσχεδίου, αναφέρεται ρητώς:
Άρθρο 51 ~ Καθιέρωση Ημέρας Θρακικού Ελληνισμού

  1. Ορίζεται η 6η Απριλίου ως Ημέρα Θρακικού Ελληνισμού.
  2. Ο χαρακτήρας, το περιεχόμενο, ο φορέας και ο τρόπος οργάνωσης των εκδηλώσεων μνήμης καθορίζεται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, κατόπιν διαβούλευσης με τις αντιπροσωπευτικότερες οργανώσεις θρακικών σωματείων.
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email