Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη μετά τις καταστροφές στο επίκεντρο εκδήλωσης στο ευρωκοινοβούλιο από τον Στέλιο Κούλογλου

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, η πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου για την ανάδειξη των προβλημάτων και την πορεία ανασυγκρότησης των πληγεισών ,από την Κλιματική Κρίση, Περιφερειών της Θεσσαλίας και της Αν. Μακεδονίας κ. Θράκης.

Στην εκδήλωση με τίτλο “Oι περιφέρειες που έπληξε η κλιματική κρίση – Ανασυγκρότηση και προοπτικές – Αγροδιατροφή και τουρισμός” που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, οι αιρετοί και αρμόδιοι παράγοντες των δύο περιοχών είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για την ανασυγκρότηση των Περιφερειών τους και να καταθέσουν τις ενστάσεις τους για την πορεία και το χρονοδιάγραμμα του κυβερνητικού σχεδιασμού. Ακόμη σε συνεργασία με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διερευνήθηκαν τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανασύνταξη των περιοχών και οι εναλλακτικές προοπτικές που μπορεί να προκύψουν μέσα από τη σύνδεση της αγροδιατροφής με τον τουρισμό.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας για τις περιπτώσεις των δύο περιφερειών επεσήμανε πως αποτελούν προειδοποιητικό σήμα για όλη την Ευρώπη και τον κίνδυνο που ελλοχεύει από την κλιματική κρίση για πολλές περιφέρειες της Ε.Ε και κυρίως του ευρωπαϊκού νότου.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης της Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης Κώστας Βενετίδης αφού τόνισε πως η καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου στον Έβρο υπήρξε η μεγαλύτερη στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενώσης, αναφέρθηκε στην συνεργασία της Περιφέρειας ΑΜΘ με την κυβερνητική επιτροπή ανασυγκρότησης του Έβρου υπό την καθοδήγηση του πρώην Υπουργού Σταύρου Μπένου. Όπως είπε ο κ. Βενετίδης η επιτροπή αφού επεξεργαστεί τις προτάσεις που θα κατατεθούν και έχοντας υπόψιν της και το πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Θράκη θα παρουσιάσει σχέδιο για την ανασυγκρότηση της περιοχής, κατά πάσα πιθανότητα τον Σεπτέμβριο του 2024.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Παναγιώτης Αρχοντής, αναφέρθηκε στο νέο σχέδιο δράσης της, που περιλαμβάνει μια δυναμική λίστα παρεμβάσεων για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, εστιασμένες στις ειδικές θεματικές τουρισμού.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι  η Κομισιόν χρηματοδότησε μια μελέτη που έχει αναλάβει να υλοποιήσει ο ΟΑΣΑ για τον επανασχεδιασμό 11 Ευρωπαϊκών Περιφερειών μεταξύ των οποίων και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης , τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται σύντομα.

Συμπερασματικά ο Στέλιος Κούλογλου, που είναι υποψήφιος με την Νέα Αριστερά στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, τόνισε την ανάγκη λήψης περισσότερων μέτρων για την κλιματική κρίση, εντοπίζοντας παράλληλα τον κίνδυνο στις επικείμενες ευρωεκλογές η άνοδος της ακροδεξιάς να ακυρώσεις τολμηρές πολιτικές για την αντιμετώπιση της. Στον αγροτικό τομέα τόνισε πως χρειάζονται στρατηγικού χαρακτήρα αλλαγές που συνδέονται με την απαραίτητη με τη στήριξη των μικρομεσαίων αγροτών και τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. 

Mετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε γευσιγνωσία με τίτλο: «ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ» με τοπικά προϊόντα από τη Θεσσαλία και την Αν. Μακ.-Θράκη. Μεταξύ άλλων οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν υπέροχα τοπικά προϊόντα όπως ποικιλίες τυριών, αλλαντικά λάδι, κρασιά τσίπουρα, μέλι, παραδοσιακά γλυκά, όσπρια, φρούτα, μπαχαρικά.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη