Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Η «θωράκιση» του Έβρου στο υπουργικό εν μέσω τουρκικών προκλήσεων

Η περαιτέρω «θωράκιση» του Έβρου θα τεθεί επί τάπητος στην τηλεδιάσκεψη του υπουργικού συμβουλίου στις 11 το πρωί στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων, με την κυβέρνηση να επιδιώκει να είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο και στα χερσαία σύνορα με τη γείτονα. Το νέο σχέδιο περιλαμβάνει το «σφράγισμα» του Έβρου, την ενδυνάμωση της αποτροπής στα νησιά και νέες προσλήψεις συνοριοφυλάκων για την ενίσχυση αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα ενημερώσει το υπουργικό συμβούλιο σχετικά με την κατασκευή νέου φράχτη και την αναβάθμιση – επισκευή του υφιστάμενου και συνοδών έργων κατά μήκος της οριογραμμής της ελληνοτουρκικής μεθορίου στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.

Μιλώντας στη Βουλή πριν μια εβδομάδα ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε ανακοινώσει την επέκταση του μεταλλικού φράχτη στον Έβρο, την ολοκλήρωση του έργου της ηλεκτρονικής επιτήρησης των χερσαίων συνόρων, καθώς και αντιβαλλιστικά παρατηρητήρια, αποκαλύπτοντας ότι την περίοδο 28 Φεβρουαρίου – 28 Μαρτίου, αστυνομία και στρατός απέτρεψαν την απόπειρα εισβολής 59.000 ατόμων.

Αναφερόμενος στα τεχνικά χαρακτηριστικά του φράχτη ο Υπουργός, επισήμανε ότι ο χαρακτήρας του είναι αμυντικός, ενώ λόγω της μορφολογίας της περιοχής θα κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να λειτουργήσει κι ως αντιπλημμυρικό έργο για την προστασία καλλιεργειών και οικισμών.

Το ΥΠΡΟΠΟ προσανατολίζεται στη δημιουργία δύο ειδικών μονάδων, τύπου ΕΚΑΜ, από 30 άτομα η κάθε μία, τα οποία θα προέλθουν από την επιλογή συνοριοφυλάκων που προσλήφθηκαν πρόσφατα. Θα επωμιστούν τις χερσαίες και παραποτάμιες περιπολίες σε ένα μεγάλο μήκος του ποταμού. Αυτές οι δύο ομάδες θα έχουν έδρα την Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη αντίστοιχα.

Από τις αστυνομικές σχολές Διδυμοτείχου και Κομοτηνής εξέρχονται οι 400 νεοπροσληφθέντες συνοριοφύλακες και την ερχόμενη Δευτέρα οι 265 σε Ορεστιάδα και 135 σε Αλεξανδρούπολη θα περάσουν στην πρακτική τους εξάσκηση, ενώ από τα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να αναλάβουν πλήρη υπηρεσία.

Ιδιαίτερα έμφαση θα δοθεί σε τουλάχιστον τρία σημεία στις Φέρες στο κτήμα Τσιρόζη όπου έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την κατασκευή του φράχτη, στον Άρδα ποταμό και στο Τυχερό Έβρου. Σημειώνεται πως στον Έβρο βρίσκεται ήδη μόνιμη δύναμη 400 αστυνομικών, 200 ακόμη εθελοντές αστυνομικοί που βρίσκονται εκεί με δικά τους έξοδα και 150 ένστολοι ενισχυτική δύναμη από το σχέδιο ΑΣΠΙΔΑ και επιπλέον 400, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 1.100 αστυνομικούς.

Πηγή: skai.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη