Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Η μεγάλη αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων φέρνει άνοιγμα των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου;

Την Δευτέρα θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας και την αρμόδια υπουργό Νίκη Κεραμέως οι τελικές αποφάσεις για το καθεστώς λειτουργίας των σχολικών μονάδων οι οποίες έχουν προγραμματιστεί να ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου, χωρίς να αποκλείεται το “πρώτο κουδούνι” να χτυπήσει αργότερα.

Η ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς αποτελεί μεγάλο “γρίφο” για την κυβέρνηση και την επιτροπή των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά είναι τα μέλη της επιτροπής που συστήνουν άνοιγμα των σχολείων μία εβδομάδα αργότερα, δηλαδή την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου.

Καθώς το επιδημιολογικό φορτίο του κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι ισχυρό και τα κρούσματα τις τελευταίες 5 ημέρες ξεπέρασαν τα 1.100, υπάρχουν εισηγήσεις για την χρονική μετάθεση της έναρξης της σχολικής χρονιάς έως ότου φανούν τα πρώτα αποτελέσματα των αυστηρότερων μέτρων που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

Εφόσον σημειωθεί νέα έξαρση των κρουσμάτων – τα οποία ήδη βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα ειδικά σε Αττική και Θεσσαλονίκη – τότε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων σε συνεργασία με την κυβέρνηση θα εξετάσουν εκ νέου το ζήτημα αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις.

Η άποψη που έχουν οι λοιμωξιολόγοι είναι ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά την επιστροφή και των τελευταίων εκδρομέων του καλοκαιριού.

Ο ίδιος ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας Νίκος Σύψας, σε σημερινές δηλώσεις του στον ΘΕΜΑ 104,6 χαρακτήρισε απειλητικό τον χειμώνα που έρχεται και λόγω κλίματος και γιατί ανοίγουν τα σχολεία που σε κάποιο βαθμό θα επιβαρύνουν το δείκτη R.

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το μέλλον της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, η οποία αναπτύχθηκε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα την περασμένη άνοιξη και αναμένεται να διαδραματίσει επικουρικό ρόλο με την δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.

Πάντως το υπουργείο Παιδείας και η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως τονίζουν πως το εκπαιδευτικό σύστημα είναι καθ’ όλα έτοιμο και για την τηλεκπαίδευση, αν χρειαστεί.

Υποχρεωτική η χρήση της μάσκας στα σχολεία

Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης, όλοι οι μαθητές, από το νηπιαγωγείο έως και το λύκειο θα φορούν υποχρεωτικά μάσκες στα σχολεία.

Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους των σχολείων, ενώ στους εξωτερικούς χώρους (διάλειμμα, γυμναστική κ.α.) θα χρησιμοποιείται μόνο αν υπάρχει συνωστισμός.

Μάλιστα το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι για όσο διάστημα χρειαστεί, θα παρέχονται οι μάσκες δωρεάν σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

“Τα σχολεία, προφανώς, θα ανοίξουν λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πρόνοιες που μας εισηγούνται οι ειδικοί έτσι ώστε να μειώσουμε στο ελάχιστο τη διασπορά του ιού”, ξεκαθάρισε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τακτική σύσκεψη για τον κορωνοϊό.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη