Μια σημαντική πρωτοβουλία παίρνει σάρκα και οστά στο χωριό Κήποι του Έβρου, καθώς μετά από χρόνια προσπαθειών ανακοινώθηκε η ίδρυση μουσειακού χώρου που θα στεγάζει την τοπική παράδοση και ιστορία.
Ο νέος χώρος θα λειτουργήσει σε κτήριο που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο, πλησίον της πλατείας του χωριού, το οποίο παραχωρήθηκε από γνωστή οικογένεια των Κήπων αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό. Η κίνηση αυτή έχει ήδη αποσπάσει θερμές ευχαριστίες από την τοπική κοινωνία, με τη δέσμευση ότι η λειτουργία του χώρου θα είναι άψογη και υποδειγματική.
Παράλληλα, έχει γίνει ανοιχτή έκκληση σε κατοίκους των Κήπων αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Θράκης, να δωρίσουν αντικείμενα που σχετίζονται με την παράδοση, ώστε να καταγραφούν, να συντηρηθούν και να εκτεθούν στο μουσείο. Στόχος είναι να διατηρηθεί ζωντανό ένα μεγάλο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς και να αποτελέσει ο χώρος αυτός σημείο αναφοράς για τις επόμενες γενιές.


Για την καλύτερη οργάνωση της προσπάθειας, υπεύθυνος έχει τεθεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Ορφέας Κήπων, κ. Φουτζιτζής Βασίλης, μέχρι νεωτέρας. Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να προσφέρουν αντικείμενα μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 6971620229 και 6986095753, με δυνατότητα παραλαβής από τον χώρο τους, κατόπιν συνεννόησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σελίδα του Συλλόγου Ορφέα Κήπων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει δημοσιευθεί σχετική ανάρτηση, με στόχο την προώθηση της πρωτοβουλίας και την ενημέρωση του κοινού για την εξέλιξη του έργου.
Η τοπική κοινωνία των Κήπων εκφράζει την αισιοδοξία ότι η προσπάθεια αυτή θα αγκαλιαστεί από όλους όσοι αγαπούν την παράδοση και επιθυμούν να συμβάλουν στη διατήρησή της.


Α.Κ.









