Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Η απαξίωση της ΕΒΖ, το πλιάτσικο των εγκαταστάσεων και μια συμφωνία που δεν τηρήθηκε ποτέ… Ο Πάρης Παπαδάκης πάει το θέμα στην βουλή

Πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό, πως η υπόθεση που λέγεται ΕΒΖ, “αναζωπυρώνεται”… Από την πλευρά των πρώην τευτλοπαραγωγών παρατηρείται και πάλι κινητικότητα και αυτό γιατί τα συμφωνηθέντα που υπεγράφησαν για την εξυγίανση της επιχείρησης, δεν τηρήθηκαν ποτέ…Οι πρώην τευτλοπαραγωγοί ανάμεσα τους και Εβρίτες μετά από συνάντηση που είχαν στο Πλατύ Ημαθίας, αποφάσισαν να πάρουν τον δρόμο της δικαιοσύνης διεκδικώντας την επαναλειτουργία της.

Οι αγρότες θα προχωρήσουν με δικά τους έξοδα στην κατάθεση αγωγής κατά των διοικήσεων της ΕΒΖ από το 2016, ζητώντας την ανάκληση της απόφασης του 2020 με βάση την οποία θα υλοποιούνταν εντός τριετίας το σχέδιο εξυγίανσης της βιομηχανίας το οποίο είχε εκπονήσει η Τράπεζα Πειραιώς και την έξοδο της εταιρείας από το άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.

Το σχέδιο εξυγίανσης της ΕΒΖ, αφορούσε μεταξύ άλλων τη διατήρηση της τευτλοκαλλιέργειας και τη συνέχιση της παραγωγικής λειτουργίας της βιομηχανίας. Με βάση την απόφαση για την εξυγίανση της βιομηχανίας, το 2022 θα έπρεπε να έχουν σπαρθεί πανελλαδικά 60.000 στρέμματα με τεύτλα και το 2023 τουλάχιστον 80.000 στρέμματα και δεν έχει γίνει τίποτα.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται πως ένα χρόνο πριν, μετά από δημοσίευμα της “Εφημερίδας των Συντακτών” επικρατούσε, απογοήτευση, οργή αλλά και αναπάντητα ερωτήματα, για την κατάσταση της ΕΒΖ. Λεηλατημένη και πλήρως απαξιωμένη…

Το δημοσίευμα έκανε λόγο για πλιάτσικο στον εξοπλισμό, για τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, που αφανίστηκε κυριολεκτικά, με πρώην εργαζόμενους να υποστηρίζουν, ότι υπήρχαν ανταλλακτικά πολλών εκατομμυρίων μέσα στις αποθήκες και που έκαναν φτερά. Η συνολική καταστροφή αποτιμάται πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτοί που προκάλεσαν με τέτοιο τρόπο αυτή την καταστροφή κάτι πρέπει να πουν, να εξηγήσουν. Αλλά επί τρία χρόνια αναζητείται και δεν έχει βρεθεί ακόμη ο λειτουργός που θα ζητήσει ευθύνες από τη διοίκηση της ΕΒΖ, την Τράπεζα Πειραιώς, τη Συνεταιριστική Τράπεζα που δείχνουν ότι εκπλήσσονται και ότι δεν ήξεραν τι συμβαίνει.

Οι δήθεν «επενδυτές», οι δήθεν «σωτήρες» της ΕΒΖ, αποδεικνύονται πλιατσικολόγοι, με μοναδικό στόχο την περαιτέρω λεηλασία, την ερημοποίηση και την παντελή απαξίωση μιας, άλλοτε πολύ ισχυρής, εξαγωγικής ελληνικής επιχείρησης, με το τραγικό αποτέλεσμα σήμερα να μην παράγεται ούτε ένας κόκκος ζάχαρης στις εγκαταστάσεις της.

Το θέμα φέρνει προς συζήτηση στην βουλή, αναζητώντας τις ανάλογες απαντήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς, ο βουλευτής του Έβρου της “Ελληνικής Λύσης”, Πάρης Παπαδάκης, βάζοντας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το εργοστάσιο της Ορεστιάδας.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη