Κυριακή 21 Απριλίου 2024

Η Νίκη της Σαμοθράκης σε ένα σπάνιο ρολόι από τον Vacheron Constantin

Ο ελβετικός οίκος Vacheron Constantin μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο, κυκλοφορώντας τέσσερα ρολόγια Métiers d’Art που έγιναν σε συνεργασία με το μουσείου του Λούβρου και αποτίουν φόρο τιμής σε σπουδαίους πολιτισμούς του παρελθόντος.

Ο οίκος ωρολογοποιίας εμπνεύστηκε από το θησαυρό αρχαιοτήτων του μουσείου, για να δημιουργήσει μία σειρά ρολογιών που αναφέρονται σε τέσσερις διαφορετικές εποχές: την Αίγυπτο των Φαραώ του Μέσου Βασιλείου (2035-1680 π.Χ.), την περσική αυτοκρατορία των Αχαιμενιδών επί Δαρείου Α΄, την ελληνιστική περίοδο της Δυναστείας των Αντιγονιδών (277-168 π.Χ.) και τη γέννηση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με τον Οκταβιανό Αύγουστο.

Το καντράν κάθε ρολογιού αποτελεί από μόνο του ένα μικρό έργο τέχνης, δεδομένου ότι πρόκειται για έναν καμβά 42 mm που αντικατοπτρίζει το σημαντικό έργο μίας συγκεκριμένης περιόδου και διαθέτει άλλα διακοσμητικά στοιχεία της εποχής. Πραγματικά έχουμε να κάνουμε με έναν άθλο τεχνικής πολυπλοκότητας.

Για το ρολόι που είναι αφιερωμένο στην ελληνιστική περίοδο της Δυναστείας των Αντιγονιδών, επιλέχθηκε ένα από τα λαμπρότερα εκθέματα του Λούβρου: η Νίκη της Σαμοθράκης. Η φτερωτή θεά είναι τοποθετημένη πάνω στο κεντρικό καντράν που είναι κατασκευασμένο από καφέ σμάλτο και έναν δακτύλιο με επισμάλτωση grisaille που απεικονίζει διακοσμητικά μοτίβα ερυθρόμορφων αγγείων. Το καντράν περιβάλλεται από μια ζωφόρο σε εγχάρακτο χρυσό, εμπνευσμένη από τον Κρατήρα Μποργκέζε, ένα μαρμάρινο αριστούργημα του 1ου αι. π.Χ. από την Πέργαμο.

Όλα τα ρολόγια διαθέτουν κάσες 42mm από ροζ ή λευκό χρυσό και στο εσωτερικό τους φιλοξενούν τον αυτόματο μηχανισμό 2460 G4/2, ο οποίος χτυπά στα 4Hz, προσφέρει απόθεμα ισχύος 40 ωρών και εμφανίζει την ώρα, τα λεπτά, την ημέρα και την ημερομηνία μέσω τεσσάρων παραθύρων στο καντράν, πράγμα που σημαίνει ότι λείπουν οι δείκτες και μπορούμε να θαυμάσουμε αυτά τα κομψοτεχνήματα χωρίς κανέναν περισπασμό.

Στην πλάτη του ρολογιού υπάρχει μία ειδική γκραβούρα που αναπαριστά την ανατολική πρόσοψη του Λούβρου και την έξοχη κιονοστοιχία του, εμπνευσμένη από τα έργα των Louis Le Vau και Claude Perrault.

Τα τέσσερα μοντέλα της συλλογής Vacheron Constantin Métiers d’Art Tribute to great civilizations είναι περιορισμένες εκδόσεις των 5 τεμαχίων και διατίθενται αποκλειστικά μέσω των Boutiques Vacheron Constantin. Η τιμή τους δεν είναι ακόμα γνωστή.

ΠΗΓΗ: perpetual.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email